Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μπογδάνος: Επιμένει στις τιμές στο «βασιλιά» για μια χούφτα ψήφους

Μπογδάνος: Επιμένει στις τιμές στο «βασιλιά» για μια χούφτα ψήφους

«Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει αν κάποιος που ήταν νόμιμος και συνταγματικός αρχηγός κράτους δικαιούται ή δεν δικαιούται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους»

Το φαιδρό επιχείρημα της συνέχειας του κράτους και των θεσμών του επικαλέστηκε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για να υπεραμυνθεί της άποψης που διατύπωσε ότι ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δικαιοδοσία

Μιλώντας στο MEGA ο διαγραφείς από τη ΝΔ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, που ήταν ένας από τους βουλευτές που έδωσαν το παρών χτες στη Μητρόπολη, στην κηδεία του Κωνσταντίνου, υποστήριξε ότι «έπρεπε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, γιατί ήταν νόμιμος και συνταγματικός αρχηγός κράτους. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει αν κάποιος που ήταν νόμιμος και συνταγματικός αρχηγός κράτους δικαιούται ή δεν δικαιούται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους. Προφανώς και το δικαιούτο και δεν μπορεί ο κ. πρωθυπουργός να λέει επειδή εγώ δεν το θέλω ή δεν με βολεύει μικροπολιτικά, αποφασίζω και διατάσσω ότι θα ταφεί σαν ιδιώτης».

Ερωτηθείς δε γιατί έδωσε το παρών στην κηδεία δήλωσε: «Για να δείξουμε το σεβασμό μας στη συνέχεια του ελληνικού κράτους, τη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην κυβερνητική απόφαση ήμασταν χθες παρόντες».

Συνέχεια του κράτους και των θεσμών

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν παρέλειπε ταυτόχρονα να δηλώνει ότι «δεν είμαι όμως υπέρμαχος της της βασιλευομένης δημοκρατίας» και να βροντοφωνάζει «ζήτω η προεδρευόμενη δημοκρατία μας». «Δεν κρίνουμε εάν ήταν καλός ή κακός, δεν κρίνουμε αν η βασιλεία ήταν καλή ή κακή, ανήκω σε μία γενιά που αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν» δήλωνε με μια γερή δόση κουτοπονηριάς καθώς την ίδια στιγμή μιλούσε για συνέχεια του κράτους και σεβασμό στους θεσμούς λες και το 1974 δεν υπήρξε κανένα δημοψήφισμα το οποίο και γνήσιο ήταν και με συντριπτική πλειοψηφία 70% έναντι 30% εξέφρασε την αντίθεσή του στο θεσμό της βασιλείας και κήρυξε έκπτωτους τους Γλύξμπουργκ.

Είναι πραγματικά υποκριτικό να δηλώνει κανείς υπέρμαχος της συνέχειας του κράτους και των θεσμών αγνοώντας ότι το δημοψήφισμα του 1974 με βάση το οποίο διαμορφώθηκε το σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία συνέχεια για τη μοναρχία γι’ αυτό άλλωστε και την κατάργησε.

Την άποψη περί συνέχειας του κράτους αποδόμησε ο πρώην βουλευτής και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, καλεσμένος μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο στην εκπομπή Live News του MEGA. Αν ίσχυε η συνέχεια του κράτους στον 20ο αιώνα τότε θα έπρεπε να αποδώσουμε τιμές στον Ιωάννη Μεταξά, στους δοσίλογους πρωθυπουργούς, στον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Δημήτριο Ιωαννίδη, είπε ο κ. Τατσόπουλος αναφερόμενος στις δικτατορίες που επιβλήθηκαν στη χώρα αλλά και στο ελληνικό φασιστικό καθεστώς που συνεργάστηκε με τους κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Σχεδίαζε πραξικόπημα και μετά το 1974

«Προφανώς δεν υπάρχει καμία συνέχεια του κράτους όταν καταλύεται το πολίτευμα μιας χώρας» υπογράμμισε ο κ. Τατσόπουλος ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι και μεταπολιτευτικά ο Κωνσταντίνος παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δεν αποδέχτηκε αμέσως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της προεδρευόμενης δημοκρατίας και σχεδίαζε πραξικόπημα κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά το 1974.

«Δεν μπορούμε να αποτίουμε φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που επί πέντε χρόνια βυσοδομούσε εναντίον της δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατσόπουλος προσθέτοντας επίσης ότι «δεν μπορεί να τον τιμούμε αυτή τη στιγμή ως αναπόσπαστο σημείο της συνέχειας του κράτους και ως έναν λίγο πολύ αρχάγγελο της δημοκρατίας» σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο και την όλη ατμόσφαιρα του δημόσιου διαλόγου μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου.

Τι μήνυμα στέλνουν οι βουλευτές

Επιπλέον ο κ. Τατσόπουλος στηλίτευσε και την υποκρισία περί ανθρώπινης διάστασης για τα της κηδείας και της παρουσίας πολιτικών προσώπων σε αυτή. «Η πλειοψηφία του χτεσινού ακροατηρίου ήταν υπέρ της μοναρχίας. Οπότε ένας, δύο, τρεις ή δέκα βουλευτές της σημερινής προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που πάνε εκεί τι μήνυμα στέλνουν; Ότι συμπαθούσαν ως άνθρωπο τον Κωνσταντίνο; Ή το κλείσιμο του ματιού προς αυτό το ακροατήριο είναι ότι θεωρούμε θεμιτή κάθε συζήτηση και αναθεώρηση του ίδιου του πολιτεύματος; Γιατί αυτοί (σ.σ. ο κόσμος που συγκεντρώθηκε χτες στη Μητρόπολη) δεν ενδιαφέρονται αν οι βουλευτές συμπαθούσαν τον Κωνσταντίνο. Αυτοί θέλουν να επανέλθει η μοναρχία».

Σε μια αξιοθρήνητη προσπάθεια ο κ. Μπογδάνος επιχείρησε να παρουσιάσει ως αντιστασιακό κατά της δικτατορίας και μάλιστα να συγκρίνει τον έκπτωτο βασιλιά με τον Αλέκο Παναγούλη όταν ο πρώτος συνέχισε να λαμβάνει από το εξωτερικό όπου βρισκόταν τις χρηματικές απολαβές του ως βασιλιάς από το ελληνικό κράτος επί χούντας (μέχρι το 1973) και ο δεύτερος βασανιζόταν από τους δήμιους της χούντας μέσα στη φυλακή.

Ψηφοθηρικοί λόγοι

Βέβαια μόλις του επισημάνθηκε ότι ο βασιλιάς με επιστολή του στήριξε το χουντικό καθεστώς και αποδίμασε την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλο από τον Αλέκο Παναγούλη δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει και παραιτήθηκε από τον άχαρο ρόλο να φιλοτεχνήσει ένα δήθεν δημοκρατικό και αντιστασιακό προφίλ στον τότε βασιλιά.

Ο κ. Μπογδάνος συνέχισε επιμένοντας στα περί νόμιμου και συνταγματικού αρχηγού του κράτους κατά την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου Β’ μετά το 1964 και λέγοντας ότι οι δικτατορίες Μεταξά και η χούντα (Παπαδόπουλος και Ιωαννίδης) καθώς και οι δοσιλογικές κυβερνήσεις της κατοχής δεν ήταν νόμιμες και συνταγματικές. Μάλιστα σε αυτά τα παραδείγματα προσέθεσε και την κυβέρνηση των βουνών, τη βουλή των Κορυσχάδων του 1944 λέγοντας επίσης ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική, παραβλέποντας ότι η τελευταία και από εκλογές -κάτω από την μύτη των κακακτητών- προέκυψε και το έργο που ανέλαβε ήταν να ηγηθεί της αντίστασης κατά των φασιστών κατακτητών και των συνεργατών τους.

Πάντως ο κ. Μπογδάνος  δεν έκρυψε ότι η όλη επιχειρηματολογία υπέρ της απόδοσης τιμών και μάλιστα τιμών αρχηγού κράτους στον έκπτωτο μονάρχη υπακούει εκτός όλων των άλλων και σε ψηφοθηρικούς λόγους.

Εκπρόσωπος δεξιών – συντητηρικών νοικοκυραίων

Μιλώντας ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος «ως εκπρόσωπος των δεξιών – συντηρητικών νοικοκυραίων» τόνισε σχετικά με την παρουσία του στην κηδεία του έκπτωτου βασιλιά ότι «είμαστε απέναντι και στους ακροδεξιούς, και στους μαχαιροβγάλτες και στους απατεώνες της πολιτικής αλλά είμαστε απέναντι και σε μια Νέα Δημοκρατία η οποία έχει γίνει σήμερα ως επί το πλείστον κεντροαριστερή. Και αυτά τα κοινά θέλει να ικανοποιήσει και γι’ αυτό ο κύριος πρωθυπουργός με τις συμβουλές του κ. Γεραπετρίτη απευθύνθηκε ουσιαστικά μέσα από την απόφαση να είναι μια κηδεία ιδιώτη στα κοινά του κέντρου και της αριστεράς».

«Κάποιοι θεωρούμε ότι ήταν απρέπεια και μικροπρέπεια. Επίσης αν ο κ. πρωθυπουργός δεν ήθελε να αποδώσει τιμές αρχηγού κράτους είχε τρόπο, το έκανε τελικά. Τι θα τον πείραζε να έβαζε ένα άγημα για την στρατιωτική πλευρά του βιογραφικού του ή έστω ένα άγημα ολυμπιονίκη. Ο κ. Κούβελος έκανε μια άριστη τοποθέτηση δια της ολυμπιακής ακαδημίας. Εγώ αυτό το οποίο λέω και ξαναλέω είναι ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που είναι ηθικά, αισθητικά, είναι ζήτημα σεβασμού –κανένας χτες δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν- όμως βλέπω μια μανία με την οποία πέφτουν πολλοί πάνω σε όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκε χτες και τον σταυρώνουν σήμερα λες και δεν έχουμε στη δημοκρατία το δικαίωμα να αποχαιρετήσουμε έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να ήταν αμφιλεγόμενος. Η δημοκρατία μας πρέπει να γίνει πιο ευρύχωρη» και συνέχισε σε επίσης προεκλογικούς τόνους προς άγραν ψήφων από την ακροδεξιά:

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν

«Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι είναι ο κ. Τατσόπουλος που συμφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη και όχι ο ομιλών που προέρχεται από τα 17 του από τη ΔΑΠ. Ο κ. Τατσόπουλος που προέρχεται από την αριστερά συμφωνεί περισσότερο με τον κ. Μητσοτάκη. Βλέπω ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν σε άλλο ένα θέμα την ίδια άποψη. Δεν πρέπει να έχουμε κάποιοι αντίθετη;».

«Ανεξάρτητα από το πότε και με ποιον συμφωνώ σημασία έχει ότι οι εκπρόσωποι του πολιτεύματος στην Ελλάδα, οι βουλευτές, εκλεγμένοι πατέρες και μητέρες του έθνους θα πρέπει να μην κλείνουν το μάτι σε ακροδεξιές ομάδες που σκέπτονται ακόμα – πενήντα χρόνια μετά, πόσο αμετανόητοι είναι Κωνσταντίνε;- την κατάλυση και την αλλαγή του πολιτεύματος. Για μια χούφτα ψήφους γιατί Κωνσταντίνε δεν χρειάζεται να κλείνουμε το μάτι και να θεωρούμε ότι είναι κανονικοί δεξιοί εκείνοι που μιλάνε για ένα πολίτευμα που ορθώς καταλύθηκε πριν από πενήντα χρόνια, διότι οι εκπρόσωποί της καταλύσαν οι ίδιοι την πρώτη αρχή της βασιλευομένης δημοκρατίας που είναι το «βασιλεύω χωρίς να κυβερνάω»» έκλεισε τη συζήτηση ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Must in

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ debate, πολιτικού διαλόγου και…τοξικότητας (;)

Το Σαββατοκύριακο αυτό θα έχει μάλλον - για μία ακόμη φορά - πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Ο «ορθόδοξος» στήνει κάλπες, και επιχειρεί στροφή στην πολιτική, ο νεοαποσχισθέντας ιδρύει νέο κόμμα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024