Ψηφιακό μουσείο δημιουργείται στην Ιτέα
Πρόσβαση στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ιτέας, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πρόκειται να αποκτήσουν, όσοι ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στο χρόνο.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Ο Δήμος Δελφών υπέγραψε σύμβαση με το Τμήμα Αρχειονομίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου για τη μελέτη της μετατροπής του υφιστάμενου κτιρίου που στεγάζει σήμερα το Ωδείο, σε Ψηφιακό Μουσείο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Το Ωδείο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο «Κυριακοπούλειο», θα μεταστεγαστεί εκεί, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη μετατροπή του σε Μουσείο.
Η δυναμική παρουσία των μουσείων στο διαδίκτυο αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα επικοινωνίας τους με το κοινό.
Η νέα πραγματικότητα επιβάλει τη δημιουργία ψηφιακών χώρων στους οποίους παρέχονται σχεδόν ό,τι υπηρεσίες παρέχονται και δια ζώσης, δηλαδή πληροφορίες για την συλλογή και τα εκθέματα, εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες για διάφορες ομάδες κοινού, διαλέξεις, ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις κ.ο.κ.
Βασικό πρότυπο για την δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιτέας θα αποτελέσει μια σύνθετη μορφή ψηφιακής παρουσίας στο διαδίκτυο που ακολουθούν οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί παγκοσμίως, μέσω της οποίας παρουσιάζονται οι συλλογές με γνώμονα τη διάδραση με τον επισκέπτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα δίνει στον επισκέπτη/χρήστη την δυνατότητα επιλογής της πορείας του με βάση τα ενδιαφέροντά του. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 2 ταξινομήσεις/κατηγοριοποιήσεις της συλλογής, οι οποίες θα αποτυπώνονται στη μορφή μιας συνάρτησης και θα δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα επιλογής κριτήριου με βάση το οποίο θέλει να περιηγηθεί.
Α) Χρονολογική ταξινόμηση: 19ος, 20ός και 21ος αι.
Β) Ταξινόμηση με βάση θεματικές ενότητες, όπως ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνη, θρησκεία, προσωπικότητες- δημόσιος/ ιδιωτικός βίος: Ίδρυση της πόλης, Καποδίστριας, Μικρασιάτες πρόσφυγες, επαγγέλματα του παρελθόντος, βιομηχανική αρχαιολογία.
Αφού ο επισκέπτης επιλέξει την ταξινόμηση που τον ενδιαφέρει, στη συνέχεια θα εμφανίζονται οι αφηγήσεις και τα εκθέματα που σχετίζονται με αυτή την επιλογή. Για το κάθε έκθεμα ξεχωριστά θα δίνεται η απαραίτητη τεκμηρίωση σε γραπτή και ηχητική μορφή, καθώς επίσης και πρόσθετο εποπτικό υλικό, όπως φωτογραφίες, χάρτες, συναφή αντικείμενα/μνημεία κ.ά.
Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του για την υπογραφή της σύμβασης σημείωσε:
«Η διαφύλαξη της ιστορίας μας αποτελεί χρέος του οποίου την ευθύνη δεν διαπραγματευόμαστε. Η αξιοποίησή της, πλέον, περνά και μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες οφείλουμε να ακολουθούμε. Το Ψηφιακό Μουσείο της Ιτέας θα αποτελέσει ένα δικό μας φάρο πολιτισμού, μέσα στη μεγαλύτερη κοινότητα, τα οφέλη του οποίου με τη σωστή διαχείριση εκτείνονται σε πολλούς τομείς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις