Ράμμος: Ζητά εξηγήσεις για τις διαδικασίες μετά την αλλαγή του νόμου
Με έγγραφο του, ο κ. Ράμμος ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις διαδικασίες που ισχύουν μετά την αλλαγή του νόμου.
Εξελίξεις στη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που έχει ήδη προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση προοιωνίζει έγγραφο του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τη διαδικασία, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για την διαχείριση αιτημάτων πολιτών που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο του, ο κ. Ράμμος αναφέρεται λεπτομερώς στις διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης για το απόρρητο των επικοινωνιών με τις οποίες πλέον η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει, όχι όπως μέχρι πρότινος στην ΑΔΑΕ, αλλά σε Τριμελές Οργανο, αποτελούμενο από τους δυο εισαγγελείς που υπηρετούν στην ΕΥΠ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος.
Ζητά ανημέρωση
Ο πρόεδρος της Αρχής, αφού παραθέτει τις διατάξεις ( νόμος 5002 του 2022), ζητά ενημέρωση προκειμένου, όπως τονίζει, να γνωρίζει την ακριβή διαδικασία για να υποβάλλει τα αιτήματα που τυχόν υποβληθούν στην Αρχή.
Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος, ζητά ενημέρωση για τη διαδικασία, (ποιό όργανο, με ποιά πρωτόκολλα και λοιπά στην ΕΥΠ ή όπου αλλού καθοριστεί) θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα των πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν, αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης πέραν των άλλων προϋποθέσεων που έχει θέσει για την ενημέρωση πολιτών για τις παρακολουθήσεις (παρέλευση τριετίας από την παρακολούθηση και απόφαση του Τριμελούς Οργάνου ώστε να μην θίγεται από την ενημέρωση ο σκοπός της παρακολούθησης) όρισε την αρμοδιότητα αυτή να έχει το Τριμελές Οργανο.
Μένει όμως να καθοριστεί η ακριβής πρακτική διαδικασία. Για το πρακτικό του πράγματος απευθύνει το έγγραφο ο κ. Ράμμος.
Το έγγραφο του στάλθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, που είναι και ο συντάκτης του νόμου και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που επίσης υπογράφει το σχετικό νομοθέτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό αυτό στηρίχτηκε και η πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου.
- Πατήσια: Ερωτήματα για τον θάνατο ιδιωτικού υπαλλήλου – Είχε εντοπιστεί χωρίς τα ρούχα του
- ΟΟΣΑ: Με δεξιότητες 10χρονου ο ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Ελλάδα
- Αρκάς: Η μπερδεμένη καλημέρα του Σαββάτου
- Φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Αναζητούνται τα κίνητρα του δράστη – Όλες οι εξελίξεις
- Μασκ: Ανησυχία σε Βρετανία και Γερμανία μετά τις παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων
- Το Super Cup Γερμανίας θα φέρει το όνομα του Μπεκενμπάουερ από το 2025