Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καντέρ: Ενα «αγκάθι» στα πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν

Καντέρ: Ενα «αγκάθι» στα πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ενές Καντέρ εδώ και μια επταετία αποτελεί πονοκέφαλο για τον Τούρκο ηγέτη

Εκείνο το βράδυ του Ιουλίου του 2019, η διαδικτυακή ηρεμία αναστατώθηκε από μια πληροφορία που έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου (αλλά αποδείχθηκε ψευδής).

Η οποία έλεγε ότι ο Τούρκος ηγέτης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από τη ζωή λόγω καρδιακού επεισοδίου.

Τα σχόλια πλημμύρισαν το διαδίκτυο, αλλά ένα από αυτά ξεχώριζε:

«Δεν μπορεί να υπέστη καρδιακή προσβολή καθώς πολύ απλά δεν έχει καρδιά», έγραψε στον «τοίχο» του ο Ενές Καντέρ, ο Τούρκος ΝΒΑer των Μπόστον Σέλτικς που εδώ και χρόνια έχει ανοίξει πόλεμο με τον Ερντογάν και κατηγορώντας τον όπου σταθεί και όπου βρεθεί έχοντας – όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί – την ασφάλεια να ζει μακριά από την αγαπημένη του Τουρκία και αυτός και η οικογένειά του καθώς γνώριζε καλά ότι θα κινδύνευε σοβαρά.

Πλέον ο Καντέρ επικηρύχθηκε ως καταζητούμενος τρομοκράτης από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Turkish Minute, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε τη «Λίστα Καταζητούμενων Τρομοκρατών», στην οποία περιλαμβάνεται ο 30χρονος NBAερ, με την κατηγορία ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνηση έβαλε προσφέρουν αμοιβή 10 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 532.000 δολάρια) σε όποιον βοηθήσει να συλληφθεί ο Καντέρ.

«Δεν είμαι ο μόνος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί αθώοι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, αθλητές, ακτιβιστές και εκπαιδευτικοί σε αυτή τη λίστα. Τώρα η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της τουρκικής κυβέρνησης.

Μια κόντρα από παλιά

Λόγω της πλατφόρμας μου, όποτε λέω κάτι, πηγαίνει παντού και η τουρκική κυβέρνηση το μισεί αυτό. Το έχουν βαρεθεί και είπαν «Φτάνει πια» και κάνουν ό,τι μπορούν για να μου κλείσουν το στόμα» δήλωσε ο Καντέρ στη NY Post.

Η ιστορία δεν είναι χθεσινή αλλά κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα δεδομένου ότι ο Τούρκος NBAer -ο οποίος άλλαξε νόμιμα το όνομά του σε Ενές Καντέρ Freedom – εδώ και  13 σεζόν που βρίσκεται στο ΝΒΑ  Θάντερ, Νικς, Μπλέιζερς, Σέλτικς) και μάλιστα έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα το 2021 δεν έχει σταματήσει να επιτίθεται στον Ερντογάν.

Η κόντρα του διάσημου παίκτη με τον Ερντογάν ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, με τον Ερντογάν μάλιστα να θεωρεί πως ο Καντέρ ήταν ένας εκ των υποκινητών του!

Και τότε του είχε πάρει το διαβατήριο, αφήνοντάς τον αποκλεισμένο στη Ρουμανία, από όπου και κατάφερε να φύγει με τη διαμεσολάβηση της ομάδας του και των ΗΠΑ.

Ο Καντέρ τον έχει αποκαλέσει μεταξύ άλλων «Σύγχρονο Χίτλερ» και «Φρικιαστικό ψυχοπαθή»

Εν μέσω κορονοϊού, τον Ιούλιο του 2020, ο Τούρκος μπασκετμπολίστας ήταν ακόμα πιο ενεργός στα social media και δημοσίευσε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τις απειλές που δέχεται:

«Θα πεθάνεις, η εντολή να σου κόψουμε το κεφάλι έχει δοθεί» αναφέρεται σε ένα  μήνυμα, ενώ στο επόμενο μήνυμα οι απειλές ξεπερνούσαν κάθε όριο: «Θα σκοτώσω το γιό σου Έλληνα μπάσταρδε, θα σε μαχαιρώσω, θα δέσω τα χέρια και τα πόδια σου και θα σε πετάξω στη θάλασσα» έγραφε χαρακτηριστικά.

«Φασίστας Ερντογάν»

Ο ίδιος δεν καταλάβαινε τίποτα και απαντούσε άμεσα:

«Ο φασίστας Ερντογάν χρησιμοποιεί τους χαζούς του για να μου στέλνουν απειλές κατά της ζωής μου. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χιλιάδες απειλές που λαμβάνω καθημερινά. Δεν θα σταματήσω μέχρι κάθε αθώα ψυχή να αποφυλακιστεί από τις τουρκικές φυλακές. Έχω μπει στο μυαλό σου τύρανε Ερντογάν και διαμένω εκεί τσάμπα»!

Ο Καντέρ σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει τη λατρεία του για τον Παναθηναϊκό και έχει κάνει γνωστή την επιθυμία του να παίξει στους Πράσινους ως η πρώτη του επιλογή όταν αποφασίσει να γυρίσει στην Ευρώπη.

Οταν ήρθε στην Αθήνα

«Όταν οι Έλληνες βλέπουν τον Ερντογάν και το καθεστώς του, φοβούνται τον τουρκικό λαό. Είμαι εδώ για να πω στον κάθε Έλληνα ότι ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί τον τουρκικό λαό. Υπάρχουν τόσο πολλοί Τούρκοι εκεί έξω, που αγαπούν τους Έλληνες, την ελληνική παράδοση, το ελληνικό φαγητό. Είμαστε γείτονες. Έχουμε πολλά κοινά. Ο αδελφός μου, που έχει παίξει ένα χρόνο εδώ, μου είπε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερο σπίτι μας. Το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία. Ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα. Αν φύγει αυτός και το καθεστώς του, η Τουρκία θα γίνει ξανά μια όμορφη χώρα» είχε πει πριν λίγους μήνες στο συνάδελφο Δημήτρη Χρυσάνθη στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» με αφορμή την επίσκεψή του για λίγα 24ωρα στην Αθήνα για να διοργανώσει ένα μπασκετικό καμπ με τη συμμετοχή παιδιών από την Ελλάδα και την Τουρκία και να συναντήσει ορισμένους έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, και να μιλήσουν για το προσφυγικό.

Στην αρχή της σεζόν  2021-22 σε ένα παιχνίδι των Σέλτικς, όπου αγωνιζόταν τότε, με τους Λέικερς, ο Καντέρ φόρεσε παπούτσια που πάνω τους έγραφε: «Ελευθερώστε το Θιβέτ». Ήταν η αρχή του τέλους. Σταδιακά έχασε τον χρόνο συμμετοχής του στους Σέλτικς και τον Φεβρουάριο δόθηκε με ανταλλαγή στους Ρόκετς, που μετά από λίγο τον αποδέσμευσαν.

Δεν ξαναβρήκε ομάδα από τότε, αν και ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως οι απόψεις του για την Κίνα δεν παίζουν κανένα ρόλο: «Τι να πει; Είναι ο κομισάριος. Αν έβγαινε να πει ότι όλο αυτό συνέβη εξαιτίας όσων είπε ο Ενές, θα του έκανα μήνυση. Ο Ανταμ Σίλβερ είπε ψέματα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το μόνο πράγμα που νοιάζει το ΝΒΑ είναι τα χρήματα, οι δουλειές, οι χορηγικές συμφωνίες, να πουλάει παπούτσια και φανέλες.

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά για το ΝΒΑ. Γι’ αυτό έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με πετάξουν έξω. Αισθάνομαι ότι με αυτό τον τρόπο το ΝΒΑ ζήτησε συγγνώμη από την κινεζική κυβέρνηση» είπε πει στα «ΝΕΑ» και υπενθύμισε ότι «Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, που δεν σταμάτησε να μιλάει για το ελεύθερο Θιβέτ, δεν έχει πάρει κανένα κινηματογραφικό συμβόλαιο εδώ και 11-12 χρόνια».

Η μάχη του κατά του καθεστώτος του Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει καθώς όπως είχε υπενθυμίσει στην ίδια συνέντευξη:

«Αισθάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι που θα αναζητήσουν τρόπους για να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ερντογάν κάνει κηρύγματα μίσους στην Τουρκία και εξαιτίας του οι νέες γενιές των Τούρκων μισούν τους Έλληνες. Επιτίθεται συνεχώς στην Ελλάδα, όπως έκανε τελευταία με την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη. Ήταν απαράδεκτος. Το ίδιο και η δήλωσή του ότι η Τουρκία θα εισβάλει ένα βράδυ στην Ελλάδα. Αυτό είναι ασέβεια. Πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρούμε μια λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί, αν γίνει πόλεμος, πολλά αθώα παιδιά ή και πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι θα χάσουν τις ζωές τους. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ουκρανία».

Το σίγουρο είναι πως στα «πλευρά» του ηγέτη της Τουρκίας, βρίσκεται ένα επίμονο αγκάθι!

Sports in

Μοράτα: «Η εμπιστοσύνη του Ιμπραΐμοβιτς και του Φονσέκα με έκαναν να πάω στη Μίλαν»

O Άλβαρο Μοράτα μίλησε για τη μετακίνησή του στην Μίλαν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024