Χένρι Κίσινγκερ: Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Το γεράκι της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Χένρι Κίσινγκερ απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Ουκρανία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, είχε αναφέρει πως ήρθε η ώρα να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Κίσινγκερ είπε: «πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν αντίθετος στην προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επειδή φοβόμουν ότι θα προκαλούσε ακριβώς όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται τώρα».
«Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί μια μετωπική στρατιωτική σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας»
Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, τόνισε ότι δεν έχει νόημα η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ενδεδειγμένη» μόλις επιλυθεί η σύγκρουση.
Ο 99χρονος Κίσινγκερ υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί μια μετωπική στρατιωτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία και να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα μόλις επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.
«Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ουκρανική αντίσταση, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να την υποστηρίζουν και, εφόσον χρειαστεί, να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια, έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία ή συμφωνηθεί (εκεχειρία) για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών», είπε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί προεδρίας Νίξον και Φορντ.
«Τα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας μπορεί να εξαπολύσουν πυρηνικό χάος»
Παράλληλα, σημείωσε την αναγκαιότητα να μειωθεί ο κίνδυνος ακόμη ενός καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, τονίζοντας, όμως, δε, ότι «τα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας μπορεί να εξαπολύσουν πυρηνικό χάος».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, δήλωσε, επίσης ότι τον Μάιο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός, βάσει της οποίας η Ρωσία θα υποχωρούσε στις γραμμές του μετώπου πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, με την Κριμαία να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ο Κίσινγκερ, φέρεται να είχε συναντήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που ο τελευταίος ανήλθε στο προεδρικό αξίωμα. Δεδομένης, άλλωστε, της προηγούμενης θέσης του, ο Κίσινγκερ, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές ενδεχομένως να συνιστούσε πρόσωπο «κλειδί» για μια πιθανή διαβούλευση.
«Η Ουκρανία δεν θα πρέπει να εκχωρήσει εδάφη στην Ρωσία»
Ο κ. Κίσιντζερ δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι δεν θα πρέπει να καν να τεθεί στο τραπέζι ζήτημα παραχώρησης εδαφών και παρότρυνε τη Δύση να είναι σαφής για το τι θα τεθεί σε συζήτηση και τι όχι στις μελλοντικές συνομιλίες.
Τα πάντα θα πρέπει να αποφασιστούν από κοινού με τον λαό της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο άλλοτε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, την ημέρα που ο πόλεμος έκλεισε τον πέμπτο του μήνα.
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά