Ολεξίι Αρεστόβιτς: Τα χίλια πρόσωπα του πρώην προεδρικού συμβούλου της Ουκρανίας
Από κεντρικό πρόσωπο της ουκρανικής ηγεσίας, καταγγελλόμενος για προδοσία εν μέσω του πολέμου
Ηθοποιός, ψυχολόγος, θεολόγος, blogger, πολιτικός και στρατιωτικός σχολιαστής, με θητεία στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, αλλά και με δεσμούς με την ακροδεξιά. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, εδώ και μια διετία σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεπε με σιγουριά την κατάρρευση του Βλαντίμιρ Πούτιν, πολιτικά και στρατιωτικά.
Τελικά οδηγήθηκε ο ίδιος σε παραίτηση την Τρίτη, μετά τον σάλο που προκάλεσε δήλωσή του σε εκπομπή στο YouTube ότι το μακελειό αμάχων στο Ντνίπρο, το περασμένο Σάββατο, οφείλεται σε αναχαίτιση ρωσικού πυραύλου από την ουκρανική αεράμυνα, με αποτέλεσμα να πέσει στην είσοδο του 9όροφου συγκροτήματος κατοικιών και να εκραγεί.
Ήταν τέτοια η θύελλα αντιδράσεων και η αμηχανία στο Κίεβο, που την επομένη η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαθέτει τα κατάλληλα συστήματα αεράμυνας για την κατάρριψη πυραύλων τύπου Kh-22, που -όπως αναφέρεται- χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη επίθεση.
Ο Αρεστόβιτς ανασκεύασε, μέχρι που τελικά παρέδωσε την Τρίτη την επιστολή παραίτησης.
«Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα του τι είναι πολιτισμένη συμπεριφορά: θεμελιώδες λάθος, μετά παραίτηση», έγραψε στα social media, επισυνάπτοντας φωτογραφία της επιστολής του.
⚡️Oleksii Arestovych reported that he has written a resignation letter from the position of adviser to the Office of the President of Ukraine. pic.twitter.com/tjTsmZjjZd
— FLASH (@Flash_news_ua) January 17, 2023
«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους, τους κατοίκους του Ντνίπρο και όλους όσους πληγώθηκαν βαθιά από την πρόωρη λανθασμένη εκδοχή μου», προσέθεσε σε μήνυμα στο Telegram.
Όμως «το επίπεδο μίσους που στρέφεται εναντίον μου δεν συγκρίνεται με τις συνέπειες ενός λάθους στον αέρα» του YouTube, προσέθεσε.
«Δεν έπληξε τη φήμη, ούτε είχε νομικές συνέπειες για την Ουκρανία», υποστήριξε, ενόσω ουκρανικά ΜΜΕ τον κατηγορούσαν ότι η δήλωσή του είχε γίνει «εργαλείο της ρωσικής προπαγάνδας» και βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν αρχίσει τη συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την άμεση απομάκρυνση Αρεστόβιτς ως «προδότη».
Ο ίδιος απέρριψε τη κατηγορία, καταλογίζοντας στους επικριτές του «πολύ συγκεκριμένους στόχους».
«Η ουκρανική αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, «κερδίζοντας πολιτικούς πόντους κατά τη διάρκεια του πολέμου, σκεπτόμενη τις μελλοντικές εκλογές».
«Η Μόσχα το χρησιμοποιεί για να αποδυναμώσει την πληροφοριακή επιρροή της Ουκρανίας (συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων)».
Ukraine admits that the destruction of an apartment building in Dnipro was the result of the actions of the Armed Forces of Ukraine. (Aleksey Arestovich speaking)
a senior adviser to President Vladimir Zelensky. pic.twitter.com/QqHz8bJC5w— sonja van den ende (@SonjaEnde) January 15, 2023
«Σκοτεινό» υπόβαθρο
Αυτή πάντως δεν ήταν καν η πρώτη φορά που ο Ολεξίι Αρεστόβιτς προκαλεί προβληματισμό και πολλά ερωτήματα με την στάση του, την πολυσχιδή δράση του και το περίπλοκο υπόβαθρό του.
Γεννημένος το 1975 επί ΕΣΣΔ στη Γεωργία, από Λευκορώσο πατέρα και Ρωσίδα μητέρα, πέρασε μέρος της παιδικής ηλικίας του στη Λευκορωσία μέχρι να μετακομίσουν οικογενειακώς στο Κίεβο.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 παράτησε τις σπουδές του στη Σχολή Βιολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου για να ασχοληθεί με την υποκριτική.
Έκανε θέατρο, ταινίες και διαφημίσεις χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 εγγράφηκε στη σχολή ψυχολογίας του αμφιλεγόμενου Ρώσου γκουρού Αμπσάλομ Παβόντνι, που ήταν ταυτόχρονα αστρολόγος και στοχαστής.
Σπούδασε Θεολογία στο Ανώτερο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Επιστημών του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στο Κίεβο.
Στο μεσοδιάστημα, αποφοίτησε και από την Στρατιωτική Ακαδημία Οδησσού, με δίπλωμα στρατιωτικού μεταφραστή -αν και βάσει εγγράφων και αναφορών εργάστηκε από το 1994 έως το 2005 στη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, απ’ όπου λέει ότι παραιτήθηκε με τον βαθμό του έφεδρου αντισυνταγματάρχη.
Έκτοτε εντάχθηκε στην ουκρανική ακροδεξιά ομάδα Bratstvo (Αδελφότητα), αναλαμβάνοντας τη Νο2 θέση.
Μαζί δε τον δε αρχηγό της, Ντμίτρο Κορτσίνσκι, ταξίδεψαν στη Μόσχα για να λάβουν μέρος σε συνέδρια του Διεθνούς Ευρασιατικού Κινήματος, που διευθύνει ο Ρώσος υπερεθνικιστής Αλεξάντερ Ντούγκιν, ακροδεξιός γκουρού του ρωσικού αναθεωρητισμού και κατά πολλούς ο «Ρασπούτιν του Πούτιν».
Τότε, ο Αρεστόβιτς τασσόταν αναφανδόν κατά της φιλοδυτικής «Πορτοκαλί Επανάστασης» στην Ουκρανία.
Αυτό δεν τον εμπόδισε περίπου δέκα χρόνια μετά, το 2014 -στον απόηχο ακόμη μιας φιλοδυτικής εξέγερσης στο Κίεβο και της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία- να προετοιμάζει μονάδες του ουκρανικού στρατού για τις μάχες στο Ντονμπάς κατά των ρωσόφωνων αυτονομιστών, όπου κατά δήλωσή του έλαβε μέρος και ο ίδιος την περίοδο 2018-19.
Ένας προεδρικός σύμβουλος… προφήτης
Το μυστηριώδες παρελθόν του κάθε άλλο παρά απέτρεψε την ομάδα του -επίσης πρώην ηθοποιού- Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τον εντάξει τους κόλπους της, όταν είχε πια αναλάβει την εξουσία στην Ουκρανία.
Διορίστηκε αρχικά στα τέλη του Οκτωβρίου του 2020 σύμβουλος επικοινωνίας και εκπρόσωπος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του Μινσκ για την επίλυση του πολέμου στο Ντονμπάς, οι οποίες ήδη καρκινοβατούσαν.
Μόλις ένα μήνα μετά, ανέλαβε ανεξάρτητος σύμβουλος για τις στρατηγικές επικοινωνίες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας και άμυνας του επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, Αντρέι Γέρμακ.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρυσι τον Φεβρουάριο, τον έφερε στο προσκήνιο, όπου συνδυάζοντας τις δεξιότητές του στην υποκριτική, στην ψυχολογία και στον στρατιωτικό τομέα ανέλαβε την ενημέρωση του ουκρανικού κοινού για τη στρατιωτική κατάσταση στη χώρα.
Με παροιμιώδη ηρεμία, ωραίο παρουσιαστικό και απαλή φωνή, ο 47χρονος Αρέστοβιτς είχε ως πάγιο αφήγημα τη νίκη της Ουκρανίας, ενόσω συνέχιζε να παραδίδει σεμινάρια ψυχολογίας και να αναλύει την κατάσταση στα κανάλια στα social media, όπου έχει πια εκατομμύρια συνδρομητές και ακολούθους.
Συχνά πυκνά αρέσκεται να υπενθυμίζει ότι ότι είχε προβλέψει από το 2008 την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, με παρόμοιες τακτικές που το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε τέσσερα χρόνια αργότερα.
Είχε επίσης περιγράψει λεπτομερώς από τον Μάρτιο του 2019 πώς θα εξελισσόταν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία τοποθετούσε χρονικά μεταξύ 2022 και 2024, χαρακτηρίζοντας την περσινή χρονιά ως την πλέον πιθανή. Όπως και εγένετο…
Πολλές άλλες προβλέψεις τους είχαν πάντως πέσει εντελώς έξω. Όπως ότι η Ρωσία θα κατέρρεε το 2014. Ότι η γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, δεν θα κατασκευαζόνταν ποτέ. Ή ότι η Ουκρανία θα ανακτούσε πλήρως τον έλεγχο του Ντονμπάς έως τα τέλη του 2014.
Προπαγάνδα, πόλεμος και πολιτική
«Είπα πολλά ψέματα από την άνοιξη του 2014», παραδέχτηκε σε ανάρτηση στο Facebook το 2017 ο Ολεξίι Αρεστόβιτς.
«Ήταν καθαρή προπαγάνδα», έγραψε, «που υποκινήθηκε από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Αν και αφαιρεθείσα… κατόπιν εορτής, η δήλωσή του για την επίθεση στο Ντνίπρο εξέθεσε το Κίεβο, εν μέρει και τη Δύση.
Στα social media, έχει ανοίξει «πόλεμος» με βίντεο και θεωρίες για το τι ακριβώς συνέβη με τον ρωσικό πύραυλο, που κατά το Κρεμλίνο δεν είχε στόχο κτίρια αμάχων.
Παρατίθενται επίσης αποσπάσματα από τελευταίες συνεντεύξεις του Αρεστόβιτς, στις οποίες κατηγορεί την κυβέρνηση Ζελένσκι για γραφειοκρατία ή για το ότι αντιμετωπίζει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας ως εχθρούς, επικρίνοντας τις εν εξελίξει διώξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και καταγγέλλοντας δημόσια τον Ουκρανό πρόεδρο ότι έχει κηρύξει «πόλεμο στον Χριστιανισμό».
Δεν κρύβει, δε, τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Από τον περασμένο Αύγουστο έχει δηλώσει έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, εφόσον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου