Ο Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ για τα F-16 – Υψηλές προσδοκίες από την Άγκυρα, σκληρή γραμμή από το Κογκρέσο
Μπορεί η Άγκυρα να έχει υψηλές προσδοκίες για την έκβαση του θέματος που αφορά στην πώληση μαχητικών, ωστόσο, παρά την θετική πρόθεση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το κλίμα στο Κογκρέσο είναι βαρύ
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της πώλησης F-16 στην Άγκυρα.
Μπορεί η Άγκυρα να έχει υψηλές προσδοκίες για την έκβαση του θέματος που αφορά στην πώληση μαχητικών, ωστόσο, παρά την θετική πρόθεση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το κλίμα στο Κογκρέσο είναι βαρύ για την Τουρκία εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων, τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από τούρκους αξιωματούχους.
Το ζήτημα των F-16 θα τεθεί από τον κ. Τσαβούσογλου ο οποίος αναμένεται να κάνει και πάλι «παράπονα» για την στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την τήρηση των ισορροπιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σκληρή γραμμή από το Κογκρέσο
Πάντως σε επίπεδο Κογκρέσου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να μην προχωρήσει πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ υψηλούς τόνους ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ειδικότερα δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών έως ότου η Τουρκία αρχίσει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, οι συμπρόεδροι της ομάδας για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους.
Η μάχη του Μενέντεζ
Για το θέμα μίλησε και 0 πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αν το Κογκρέσο μπλοκάρει τα τουρκικά F-16, το γεγονός αυτό, όπως είπε, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πώληση F-35 στην Ελλάδα.
«Ο κ. Μενέντεζ θα δώσει μεγάλη μάχη και όσο είναι στις δικές του τις δυνάμεις αυτό θα το σταματήσει για να μην μπορεί να προωθηθεί η ζήτηση των αεροσκαφών που ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν προς την Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή έχουμε την ευκαιρία λόγω των αρνητικών κινήσεων που κάνει η Τουρκία στη περιοχή. Έχει κατεχόμενα στη Κύπρο. Κάνει παραβιάσεις πάνω από την ελληνικό χώρο κάθε μέρα -το 2022 – 11.000 παραβιάσεις πάνω από ένα σημαντικό σύμμαχο που είναι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ -αυτές δεν είναι κινήσεις από ένα σημαντικό σύμμαχο που πρέπει να έιναι η Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ .
Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται να το πω λαϊκά για τους εχθρούς του ΝΑΤΟ και της Δύσης αλλά για το συμφέρον της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Λαρυγγάκης (ΣΚΑΪ).
Ξεκαθάρισε ότι το κλίμα σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο δεν είναι υπέρ της Τουρκίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ τον κο Μενένετζ. Κανένας Πρόεδρος δεν θέλει να υπάρχει μία κρούση αφενός και αφετέρου αφού η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανακοινώσει αυτή την πώληση προς την Τουρκία θα το βρει μπροστά του γιατί δεν είναι μία σωστή κίνηση του κυρίου Μπάιντεν».
Τι θα γίνει αν το Κογκρέσο μπλοκάρει το αίτημα Μπάιντεν
Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου.
Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις, προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να θέσει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.
Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα – εάν το επιθυμεί – να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας.
- Ισραήλ: Είναι μια τρέλα να απολύεις τον υπουργό Εθνικής Άμυνας εν μέσω πολέμου, λέει ο Γιαΐρ Λαπίντ
- Πώς να προστατεύσετε τα smartphones μας κυβερνοαπειλές
- Ισπανία: «Πακέτο» 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ο Σάντσεθ εν μέσω λαϊκής οργής
- Ο Τιό έδωσε προβάδισμα στη Μίλαν κόντρα στη Ρεάλ (vid)
- Challenge Cup: Στο Ρέντη με τη Μαρίνα Καστέλα ο Ολυμπιακός
- Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τις πρώτες μάχες μεταξύ ουκρανικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων