Ουκρανία: Αλλάζουν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Σερβία
Υπό δοκιμασία φαίνεται να είναι οι δεσμοί της Ρωσίας και της Σερβίας ιδιαίτερα μετά την αποστολή στρατού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Σερβία και Ρωσία είναι δύο από τους παλαιότερους συμμάχους. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, φαίνεται να θέτει υπό δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο λόγος φαίνεται ότι είναι ο Σέρβος πρόεδρος που προσπαθώντας να βρει τα «πατήματα» της χώρας του σε σχέση με την Δύση, αναγκάζεται να απομακρυνθεί από την Μόσχα.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς αποδοκίμασε τις εδαφικές διεκδικήσεις που έχει ο Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ πρόβλεψε πως σχετικά με την σύγκρουση «τα χειρότερα φαίνεται να έρχονται».
Παίρνει αποστάσεις από την Ρωσία ο Βούτσιτς
Αν και ο Βούτσιτς έχει κάνει δεκάδες συναντήσεις τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώντας μαθήματα ρωσικών για να μιλά απευθείας μαζί του, τώρα δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του εδώ και πολλούς μήνες.
«Εμείς, από την αρχή, είπαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βούτσιτς. «Για εμάς, η Κριμαία είναι Ουκρανία, το Ντονμπάς είναι Ουκρανία – και έτσι θα παραμείνει».
Η Σερβία ιστορικά προσπαθούσε να εξισορροπήσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα μεταξύ ανατολής και δύσης, αλλά τα σχόλια υπογραμμίζουν τη σταδιακή μεταστροφή της μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο λόγος που η Σερβία δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία
Ο Βούτσιτς, ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι με συντριπτική πλειοψηφία, λέει ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι ο απώτερος στόχος του, αλλά παράλληλα αντιστέκεται στην προσπάθεια επιβολής κυρώσεων, καθώς η Μόσχα τον στηρίζει στην άρνησή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η Ρωσία, επίσης, πουλάει φυσικό αέριο στη χώρα του σε χαμηλές τιμές.
Όπως τόνισε ο Σέρβος ηγέτης, είναι «ευγνώμων στη Ρωσία που τον στήριξε στο Κοσσυφοπέδιο και αυτό εξηγεί γιατί η Σερβία δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας. «Ήμασταν υπό καθεστώς κυρώσεων για σχεδόν δέκα χρόνια, και δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι λύση»,
Ωστόσο, «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η κυβέρνησή μας υποστηρίζει πλήρως την ηγεσία της Μόσχας, είπε. Δεν συμφωνούμε με ορισμένες από τις θέσεις τους”, δήλωσε. “Έχουμε μια παραδοσιακά καλή σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κάθε απόφαση ή τις περισσότερες από τις αποφάσεις που προέρχονται από το Κρεμλίνο”.
Η συμμαχία μεταξύ των δύο ανατολικών ορθόδοξων εθνών χρονολογείται εδώ και αιώνες. Αφού ψυχράνθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο υπό τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Ιωσήφ επανεδραιώθηκε μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 που τερμάτισε τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.
Εναντιώθηκε στην ομάδα Wagner
Ο Βούτσιτς επέκρινε τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύουν διαφημίσεις στην σερβική γλώσσα, στις οποίες η ομάδα Wagner καλεί τους εθελοντές να ενταχθούν στις τάξεις της.
Μάλιστα, ο ίδιος σε εκπομπή του δικτύου Happy TV του Βελιγραδίου, απευθυνόμενος στην Wagner, ανέφερε «Γιατί εσείς από την Wagner καλείτε οποιονδήποτε από τη Σερβία, όταν γνωρίζετε ότι είναι ενάντιο στους κανονισμούς μας;»
Πλήρως εξαρτημένη από το ΔΝΤ η Σερβία
Από οικονομικής απόψεως, η Σερβία απομακρύνθηκε εδώ και πολλά χρόνια από το Κρεμλίνο. Οι Σερβικές εξαγωγές στην Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 6%, ενώ η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εταίρος.
Έχοντας κατά νου να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της στα τέλη του περασμένου έτους η Σερβία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους με τη βαλκανική χώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις