Apple: Η μόνη Big Tech που απέφυγε τις απολύσεις
Οι Big Tech προχωρούν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού υπό τον φόβο της επερχόμενης ύφεσης. Μόνη εξαίρεση η Apple
Οι τεχνολογικές εταιρείες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη απολύσεις προσωπικού καθώς οι φόβοι της οικονομικής ύφεσης αυξάνονται. Το οξύμωρο είναι ότι οι απολύσεις έρχονται αμέσως μετά από σειρά ετών που ο κλάδος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη.
Μόλις χθες η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10.000, δηλαδή περίπου κατά 5%, ενώ η Amazon ξεκίνησε επίσης ένα πρόγραμμα απολύσεων το οποίο αναμένεται σταδιακά να φτάσει μέχρι και τις 18.000 θέσεις εργασίας.
Πριν τις Amazon και Microsoft είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες οι απολύσεις τεχνολογικών κολοσσών όπως η Alphabet και η Meta Platforms.
Παρά το γεγονός ότι η κάθε εταιρεία κάνει απολύσεις για διαφορετικούς λόγους, κοινή παραμένει η επίρριψη της «ευθύνης» στις μακροοικονομικές συνθήκες και στην πιθανή ύφεση παράγοντες που τις οδηγούν σε… σφίξιμο του ζωναριού.
Προσλήψεις πριν τις απολύσεις
Παρόλα αυτά, ένα στοιχείο που σημειώνει το CNBC και το οποίο δεν προβάλλεται συχνά είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις προσλήψεις προσωπικού.
Το 2020, την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνεπακόλουθο τα περιοριστικά μέτρα, οι διαδικτυακές εφαρμογές έγιναν απαραίτητες για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση προσωπικού για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να προσθέτουν προσωπικό στο δυναμικό τους ελπίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα της αγοράς.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου.
Μεγάλη εξαίρεση μία συγκεκριμένη εταιρεία: η Apple. Η δημιουργός του iPhone δεν αύξησε υπερβολικά τον ρυθμό προσλήψεων προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια και μοιραία, σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε απολύσεις.
Τα στοιχεία της SEC
Πρόσφατη αναφορά της SEC (της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) δείχνει την ταχύτατη αύξηση του προσωπικού των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Microsoft είχε 221.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στα τέλη Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι κατά 40.000 μεγαλύτερος από την ίδια περίοδο του 2021, δηλαδή υπήρξε μία αύξηση προσωπικού κατά 22% μέσα σε ένα χρόνο. Ακόμη ένα χρόνο πιο πίσω η Microsoft είχε προσθέσει άλλους 18.000 εργαζόμενους στο δυναμικό της. Δηλαδή άλλο ένα 11%.
Η Amazon είναι μία πιο περίπλοκη περίπτωση από την Microsoft κυρίως επειδή διαθέτει ωρομίσθιους εργαζόμενους που απασχολούνται στις αποθήκες της, ενώ παράλληλα υπάρχει και το προσωπικό που απασχολείται σε πόστα ανάλογα των υπολοίπων τεχνολογικών εταιρειών.
Ακόμη και με αυτές τις διαφοροποιήσεις η Amazon το 2021 αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 310.000 θέσεις εργασίας. Το 2020 υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση προσωπικού, κατά 38%, όταν προστέθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Συνολικά, η Amazon ανέφερε 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους συνολικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, εκ των οποίων οι 300.000 απασχολούνταν σε εταιρικά καθήκοντα.
Η Meta Platforms (δηλαδή η πρώην Facebook) αύξανε το προσωπικό της κατά χιλιάδες, κάθε χρόνο από το 2012 όταν εισήχθη στη Wall Street, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το 2020, η Meta πρόσθεσε πάνω από 13.000 εργαζόμενους, δηλαδή μία αύξηση 30%. Ήταν η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων στην ιστορία της εταιρείας που ίδρυσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Το 2021 προστέθηκαν άλλοι 13.000 εργαζόμενοι.
Η Alphabet, ο όμιλος που «σκεπάζει» τον κολοσσό της Google, δεν έχει πραγματοποιήσει τόσο μεγάλες περικοπές προσωπικού, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες προχώρησε σε απολύσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν 240 απολύσεις στην Verily, δηλαδή το επιστημονικό τμήμα που ασχολείται με την υγεία, ενώ άλλες 40 απολύσεις καταγράφηκαν στην Intrinsic, δηλαδή στο τμήμα ρομποτικής.
Αν και οι απολύσεις της Alphabet δεν είναι θηριώδεις όσο των υπολοίπων, εξίσου σημαντική ήταν η αύξηση του προσωπικού. Το 2021 η εταιρεία πρόσθεσε 21.000 εργαζόμενους (αύξηση 15% σε ένα σύνολο 156.500 εργαζομένων). Το 2020 προστέθηκαν άλλοι 16.000 εργαζόμενοι (περίπου 14%)
Οι αυξήσεις προσωπικού αυτές δικαιολογήθηκαν λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, ωστόσο η Alphabet αύξανε σχεδόν κατά 10% το προσωπικό της κάθε χρονιά από το 2013 και έπειτα, ενώ το 2018 και το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση του προσωπικού κατά 20%.
Η περίπτωση της Apple
Η Apple από την άλλη πλευρά προσλάμβανε προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. Για την ακρίβεια η αμερικανική εταιρεία συνέχισε να προσλαμβάνει με τους ρυθμούς που έκανε προσλήψεις από το 2016 και έπειτα.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Apple «μετρούσε» 164.000 εργαζόμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο εταιρικά στελέχη όσο και υπάλληλοι στα εμπορικά της καταστήματα. Υπήρξε αύξηση προσωπικού σε σχέση με το 2021 μόνο κατά 6,5%, δηλαδή περίπου κατά 10.000 εργαζόμενους.
Επιπρόσθετα, η Apple προσλάμβανε… με μέτρο και κατά το 2020, προσθέτοντας λιγότερους από 7.000 εργαζόμενους.
Πηγή: OT.gr
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία