Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Free the nipple: Kλήθηκαν να αναθεωρήσουν την απαγόρευση του γυμνού στήθους Facebook και Instagram

Free the nipple: Kλήθηκαν να αναθεωρήσουν την απαγόρευση του γυμνού στήθους Facebook και Instagram

Η συμβουλευτική επιτροπή της Meta λέει ότι η πολιτική εμποδίζει το δικαίωμα έκφρασης για τις γυναίκες και τα τρανς και μη δυαδικά άτομα.

Η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram θα μπορούσε σύντομα να «απελευθερώσει τη θηλή». Περισσότερο από μια δεκαετία αφότου οι θηλάζουσες μητέρες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά το «nurse-in» στα κεντρικά γραφεία του Facebook για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση του στήθους, το εποπτικό συμβούλιο της Meta ζήτησε να αναθεωρηθούν οι κανόνες της εταιρείας που απαγορεύουν τις εικόνες γυναικών με γυμνό στήθος – αλλά όχι των ανδρών.

Σε μια απόφαση με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου, το εποπτικό συμβούλιο – μια ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών και δημοσιογράφων που συμβουλεύουν την εταιρεία σχετικά με τις πολιτικές της για τον έλεγχο του περιεχομένου – συνέστησε στη Meta να αλλάξει το κοινοτικό πρότυπο για το γυμνό και τη σεξουαλική δραστηριότητα ενηλίκων «έτσι ώστε να διέπεται από σαφή κριτήρια που σέβονται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Με καλυμμένες τις θηλές

Η απόφαση του Συμβουλίου Εποπτείας ακολουθεί τη λογοκρισία από το Facebook δύο αναρτήσεων από έναν λογαριασμό που διαχειρίζεται ένα αμερικανικό ζευγάρι που είναι τρανσέξουαλ και μη δυαδικό. Οι αναρτήσεις έδειχναν το ζευγάρι να ποζάρει τόπλες, αλλά με καλυμμένες τις θηλές τους, με λεζάντες που περιέγραφαν την τρανς υγειονομική περίθαλψη και τη συγκέντρωση χρημάτων για χειρουργική επέμβαση κορυφής.

Οι αναρτήσεις επισημάνθηκαν από τους χρήστες, στη συνέχεια εξετάστηκαν και αφαιρέθηκαν από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Αφού το ζευγάρι άσκησε έφεση κατά της απόφασης, η Meta τελικά αποκατέστησε τις αναρτήσεις.

Το συμβούλιο διαπίστωσε ότι «η πολιτική βασίζεται σε μια δυαδική θεώρηση του φύλου και στη διάκριση μεταξύ ανδρικού και γυναικείου σώματος», γεγονός που καθιστά τους κανόνες κατά της κάλυψης των θηλών «ασαφείς» όταν πρόκειται για διαφυλικούς, μη δυαδικούς και τρανσέξουαλ χρήστες.

Συνέστησε στη Meta «να καθορίσει σαφή, αντικειμενικά κριτήρια που σέβονται τα δικαιώματα» όσον αφορά τη μετριοπάθεια της γυμνότητας «έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με τρόπο που να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Photo: Annie Spratt / Unsplash

Η φράση μπήκε στην ποπ-φεμινιστική ορολογία το 2013

Οι «λακτιβιστές» πέρασαν τη δεκαετία του 2000 προσπαθώντας να συνθλίψουν την εικόνα του στήθους ως εγγενώς σεξουαλική, και η εκστρατεία #FreetheNipple έγινε mainstream το 2013. Η φράση μπήκε στην ποπ-φεμινιστική ορολογία το 2013, αφού το Facebook κατέβασε αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ Free the Nipple της ηθοποιού/σκηνοθέτιδας Lina Esco.

Η εκστρατεία απέκτησε ευρεία υποστήριξη σε πανεπιστημιουπόλεις και υποστηρίχθηκε από διασημότητες όπως η Rihanna, η Miley Cyrus και η Lena Dunham. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Florence Pugh μίλησε φορώντας ένα διάφανο, καυτό ροζ φόρεμα Valentino στο κόκκινο χαλί, λέγοντας: «Φυσικά, δεν θέλω να προσβάλλω τους ανθρώπους, αλλά νομίζω ότι το θέμα μου είναι: πώς μπορούν οι ρώγες μου να σας προσβάλλουν τόσο πολύ;».

Το 2015, ο καλλιτέχνης Micol Hebron με έδρα το Λος Άντζελες δημιούργησε αυτοκόλλητα με ανδρικές θηλές – οι οποίες επιτρέπονται στο Instagram – ώστε οι γυναίκες χρήστες του Instagram να μπορούν να τις τοποθετήσουν πάνω από τις δικές τους για να διακωμωδήσουν τη διαφορά.

Η Hebron προσκλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Instagram το 2019 μαζί με μια ομάδα influencers για να μιλήσει για την πολιτική της εταιρείας σχετικά με τις θηλές. «Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, μάθαμε ότι δεν υπήρχαν τρανσέξουαλ άτομα στην ομάδα πολιτικής συντονισμού περιεχομένου και παρατήρησα επίσης ότι δεν υπήρχαν εκεί ουδέτερες τουαλέτες για τα δύο φύλα», δήλωσε η Hebron.

«Για μένα, αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να ξέρω για να καταλάβω ότι η συζήτηση για το φύλο και τη συμμετοχικότητα δεν γινόταν στη Meta». Ένας εκπρόσωπος της Meta αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό της Hebron για την εκδήλωση, προσθέτοντας: «Η Meta δεν έχει καμία σχέση με το θέμα. Πολλά έχουν αλλάξει από το 2019».

Photo: MARSELLA . / Behance

Λίγο καιρό Meta

Ωστόσο, η Hebron δήλωσε ότι ήταν «ενθουσιασμένη» που το εποπτικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα των διακρίσεων λόγω φύλου. «Πέρα από το «ας αφήσουμε τις γυναίκες να είναι γυμνόστηθες», το οποίο δεν με ενδιαφέρει καθόλου, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τον στόχο να επιτρέψουμε σε όλα τα σώματα να έχουν αυτονομία», δήλωσε η Hebron.

«Ακούγεται τόσο επιπόλαιο σε πολλούς ανθρώπους να μιλάμε για θηλές, αλλά αν σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ελέγξουν και να καταπιέσουν τα σώματα που ταυτίζονται με γυναίκες, τα τρανς σώματα ή τα μη δυαδικά σώματα, δεν είναι».

Η Meta «χαιρετίζει την απόφαση του συμβουλίου σε αυτή την περίπτωση» δήλωσε εκπρόσωπος της σε δήλωση που σημείωσε ότι οι φωτογραφίες του ζευγαριού είχαν αποκατασταθεί «πριν από την απόφαση».

«Εξελίσσουμε συνεχώς τις πολιτικές μας για να βοηθήσουμε να γίνουν οι πλατφόρμες μας ασφαλέστερες για όλους» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Γνωρίζουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξη της LGBTQ+ κοινότητας, και αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες και οργανώσεις υπεράσπισης της LGBTQ+ κοινότητας σε μια σειρά από θέματα και βελτιώσεις προϊόντων».

Η Meta έχει προθεσμία 60 ημερών για να απαντήσει δημόσια στις συστάσεις του συμβουλίου.

Λογότυπο της Μeta, με δύο emojis χεριού «Ok» στη μέση του σημείου του απείρου για να μοιάζουν με θηλές. Η απόφαση ακολουθεί τη λογοκρισία που άσκησε το Facebook σε δύο αναρτήσεις ενός λογαριασμού που διαχειρίζεται ένα τρανς και μη δυαδικό ζευγάρι. Photo: The Guardian/Wikimedia Commons

Χωρίς μπλούζα ή πορνό;

Ενώ οι υποστηρικτές μπορεί να καλωσορίζουν την ιδέα μιας «ελεύθερης θηλής» στο διαδίκτυο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα τροποποίησης περιεχομένου της Meta θα είναι σε θέση να επιβάλουν μια νέα πολιτική για τις θηλές. Ένα ζευγάρι που συγκεντρώνει χρήματα για να αντέξει οικονομικά μια χειρουργική επέμβαση στην κορυφή δεν είναι το ίδιο με κάποιον που ζητάει σεξ στο διαδίκτυο, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας δεν αναγνώρισε αρχικά τη διαφορά στην ανάρτηση. Πώς λοιπόν αυτά τα συστήματα θα είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας ανάρτησης χωρίς μπλούζα και του πορνό;

«Το πλαίσιο είναι το παν, και οι αλγόριθμοι είναι τρομεροί στο πλαίσιο», δήλωσε στην Guardian η Emily Bell, διευθύντρια του Tow Center for Digital Journalism. «Το ενδιαφέρον ερώτημα θα είναι η ένταση σχετικά με το πώς η Meta μπορεί να δημιουργήσει νέους κανόνες χωρίς να ανοίξει τις πύλες στο πορνό, το οποίο είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αυτοί οι κανόνες εξ αρχής. Αυτό θα έπρεπε να είναι εφικτό, αλλά είμαι επιφυλακτική για το κατά πόσο είναι, αν η συγκράτηση του περιεχομένου είναι αυτοματοποιημένη».

Οι χρήστες του Facebook και του Instagram μπορούν επίσης να επισημάνουν τις αναρτήσεις που θεωρούν ότι παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας, όπως έκαναν για τη φωτογραφία που αποτέλεσε την αφορμή για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να καταλάβει ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές του πολιτιστικού πολέμου όπου η μετριοπάθεια του περιεχομένου γίνεται όπλο» δήλωσε η Bell. «Μια ανάρτηση για χειρουργική επέμβαση στην κορυφή δεν θα έπρεπε να είχε επισημανθεί εξ αρχής, αλλά επισημάνθηκε. Αυτό θα μπορούσε να είναι η δράση ενός κακού δράστη κατά των τρανς».

Τι να σου κάνει και η τεχνητή νοημοσύνη;

Η Jillian York, ακτιβίστρια και διευθύντρια της διεθνούς ελευθερίας της έκφρασης στο Electronic Frontier Foundation, πρόσθεσε ότι είναι «δύσκολο» για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη να λάβουν τη σωστή απόφαση σε κάθε σενάριο. «Για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο για μια αυτοματοποιημένη τεχνολογία να λάβει απόφαση σχετικά με το ποιος είναι γυμνόστηθος, ένας  ενήλικας ή ένα παιδί», δήλωσε η ίδια. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι σε θέση να αποφασίσει μεταξύ ενός εννιάχρονου και ενός 26χρονου, αλλά τι γίνεται με έναν 17χρονο και έναν 18χρονο;».

Η Sarah Murnen, καθηγήτρια ψυχολογίας Samuel B Cummings II στο Kenyon College, δήλωσε ότι το κίνημα Free the Nipple είχε κάποτε στο επίκεντρο λευκές, cisgender γυναίκες – αλλά αυτό αλλάζει. «Όταν μιλούσαμε γι’ αυτό ως ένα θέμα που αφορούσε τις cis γυναίκες, φαινόταν λιγότερο σημαντικό, ενδεχομένως, από ό,τι είναι τώρα με τα τρανς άτομα που θέλουν να είναι ανοιχτά για το σώμα τους, ενώ το αντι-τρανς συναίσθημα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών», είπε.

Τώρα, η Meta συμβουλεύεται να χαλαρώσει τον περιοριστικό, δυαδικό τρόπο με τον οποίο ασκεί την ηλεκτρονική αστυνόμευση των σωμάτων. Αλλά πολλοί σπεύδουν να αμφισβητήσουν τη δυνατότητα της AI να προστατεύσει όλους τους χρήστες. «Αυτό είναι το μεγάλο μάθημα, όταν δημιουργείς αυτοματοποιημένα συστήματα, θα έχεις συνέπειες για τους ανθρώπους που είναι πιο περιθωριοποιημένοι ή τη μειονότητα στην κοινωνία» δήλωσε η Bell. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που τιμωρούνται από την εφαρμογή ενός αλγορίθμου».

Δείτε το βίντεο από το Behance

*Με στοιχεία από  theguardian.com

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο