Κοροναϊός: Το Euro 2021 εκτόξευσε τις μολύνσεις στις διοργανώτριες χώρες
Στην Αγγλία ο δείκτης μεταδοτικότητας R τριπλασιάστηκε και στη Σκωτία τετραπλασιάστηκε
- Κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Πολάκη η Αθηνά Λινού - «Έφερα πάνω από 50.000 έγγραφα»
- Μιλένα Αποστολάκη: Στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
Οι αγώνες του Euro 2021 ευθύνονται για περίπου 840.000 μολύνσεις με κορωναϊό στις έντεκα χώρες που φιλοξενήθηκε η διοργάνωση, αναφέρει πρόσφατη έρευνα οκτώ επιστημόνων.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν επιδημιολογικά δεδομένα, όπως οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων και το φύλο των μολυσμένων. Από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση εκτιμάται ότι μπορούν να εξαχθούν χίλιοι θάνατοι.
Στα γεμάτα γήπεδα οι μολύνσεις ήταν λιγότερες σε σχέση με δημόσιους χώρους συγκεντρώσεων, σε μπαρ και παμπς.
Στην Αγγλία όπου τα Τρία Λιοντάρια έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης η τιμή R (ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται ανά μολυσμένο άτομο) τριπλασιάστηκε -από το 1 στο 3- τις ημέρες των αγώνων της εθνικής ομάδας. Στη Σκωτία, τετραπλασιάστηκε. Κατά μέσο όρο η τιμή R ανέβηκε 0,46 την ημέρα των αγώνων στις διοργανώτριες χώρες.
Ο ρυθμός με τον οποίον διεξάγονταν οι αγώνες πιθανόν να συνέβαλε επίσης στην υπερμετάδοση του ιού. «Μετά από τέσσερις ημέρες πολλοί άνθρωποι -αν είχαν μολυνθεί στο τελευταίο παιχνίδι- εξακολουθούν να είναι ασυμπτωματικοί αλλά μπορούν να μολύνουν», λέει η φυσικός και μοντελίστρια Βιόλα Πρίσεμαν από το Ινστιτούτο Δυναμικής και Αυτοοργάνωσης Max Plank στο Γκέτινγκεν.
Τα συμπεράσματα της έρευνας θεωρούνται πολύ σημαντικά για τα μελλοντικά μεγάλα αθλητικά ραντεβού.
«Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η χαμηλή συχνότητα μολύνσεων στην αρχή ενός τουρνουά. Γιατί οι αλυσίδες μόλυνσης είναι αντίστοιχα χαμηλότερες μετά», εξηγεί η Πρίσερμαν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις