Τουρκία: Πώς το θέμα των F-16 μπορεί να «βυθίσει» τον Ερντογάν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε υψηλές προσδοκίες για την συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, ωστόσο φαίνεται ότι περίμενε κάτι παραπάνω από μία απλή αναφορά στο θέμα η οποία δεν εξασφαλίζει τίποτα για την ώρα για την Άγκυρα
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Ασφυκτικές πιέσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την πώληση F-16 ασκεί η Άγκυρα χωρίς όμως μέχρι στιγμής οι προσπάθειες να έχουν απτά αποτελέσματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε υψηλές προσδοκίες για την συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, ωστόσο φαίνεται ότι περίμενε κάτι παραπάνω από μία απλή αναφορά στο θέμα η οποία δεν εξασφαλίζει τίποτα για την ώρα για την Άγκυρα.
Οι δύο άνδρες «συζήτησαν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας, ωστόσο η συζήτηση σταμάτησε για την ώρα εκεί.
Γκρίνια και εκνευρισμός από Τσαβούσογλου
Καθόλου τυχαία δεν είναι η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αλλάξει η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα.
«Αν και το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν με κάποιες δηλώσεις τους να κρατήσoυν κάποιες ισορροπίες, στην πράξη βλέπουμε πως έχει χαλάσει αυτή η ισορροπία» τόνισε.
Πρόσθεσε δε, πως «δεν θα κάνουν στην Τουρκία ό,τι θέλουν, επειδή θέλουν να μας πουλήσουν F-16» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και προκαλεί με την στήριξη των ΗΠΑ».
Το κλίμα στην Ουάσιγκτον έχει βαρύνει για την Τουρκία εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ένας από τους ορκισμένους εχθρούς του Ερντογάν έχει εξηγήσει γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψει να δοθούν μαχητικά στην Άγκυρα.
Ο ίδιος έχει στο πλευρό του και άλλα μέλη του Κογκρέσου τα οποία βάζουν εμπόδια στις προθέσεις του Τζο Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.
«Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να λάβει η Τουρκία τα F-16»
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, ο οποίος αναφέρει ότι οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην επιτραπεί στην Tουρκία η αγορά μαχητικών .
«Σκοπεύουμε να ασκήσουμε πίεση στις ηγεσίες , τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.
Έχω ήδη μιλήσει με την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών και μου λένε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να λάβει τα F-16 στο εγγύς μέλλον.
Δεν πρόκειται να το θεωρήσω δεδομένο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα το σταματήσουμε όπως σταματήσαμε τα F- 35» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Οι εκλογές και τα «αγκάθια» για τον Ερντογάν
Ο Ερντογάν από την πλευρά του θα ήθελε να πάει στις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Μαϊου έχοντας στα χέρια του μια συμφωνία για τα F-16 την ώρα μάλιστα που πληθαίνουν οι φωνές στη γειτονική χώρα για αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο.
Αν και η οικονομία είναι το μεγάλο «αγκάθι» για τον Ερντογάν στον δρόμο προς τις κάλπες, φαίνεται πως και η αγορά των F-16 θα έχει βαρύνουσα σημασία.
Σίγουρα, εκτιμούν αναλυτές, ότι δεν είναι το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες ωστόσο ο Ερντογάν θέλει να αξιοποιήσει αυτό το θέμα για να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι ενισχύεται και άλλο η Τουρκία στην «μάχη» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις συγκρίσεις που γίνονται συχνά – πυκνά με τα αντίστοιχα της Αθήνας.
Το «παζάρι» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Στη χθεσινή πάντως συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν, τέθηκε και το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ λόγω των ενστάσεων που έχει ακόμη η Άγκυρα στο πλαίσιο ενός «ανατολίτικου παζαριού» ώστε να μπορέσει να λάβει εγγυήσεις για θέματα, όπως αυτό της προμήθειας των F-16.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ, ξεκαθάρισε στον αμερικανό ομόλογό του πως η άρση των ενστάσεων της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την απόκτηση των F-16.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, φαίνεται πως έχει σταλεί το μήνυμα εδώ και καιρό, έστω και στο παρασκήνιο, ότι εάν η Άγκυρα δεν άρει το «όχι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε δύσκολα θα προχωρήσει το θέμα με την πώληση των F-16.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις