Δημοσκόπηση: Τα μηνύματα που στέλνουν στα κόμματα 4 δημοσκοπήσεις
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες - Τι πρέπει να ανησυχεί Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη
Μηνύματα με αποδέκτες όλα τα κόμματα, στέλνουν οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων.
Τέσσερις δημοσκοπήσεις μέσα σε τρεις ημέρες, από πέντε διαφορετικές εταιρείες, ασφαλώς μπορούν να δώσουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αποτύπωση της πολιτικής κατάστασης τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Μπορεί, βεβαίως, τα γκάλοπ να μην είναι κάλπη, αλλά αποτελούν έναν «οδηγό» για τα κόμματα και για το πώς πρέπει να κινηθούν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Από τις μετρήσεις, πάντως, κανείς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος, τουλάχιστον από τα τρία πρώτα κόμματα. Κι αυτό γιατί φαίνεται μια εμφανής τάση μείωσης των ποσοστών τους ή στην καλύτερη περίπτωση μια σταθεροποίηση ή ελαφρά αύξηση.
Ειδικά για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως για ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, θα έπρεπε το πολιτικό τοπίο να είναι εντελώς διαφορετικό. Μια κυβέρνηση με θητεία 3,5 ετών, με πολλές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με σοβαρά λάθη διαχείρισης, με το σκάνδαλο των υποκλοπών να μη λέει να σβήσει και με μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, θα περίμενε κανείς να έχει καρπωθεί η αντιπολίτευση τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος προς το κυβερνών κόμμα.
Αυτό που κατά κύριο λόγο βλέπουμε, πάντως, είναι ότι στις πρώτες εκλογές θα υπάρξει κατακερματισμός δυνάμεων, τα δύο πρώτα κόμματα πιθανότατα θα έχουν ποσοστό κάτω από 30% ενώ ενδεχομένως να δυσκολέψει η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία (που εμφανίζεται τώρα πρώτο κόμμα), αν προκύψει το σενάριο της επτακομματικής βουλής.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο Mega και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες, βλέπουμε στην πρόθεση ψήφου το ΜέΡΑ 25 και το κόμμα του Κασιδιάρη να βρίσκονται οριακά εκτός Βουλής με 2,8% και 2,7% αντίστοιχα. Στην εκτίμηση ψήφου και τα δύο αυτά κόμματα μπαίνουν στη Βουλή με 3,5%.
Αν δηλαδή έχουμε επτακομματική Βουλή στις δεύτερες εκλογές τότε το ποσοστό που θα χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία, πάει από το 37-38% (με έξι κόμματα) κοντά στο 40%.
Επομένως, το σενάριο να μην προκύψει αυτοδυναμία και στις δεύτερες κάλπες είναι πιθανό, ενισχύοντας τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Κατά τα λοιπά, ορισμένα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις είναι:
- Η ΝΔ σταθερά είναι πρώτο κόμμα και εκτός σοβαρού απροόπτου θα κόψει πρώτη το νήμα στις πρώτες εκλογές και πιθανότατα στις δεύτερες. Το κυβερνών κόμμα παίρνει ποσοστά από 29,7% έως 34%, ανάλογα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων. Η ΝΔ εμφανίζει μικρές απώλειες ή μικρή αύξηση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ούτε κοντά στην αυτοδυναμία ούτε στο να απολέσει την πρώτη θέση. Όμως, υπάρχουν μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προβληματίσουν το Μαξίμου. Ειδικά σε θέματα όπως η οικονομία, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια αποτελούν «μαύρες» τρύπες στο κυβερνητικό έργο.
- Η ΝΔ μπορεί να πανηγυρίζει για τομείς όπως η εξωτερική πολιτική ή ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, αλλά χάνει σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις διαφθοράς.
- Προβληματισμός θα πρέπει να επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις καθώς δεν εμφανίζεται πουθενά ένα πλειοψηφικό ρεύμα κατά της κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν μπορεί να πάρει κεφάλι στις μετρήσεις, αλλά δείχνει αδυναμία να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος. Κινείται σαφέστατα κάτω από 30% ενώ βλέπει τις διαφορές με τη ΝΔ να είναι αρκετά μεγάλες και σίγουρα πάνω από 6-7 μονάδες.
- Στη δημοσκόπηση της Metron η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι 7 μονάδες. Στη δημοσκόπηση της Alco η διαφορά μειώνεται αλλά βρίσκεται στις 6,9 μονάδες. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll η διαφορά είναι στις 7,8 μονάδες ενώ στη δημοσκόπηση της Interview η διαφορά είναι στις 8,5 μονάδες.
- Πρόβλημα και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο δείχνει να συμπιέζεται μετά το σκάνδαλο με την Εύα Καϊλή. Παράλληλα, οι πολίτες δείχνουν προβληματισμένοι ως προς την όχι και τόσο ξεκάθαρη θέση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και για το πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις κάλπες. Το τρίτο κόμμα δείχνει στην πρόθεση ψήφου να βρίσκεται κοντά ή σε διψήφιο ποσοστό. Στο γκάλοπ της Metron το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 9,7%, της Opinion Poll στο 10,5%, της Alco είναι στο 10,7% και της Interview στο 10,1%.
- Αναφορικά με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση θεωρείται ότι είναι σίγουρα εντός της Βουλής (για το πρώτο δεν ετίθετο θέμα, για το κόμμα του Βελόπουλου υπάρχει μια μικρή άνοδος και σιγουριά για ποσοστό κοντά στο 4% ή και πιο πάνω.
- Μάχη για επιβίωση θα δώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά έστω και οριακά φαίνεται ότι θα κερδίσει το «πάσο» για είσοδο στη νέα βουλή. Όμως, σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει το ΜέΡΑ 25 η αδυναμία του να αυξήσει τα ποσοστά και να πείσει τον κόσμο ότι είναι η εναλλακτική αριστερή πρόταση. Ενδεχομένως να πιέζεται από το γεγονός ότι αρκετοί ψηφοφόροι του θα στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να ρίξουν την «γαλάζια» κυβέρνηση. Αλλά και από τις αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος που δεν «ακούγονται» καλά στο εκλογικό σώμα.
- Το μεγάλο ερώτημα ακούει στο όνομα Ηλίας Κασιδιάρης. Το νεοναζιστικό κόμμα του φυλακισμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής, εμφανίζεται να έχει ποσοστά σαφέστατα πάνω από 2% και να δείχνει δυναμική για να πιάσει το κατώφλι του 3%.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει σταθερά εδώ και χρόνια να είναι ο πλέον δημοφιλής και κατάλληλος πολιτικός, σε σύγκριση πάντα με το μεγάλο αντίπαλό του, τον Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα στο γκάλοπ της Metron ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει 37% και ο Αλέξης Τσίπρας 18%. Στο γκάλοπ της Opinion Poll o Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος υπουργός με 48.2% θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30,7% και ο Αλέξης Τσίπρας με 30,3%. Στη δημοσκόπηση της Alco οι πολίτες εμπιστεύονται τον νυν πρωθυπουργό σε ποσοστό 32% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 22%. Τέλος στη δημοσκόπηση της Interview τα ποσοστά ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι 45% – 31% υπέρ Μητσοτάκη. Επομένως, στη ΝΔ δίνουν το επικοινωνιακό βάρος εν λευκώ στον πρωθυπουργό, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προβληματιστούν για την εικόνα του κ. Τσίπρα.
- Στο ερώτημα για το αν οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμες ή όχι κυβερνήσεις υπάρχουν ορισμένα καλά ευρήματα. Η Metron βγάζει ένα ποσοστό 50% υπέρ των αυτοδύναμων και 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Στη δημοσκόπηση της Interview το 35% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, το 29,6% ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και μόλις 3,3% κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
- ΠΑΣΟΚ: Δεν ευθυγραμμίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης με την κοινωνική ανάπτυξη, λέει ο Τσουκαλάς
- Ποια είναι η αήττητη Χιρόνα που βρήκε στον δρόμο του ο Ολυμπιακός (pics)
- Εύβοια: Στον ανακριτή απολογούνται οι πατροκτόνοι και ο γαμπρός του θύματος
- Η σφραγίδα του Ρουϊ Βιτόρια, ο αναγεννημένος Ιωαννίδης και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που κάνουν όνειρα!
- Ερευνητές ισχυρίζονται πως έλυσαν το μυστήριο του Stonehenge στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Μπάιντεν: Από την πρώτη μέρα στο Λ. Οίκο σε διανοητική παρακμή – Αποκαλύψεις για την κατάσταση του προέδρου