Μέση Ανατολή: Διπλωματικό επεισόδιο Ιράν – Ιράκ για την ονομασία «Περσικός» ή «Αραβικός Κόλπος»
Ενα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στάθηκε η αφορμή για να επανέλθει με ένταση μια παλιά διαμάχη ανάμεσα στις χώρες της Μέσης Ανατολής για την ονομασία του Κόλπου...
Το ζήτημα της ονομασίας αναδείχθηκε από γνωστή ηλεκτρονική πύλη του Ιράκ, με αφορμή το 25ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Κόλπου (φωτογραφία αρχείου από το alyoum8.net, επάνω, από διαμαρτυρία των Σαδριστών του Ιράκ κατά του Ιράν).
Περσικός ή Αραβικός;
Ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέφεραν το θέμα του ονόματος του Κόλπου (ως «Περσικού» ή ως «Αραβικού») μεταξύ του Ιράν και των Αραβικών Κρατών.
Η διαμάχη μεταξύ Ιράν και Ιράκ εντάθηκε μετά την κλήση του ιρακινού πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στην Τεχεράνη, όπου του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας «για παραποίηση της ονομασίας του Περσικού Κόλπου ως Αραβικού Κόλπου».
Οι Ιρανοί παρουσίασαν παγκόσμιο χάρτη του 1565 που αναφέρει την ονομασία «Περσικός Κόλπος»
Η κλήση του πρεσβευτή του Ιράκ, Νάσερ Αμπντούλ Μοσχέν, έγινε εξαιτίας της ονομασία «Κόλπος25», που δόθηκε στο ομώνυμο Αραβικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο διεξήχθη στο Ιράκ με τη συμμετοχή 8 αραβικών ομάδων.
Διπλωματικό επεισόδιο
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι ο ιρακινός πρεσβευτής στην Τεχεράνη κλήθηκε στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών επειδή οι ιρακινές αρχές χρησιμοποίησαν έναν «ψεύτικο όρο», όπως τον χαρακτήρισε, αντί του όρου «Περσικός Κόλπος».
Και πρόσθεσε: «Αν και έχουμε στρατηγικές, αδελφικές και βαθιές σχέσεις με το Ιράκ, εκφράσαμε ξεκάθαρα τη διαμαρτυρία μας γι’ αυτό το θέμα και καλέσαμε τον ιρακινό πρεσβευτή στην Τεχεράνη, στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών, για να τονίσουμε την ευαισθησία του ιρανικού λαού προς την ιρακινή πλευρά», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ψηφοφορία
Οπως σημειώνει η αραβική The New Khalij, η Google διεξήγαγε διαδικτυακή ψηφοφορία για την ονομασία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Κέρδισε ο… «Περσικός Κόλπος» καθώς έλαβε το 56,8% των ψήφων, ενώ ο «Αραβικός Κόλπος» το 43,2 %.
Διαμαρτυρία για τον Ομπάμα και το BBC
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν συνήθως διαμαρτύρεται όταν ξένοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά ονόματα για ν’ αναφερθούν στον Περσικό Κόλπο, λόγω των έντονων συναισθημάτων των Ιρανών για το θέμα, έχοντας κάνει αναφορές σε διάφορες περιπτώσεις για τη χρήση του «Κόλπου» αντί του «Περσικού Κόλπου» από ξένους αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και το BBC, γράφει η ιστοσελίδα iranintl.com.
Οι Αραβες παρουσίασαν μεσαιωνικό χάρτη με την ονομασία Αραβικός Κόλπος
Στην τελετή έναρξης του περιφερειακού τουρνουά ποδοσφαίρου, του 25ου Arabian Gulf Cup, στη Βασόρα στις 6 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αλ-Σουντανί αναφέρθηκε στο υδάτινο σώμα που χωρίζει το Ιράν από αρκετούς άραβες γείτονές του ως «Αραβικός Κόλπος» και, παρά τις διαμαρτυρίες του Ιράν, σε συνέντευξη στη Deutsche Welle υπερασπίστηκε τη χρήση του αμφιλεγόμενου όρου και είπε ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη από το Ιράν για τη χρήση αυτού που οι Ιρανοί χαρακτήρισαν ως «λανθασμένη ονομασία» και «ψεύτικος τίτλος».
Η ιστορική πλωτή οδός αναφέρεται ως Περσικός Κόλπος από την αρχαιότητα, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών ελληνικών πηγών και εξακολουθεί να αναφέρεται ως τέτοιος στα επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτει η iranintl.
Από τη δεκαετία του 1960, οι αραβικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον Κόλπο ή τον Αραβικό Κόλπο και αξιωματούχοι άλλων χωρών και ορισμένων διεθνών οργανισμών ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
«Μάταιη προσπάθεια» του Ιράκ
«Η χρήση της ψεύτικης ετικέτας για τον Περσικό Κόλπο θεωρείται στο Ιράν ως μια μάταιη προσπάθεια από τους άραβες γείτονες να διαστρεβλώσουν την αρχαία ιστορία της περιοχής», έγραψε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Fars που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και ειδικοί λένε ότι η επιμονή του Αλ-Σουντανί να χρησιμοποιεί ένα όνομα που ήξερε ότι θα ενοχλούσε τους Ιρανούς μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το Ιράκ, με σιιτική πλειονότητα, αποκαθιστά ολοένα και περισσότερο την «αραβική» του ταυτότητα και πλησιάζει πιο κοντά στ’ άλλα αραβικά έθνη που είναι σουνιτικά, αντί να διατηρήσει φαινομενικά καλύτερες σχέσεις με το σιιτικό Ιράν, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν (φωτογραφία από iranintl.com)
Ο Abdolreza Farajirad, αναλυτής διπλωματικών σχέσεων, δήλωσε στο Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ILNA) την Τρίτη ότι όλοι οι πρωθυπουργοί του Ιράκ μετά τον Νούρι αλ-Μαλέκι προσπάθησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τον αραβικό κόσμο και να επιστρέψουν στην αραβική ταυτότητα και κουλτούρα τους.
«Γι’ αυτούς η αραβική ταυτότητα έχει προτεραιότητα και η [σιιτική] θρησκευτική ταυτότητα έρχεται δεύτερη», είπε.
Στη διαμάχη αναφέρθηκε και το βρετανικό περιοδικό «The Economist», σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Το Ιράν και οι άραβες γείτονές του διχάζονται για ένα όνομα», επισημαίνοντας ότι οι περισσότερο δυτικοί χαρτογράφοι συμφωνούν με τον όρο «Περσικός» αλλά οι Αραβες χρησιμοποιούν τον όρο «Αραβικός».
Σημειώνει επίσης ότι το Google Earth επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες, παραθέτοντας και τα δύο ονόματα.
Πηγή: alyoum8.net, iranintl.com, echedoros-a.gr
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου