Νέα Δημοκρατία: Τα δεξιά διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας
Τα φιλοβασιλικά στοιχεία που έκαναν την εμφάνισή τους στην κηδεία του τέως βασιλιά επανέφεραν τη συζήτηση για το ποιος διεκδικεί το υπερσυντηρητικό και ακραίο κομμάτι της εκλογικής πίτας
Η σύναξη φιλοβασιλικών στοιχείων στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου άνοιξε μια συζήτηση που ενδεχομένως έχει γίνει ξανά: Ποιο είναι αυτό το κοινό δεξιά της Δεξιάς και ποιος θέλει να το εκπροσωπήσει στις επόμενες εκλογές; Η βιάση της πιο δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ να κάνει την εμφάνισή της στη Μητρόπολη δείχνει πως το κοινό αυτό δεν είναι αμελητέο για τους γαλάζιους βουλευτές πιο παραδοσιακού προφίλ, που βλέπουν εκεί δυνητικούς ψηφοφόρους. Και η απουσία «κεντρικού απαγορευτικού» για τις όποιες παρουσίες στην κηδεία δείχνει πως εν όψει απλής αναλογικής – και στον βωμό της συσπείρωσης – οι «ιδιωτικές πρωτοβουλίες» των βουλευτών μπορούν να ωφελήσουν, ακουμπώντας ένα ακροατήριο που απωθείται από τα κυβερνητικά ανοίγματα στο προοδευτικό Κέντρο.
Το μεγαλύτερο θετικό σημείο για την κυβέρνηση είναι πως κανένας σχηματισμός της δεξιάς πολυκατοικίας δεν έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να της δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα με τους πιο «κλασικούς» ψηφοφόρους του κόμματος. Στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής ζωής, το μεγαλύτερο ζήτημα θα προκληθεί αν ένα από τα υπάρχοντα κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής καταφέρουν να συγκεντρώσουν 3%. Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αλλά και εν γένει το πολιτικό σύστημα, που πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επανάληψης του 2012, με την είσοδο ενός ακροδεξιού μορφώματος μέσα στο Κοινοβούλιο.
Ο κοινοβουλευτικός
Η είσοδος της «Ελληνικής Λύσης» στη Βουλή το 2019 δεν ήταν δεδομένη, ωστόσο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται πως λειτούργησε ως «ουδέτερη ζώνη» για πούρους δεξιούς και ακραίους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει Χρυσή Αυγή το 2015 και, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη δράση της, έψαχναν εναλλακτική – και αυτό συνέβη ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η «Ελληνική Λύση» αντλεί ακόμα και σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμή της. Εντός Κοινοβουλίου, ο Βελόπουλος έχει κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για φιλορωσική στάση, ειδικά την περίοδο μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, για αντιεμβολιαστική ρητορική και θεωρίες συνωμοσίας την πρώτη περίοδο της πανδημίας, για ξενοφοβικές εξάρσεις και ομοφοβικές γνώμες που ενοχλούν ακόμα και το πιο κεντρώο κομμάτι της ΝΔ. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η «Ελληνική Λύση» αγγίζει το 3,5% στην πρόθεση και το 4,5% στην εκτίμηση ψήφου, με μια μικρή πτώση που μάλλον θεωρείται αναμενόμενη όσο αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ εν όψει εκλογών.
Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει την πιθανότητα συγκυβέρνησης με την «Ελληνική Λύση» μετά τις επόμενες κάλπες, η πιθανότητα αυτή είναι που αξιοποιείται από εξωκοινοβουλευτικούς δεξιούς σχηματισμούς για να πιεστεί η «Ελληνική Λύση» εκ δεξιών, αλλά και εξ αριστερών. Οταν ακούστηκε πως η γαλάζια πλειοψηφία έψαχνε στο «ναι» του Βελόπουλου τα 3/5 που χρειαζόταν στη διάσκεψη των προέδρων για να αλλάξει η σύνθεση της ΑΔΑΕ, που διεξάγει τις έρευνες για τις υποκλοπές, αυτό δεν δόθηκε – γιατί και στη δεξιά πολυκατοικία γνωρίζουν πως πριν έρθουν οι εκλογές κερδίζουν μόνο από τους ψηφοφόρους που δεν συμφωνούν με τις προσεγγίσεις που κάνει η ηγεσία της ΝΔ. Παρότι ο Βελόπουλος, που διατείνεται πως είναι «Ελληνας, ούτε αριστερά ούτε δεξιά», δεν πήγε στην κηδεία του τέως, ήταν ένας εξ αυτών που επισήμανε πως αυτός έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Οι «τσακωμένοι»
Σε μικρότερα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας, η προσπάθεια για σύγκλιση δυνάμεων δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα: η «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου και η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη έφτιαξαν τον συνασπισμό της «Εθνικής Δημιουργίας». Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εθνική άμυνα, υπό το μότο «αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο» και στις θέσεις τους μιλούν για αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τη «λαθρομετανάστευση». «Εχει πλάκα η αριστερίλα. Στο θέμα του βασιλιά γίνονται υπέρμαχοι του δικαίου του αίματος, ρατσιστές κ.ά. Δεν τους φτάνουν 150 χρόνια στην Ελλάδα, ελληνική παιδεία, η ιδιότητα του Ανωτάτου Αρχοντος, του αξιωματικού, θέλουν όμως ο Αμπντούλ να γίνεται Ελληνας σε δύο-τρία χρονάκια», ανέφερε σε τουίτ του ο Κρανιδιώτης, εκ των συνιδρυτών του συνασπισμού, με αφορμή τον θάνατο του τέως. Πρόσφατη πρόσθεση στο δυναμικό της «Εθνικής Δημιουργίας» (στην οποία η Metron Analysis έδωσε 1,2% με εκτίμηση) είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος κατά καιρούς έχει απασχολήσει με δηλώσεις που καταδικάστηκαν και με χρηματικό πρόστιμο ως ρατσιστικές και ομοφοβικές.
Οπως οι Τζήμερος – Κρανιδιώτης έψαξαν στη δεξαμενή των φιλοβασιλικών για ψήφους την τελευταία εβδομάδα, το ίδιο έκανε και ένας τέως συνεργάτης τους – ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που διεγράφη από το σχήμα λίγο αφότου μπήκε σε αυτό, και έφτιαξε δικό του σχηματισμό, την «ΠΑΤΡΙΔΑ», με αντιπρόεδρο την πρώην γαλάζια πολιτεύτρια, Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία διεγράφη από τη ΝΔ μετά από σερί ρατσιστικών τοποθετήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο πλευρές, που διεκδικούν πάνω-κάτω το ίδιο ακροατήριο, καταφεύγουν συχνά σε τσακωμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Κρανιδιώτη να κατηγορεί τον Μπογδάνο ως καιροσκόπο, με εκφράσεις του τύπου «θα προσκυνούσες μέχρι και τον Λένιν», και τον Μπογδάνο να αποκαλεί το σχήμα «συνομιλητές/απολογητές/κολαούζους του Κυριάκου, ψευτοδεξιούς Φαηλοτζήμερους».
Τα μορφώματα
Ο πιο επικίνδυνος παράγοντας δεξιά της δεξιάς είναι πολύ γνώριμος, γιατί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2012 και έφυγε το 2019, λίγο πριν το διευθυντήριό της καταδικαστεί πρωτόδικα και τα πιο σημαντικά στελέχη της μπουν στη φυλακή. Κι αν η Χρυσή Αυγή, όπως τη γνωρίζαμε, δείχνει πως παραμένει στο περιθώριο, χωρίς να «μετριέται» κοντά στο 3% στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει ένα μόρφωμα που φιλοδοξεί να την αντικαταστήσει εντός Κοινοβουλίου, το οποίο ιδρύθηκε και διευθύνεται μέσα από τη φυλακή, από τον Ηλία Κασιδιάρη. Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis έδωσε στο συγκεκριμένο μόρφωμα 2,7%, με εκτίμηση αποτελέσματος στο 3,5% – η οποία, αν επαληθευτεί, το βάζει εντός Βουλής, τουλάχιστον για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Η πολιτική «γραμμή» των Ελλήνων θυμίζει αυτήν της Χρυσής Αυγής, χωρίς ωστόσο τις εξόφθαλμες νεοναζιστικές αναφορές: στις ιστοσελίδες και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης καταδικάζουν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, με γλώσσα και ύφος που θυμίζει τα πρώτα αντιμνημονιακά χρόνια.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μια διάταξη που θα μπορεί, εντός συνταγματικού πλαισίου, να μην επιτρέπει σε κόμματα-εγκληματικές οργανώσεις να συμμετέχουν στις εκλογές αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή – αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να μοιάζει να έχει υπάρξει σύγκλιση. Ολοι συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση, διαφωνούν όμως ως προς τον τρόπο: στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την τροπολογία, όπως αυτή έχει δει το φως της δημοσιότητας, και θα καταθέσουν δική τους, στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για τροποποιήσεις (επεξηγήσεις που αφορούν τον «πραγματικό αρχηγό» και τη συμμετοχή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου), ενώ στο ΚΚΕ – και για ιστορικούς λόγους – διαφωνούν με τη γενίκευση που θεωρούν πως υπάρχει στις προτεινόμενες διατάξεις, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και πέραν των νεοναζιστικών μορφωμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το ΜέΡΑ25, που θεωρεί πως η καταδίκη πρέπει να είναι βασικά πολιτική. Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία, για να τεθεί σε ισχύ, δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία – η πολιτική συναίνεση, όμως, έχει τη δική της σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλεται.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή