Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι αλήθειες και οι κίνδυνοι που κανείς δε θα σας πει για τα τεχνητά γλυκαντικά

Οι αλήθειες και οι κίνδυνοι που κανείς δε θα σας πει για τα τεχνητά γλυκαντικά

Η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης βρίσκονται σε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι νομίζετε - και μπορεί να μην είναι πάντα καλά για εσάς.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά, στο μυαλό τους έρχονται τα ποτά και οι καραμέλες διαίτης. Αλλά μια προσεκτική ματιά στους καταλόγους συστατικών δείχνει ότι βρίσκονται σε όλο και περισσότερα προϊόντα.

«Τα γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες εισάγονται ευρέως στη διατροφή. Βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, όπως το πλιγούρι βρώμης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή τα γλυκά μάφινς, ακόμη και σε αυτά που δεν χαρακτηρίζονται ως «διαιτητικά» ή «light»» λέει η Allison Sylvetsky, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Άσκησης και Διατροφής του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσιγκτον.

Άλλα τρόφιμα περιλαμβάνουν γιαούρτι, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα φρούτα, ορισμένα αρωματισμένα ανθρακούχα νερά και ποπ κορν μικροκυμάτων.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την προστιθέμενη ζάχαρη στη διατροφή τους, οπότε οι κατασκευαστές τροφίμων προσπαθούν να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους και να τα κάνουν να φαίνονται πιο υγιεινά, διατηρώντας παράλληλα τη γλυκιά γεύση που αρέσει στους ανθρώπους.

«Η έμφαση στη μείωση της ζάχαρης είναι πολύ καλά δικαιολογημένη» λέει η Sylvetsky. Αλλά η κατανάλωση περισσότερων τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε. Περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία και δείχνουν ότι μπορεί να μην βοηθούν στην πραγματικότητα τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Ιδού μερικές απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα γλυκαντικά και πώς σας επηρεάζουν.

-Τι είναι τα τεχνητά γλυκαντικά;

Τα περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά ονομάζονται ακριβέστερα μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS), επειδή δεν παρέχουν καθόλου ή παρέχουν πολύ λίγες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ακεσουλφάμη κάλιο (Ace-K), η σουκραλόζη, η σακχαρίνη, οι γλυκοζίτες στεβιόλης (εκχυλίσματα από τα φύλλα του φυτού στέβια) και το monkfruit. Οι δύο τελευταίες θεωρούνται συχνά «φυσικές» επειδή προέρχονται αρχικά από φυτά, αλλά έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία στο εργαστήριο. Η ασπαρτάμη είναι τεχνικά ένα θρεπτικό γλυκαντικό, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρές ποσότητες, επειδή είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Οι αλκοόλες ζάχαρης, όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη και η ξυλιτόλη, είναι ένας άλλος τύπος γλυκαντικού χαμηλών θερμίδων, αλλά περιέχουν υδατάνθρακες, αν και λιγότερους από την κανονική ζάχαρη.

Δείτε το βίντεο

-Πώς μπορούν τα τεχνητά γλυκαντικά να επηρεάσουν την υγεία σας;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χρήση αυτών των γλυκαντικών ουσιών χρησιμοποιώντας αποτελέσματα από μελέτες τοξικότητας σε ανθρώπους και ζώα και καθόρισε αποδεκτά επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης για όλες εκτός από τη μονόκαρπη και τη στέβια. Για παράδειγμα, το ADI της ασπαρτάμης για ενήλικες είναι 23 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ή 3.680 mg για ένα άτομο 160 κιλών. Ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης 50 ml περιέχει 200 mg ασπαρτάμης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η λάθος κατανάλωση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πολλά διαιτητικά ποτά την ημέρα είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 26% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 19% κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ωστόσο, «τα δεδομένα σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά δεν ήταν απολύτως συνεπή» λέει η επιδημιολόγος Hannah Gardener, βοηθός καθηγήτρια έρευνας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αυτού του είδους οι μελέτες με ακρίβεια, ιδίως επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά βρίσκονται σε τόσα πολλά προϊόντα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά στηρίζονται στην παρατήρηση -όπου οι ερευνητές παρακολουθούν ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να παρεμβαίνουν στη διατροφή ή τις συνήθειές τους. Οι μελέτες παρατήρησης δεν μπορούν να αποδείξουν ότι παράγοντες όπως τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν μια πάθηση, αλλά μπορούν να δείξουν συσχετίσεις.

-Είναι ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά χειρότερα από άλλα;

Πιθανώς, αλλά τα δεδομένα μόλις τώρα αρχίζουν να προκύπτουν σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα, η μελέτη NutriNet-Santé, η οποία παρακολούθησε περίπου 103.000 άνδρες και γυναίκες στη Γαλλία για πολλά χρόνια, παρείχε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη χρήση τεχνητών γλυκαντικών. Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να ποσοτικοποιήσουν τη συνολική πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών, όχι μόνο διαιτητικών ποτών, σε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων, λέει η Mathilde Touvier, PhD, επικεφαλής της έρευνας και διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας της Γαλλίας.

Σε δύο μελέτες του NutriNet-Santé, όσοι κατανάλωναν περίπου 80 mg συνολικών τεχνητών γλυκαντικών την ημέρα -η ποσότητα που περιέχεται σε περίπου δύο πακέτα γλυκαντικών ή μισό κουτάκι αναψυκτικού διαίτης- είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (ιδίως καρκίνου του μαστού και καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία) και καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου. Η ασπαρτάμη και η Ace-K συνδέθηκαν με τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, η ασπαρτάμη με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και η σουκραλόζη και η Ace-K με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. (Το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων, το οποίο εκπροσωπεί τις εταιρείες NNS, δήλωσε ότι τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με άλλες έρευνες).

«Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί τα διαφορετικά μη θρεπτικά γλυκαντικά έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό» λέει η Yasmin Mossavar-Romani, PhD, καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη. «Θα μπορούσε να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται και τον αντίκτυπό τους στον εντερικό μικροβιόκοσμο», τη συλλογή υγιών μικροοργανισμών που κατοικεί στο πεπτικό σύστημα. Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή ή να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη και εκκρίνει ινσουλίνη.

-Μπορούν τα τεχνητά γλυκαντικά να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Συνολικά, οι έρευνες που δείχνουν ότι τα τεχνητά χαρακτηριστικά μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους είναι εκπληκτικά αδύναμες. Για παράδειγμα, το 2019, ερευνητές που δημοσίευσαν στο BMJ ανέλυσαν 56 μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που χρησιμοποιούσαν τεχνητά γλυκαντικά ενώ προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, στην πραγματικότητα δεν έχασαν βάρος. Μια άλλη ανάλυση 37 μελετών, που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Canadian Medical Association Journal, έδειξε ότι τα NNS δεν συνδέονται σταθερά με την απώλεια βάρους και ότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προάγει την αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους βραχυπρόθεσμα. Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές χώρισαν 203 καταναλωτές ζαχαρούχων ποτών σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα άλλαξε σε ποτά χωρίς ζάχαρη, η άλλη σε μη ζαχαρούχα ποτά και η τρίτη συνέχισε να πίνει ζαχαρούχα ποτά για ένα χρόνο. Η κατανάλωση μη ζαχαρούχων και διαιτητικών ποτών οδήγησε σε μείωση του βάρους και του σωματικού λίπους, αλλά μόνο μεταξύ των ατόμων που είχαν το μεγαλύτερο βάρος γύρω από τη μέση τους.

-Πόση ποσότητα τεχνητών γλυκαντικών είναι εντάξει να καταναλώνετε;

Αν και τα στοιχεία σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι απολύτως σαφή, «προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία ώστε αν ήμουν κάποιος που κατανάλωνε συχνά αναψυκτικά διαίτης, θα σκεφτόμουν πώς να μειώσω την κατανάλωσή μου» λέει η Gardener.

Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ιδίως καρδιαγγειακών, η κατανάλωση τεχνητών χαρακτηριστικών μπορεί να μην έχει σημαντική επίδραση, λέει η Gardener. Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων και ο περιορισμός του αλκοόλ και του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι πιο σημαντικά.

*Με στοιχεία από consumerreports.org

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024