Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανατροπή – 10 «πονηρές» ερωτήσεις για να κάνετε εσείς σε μια συνέντευξη για δουλειά

Ανατροπή – 10 «πονηρές» ερωτήσεις για να κάνετε εσείς σε μια συνέντευξη για δουλειά

Πώς θα ρωτήσετε διακριτικά τα πράγματα που θέλετε περισσότερο να μάθετε. Πράγματα όπως «πώς είστε πραγματικά σαν αφεντικό;» και «είναι όλοι εδώ δυστυχισμένοι;».

Κάντε την ανατροπή και ρωτήστε όσα θέλετε να μάθετε για τη συγκεκριμένη θέση – θα εκτιμηθεί δεόντως.

Στο τέλος κάθε συνέντευξης για δουλειά, είναι πιθανό να ακούσετε: «Έχετε καμία ερώτηση που μπορώ να σας απαντήσω;». Ως κάποιος που έχει πάρει συνέντευξη από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, υποψηφίους για δουλειά στην καριέρα μου, πάντα εκπλήσσομαι από το πόσοι άνθρωποι απαντούν με «όχι», γράφει η Άλισον Γκριν στο thecut.com. Εξάλλου, σκέφτεστε να περάσετε 40 και πλέον ώρες την εβδομάδα σε αυτή την εταιρεία, σίγουρα υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μάθετε.

Το πρόβλημα, υποψιάζομαι, είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι η πρόσκληση είναι παγίδα – άλλος ένας τρόπος για να τους κρίνουν. Ανησυχούν ότι οι ερωτήσεις τους θα φανούν απαιτητικές ή εκτός πραγματικότητας, ή αναρωτιούνται αν πρέπει να διαλέξουν ερωτήσεις που θα γυαλίσουν με κάποιο τρόπο την εικόνα τους ως τον υποψήφιο με τα υψηλότερα προσόντα. Ή, ιδιαίτερα συνηθισμένο, δεν έχουν ιδέα πώς να ρωτήσουν διακριτικά τα πράγματα που θέλουν περισσότερο να μάθουν. Πράγματα όπως «πώς είστε πραγματικά σαν αφεντικό;» και «είναι όλοι εδώ δυστυχισμένοι;».

Τι θα πρέπει να ρωτήσετε λοιπόν όταν έρθει η σειρά σας να πάρετε συνέντευξη από τον συνεντευξιαστή σας; Ακολουθούν δέκα δυνατές ερωτήσεις που θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το αν η θέση εργασίας είναι κατάλληλη για εσάς.

Ερωτήσεις σχετικά με τη θέση

1. Πώς θα μετρήσετε την επιτυχία του ατόμου σε αυτή τη θέση;»

Αυτό μπαίνει κατευθείαν στην ουσία των όσων πρέπει να γνωρίζετε για τη θέση εργασίας: Τι σημαίνει να τα πηγαίνεις καλά και τι θα πρέπει να πετύχεις προκειμένου ο διευθυντής να είναι ευχαριστημένος με την απόδοσή σου;

Μπορεί να νομίζετε ότι η περιγραφή της θέσης εργασίας τα έχει ήδη καθορίσει όλα αυτά, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο η περιγραφή της θέσης εργασίας να είναι η ίδια που χρησιμοποιεί ο εργοδότης τα τελευταία δέκα χρόνια, ακόμη και αν η θέση εργασίας έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Οι εταιρείες συχνά δημοσιεύουν περιγραφές θέσεων εργασίας που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο την τυποποιημένη γλώσσα του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ο πραγματικός διευθυντής έχει πολύ διαφορετικές ιδέες για το τι είναι πιο σημαντικό στον ρόλο. Επίσης, ειλικρινά, οι περισσότεροι εργοδότες είναι απλά χάλια στο να γράφουν περιγραφές θέσεων εργασίας (γι’ αυτό και πολλές από αυτές ακούγονται σαν να έχουν γραφτεί από ρομπότ και όχι από ανθρώπους), οπότε είναι χρήσιμο να κάνετε μια συζήτηση σχετικά με το τι πραγματικά αφορά ο ρόλος.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ενώ η προκήρυξη της θέσης εργασίας απαριθμεί 12 διαφορετικές αρμοδιότητες, η επιτυχία σας στην πραγματικότητα εξαρτάται από δύο μόνο από αυτές, ή ότι η προκήρυξη υποτιμά δραματικά τη σημασία μιας από αυτές, ή ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων μάχεται με το ίδιο το αφεντικό σχετικά με τις προσδοκίες για το ρόλο, ή ακόμη ότι ο υπεύθυνος δεν έχει ιδέα πώς θα μπορούσε να φανεί η επιτυχία στη συγκεκριμένη θέση εργασίας (κάτι που θα ήταν σημάδι για να προχωρήσετε με μεγάλη προσοχή).

2. «Ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει το άτομο σε αυτή τη θέση;»

Αυτό μπορεί να σας αποσπάσει πληροφορίες που δεν θα παίρνατε ποτέ από την περιγραφή της θέσης εργασίας – όπως ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε βρώμικες διατμηματικές πολιτικές, ή ότι το άτομο με το οποίο θα συνεργαστείτε πιο στενά είναι δύσκολο να συνεννοηθείτε, ή ότι θα πρέπει να εργαστείτε μέσα σε δρακόντειους περιορισμούς του προϋπολογισμού του προγράμματός σας.

3. «Μπορείτε να περιγράψετε μια τυπική ημέρα ή εβδομάδα στη δουλειά σας;»

Αν στην περιγραφή της θέσης εργασίας αναφέρεται ένας συνδυασμός εργασίας διαχείρισης και εργασίας προγράμματος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το 90 τοις εκατό του χρόνου σας θα δαπανάται για τη διαχείριση ή ότι η κατανομή είναι περισσότερο 50/50. Ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μέρος της εργασίας που σας ενθουσίαζε περισσότερο, εμφανίζεται μόνο κάθε έξι μήνες. Ακόμα και αν δεν υπάρξουν τέτοιες σημαντικές πληροφορίες, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει να φανταστείτε καλύτερα πώς θα είναι στην πραγματικότητα να βρίσκεστε στη δουλειά μέρα με τη μέρα.

Συμβουλή: Ορισμένοι συνεντευξιαστές θα απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση με: «Ω, κάθε μέρα είναι διαφορετική». Αν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να ρωτήσετε: «Μπορείτε να μου πείτε πώς ήταν ο τελευταίος μήνας για το άτομο που κατέχει αυτή τη στιγμή τη θέση εργασίας; Τι πήρε τον περισσότερο χρόνο του;».

Αν τίποτα από όσα δοκιμάζετε δεν σας δίνει μια σαφή εικόνα για το πώς θα ξοδεύετε το χρόνο σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι θα βρεθείτε στο χάος – ή σε μια δουλειά όπου οι προσδοκίες δεν ορίζονται ποτέ με σαφήνεια.

Photo: Maria Junia / Unsplash

4. «Πόσο καιρό κατείχε τη θέση το προηγούμενο άτομο στο συγκεκριμένο ρόλο; Πώς ήταν γενικά ο κύκλος εργασιών στο συγκεκριμένο ρόλο;»

Αυτό είναι σημαντικό να το ρωτήσετε, διότι αν όλοι έχουν φύγει από τη θέση μετά από λιγότερο από ένα χρόνο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός απαίσιου διευθυντή, μη ρεαλιστικών προσδοκιών ή κάτι άλλο που είναι πιθανό να σας κάνει και εσάς δυστυχισμένους. Αν μόνο ένα άτομο έφυγε γρήγορα, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί κόκκινο πανί. Αν όμως διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα μοτίβο γρήγορων αποχωρήσεων, αυτό θα πρέπει να σας ωθήσει να ρωτήσετε τον συνομιλητή σας τι πιστεύει ότι οδήγησε στην υψηλή εναλλαγή προσωπικού.

Φυσικά, αν η θέση είναι ολοκαίνουργια, δεν μπορείτε να κάνετε αυτή την ερώτηση. Σε αυτή την περίπτωση, ρωτήστε αντ’ αυτού για το πώς ήταν ο κύκλος εργασιών στην ομάδα.

Ερωτήσεις σχετικά με την επιτυχία σας στη θέση

5. «Τι ελπίζετε ότι θα επιτύχει αυτό το άτομο τους πρώτους έξι μήνες και τον πρώτο χρόνο;»

Με αυτή την ερώτηση, αφουγκράζεστε τι είδους καμπύλη μάθησης αναμένεται να συναντήσετε, καθώς και τον γενικό ρυθμό της ομάδας. Εάν αναμένεται να έχετε συγκεντρώσει σημαντικά επιτεύγματα στους πρώτους, ας πούμε, έξι μήνες, δεν θα έχετε πολύ χρόνο για να ανεβείτε στην κορυφή. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα εάν έρχεστε με μεγάλη εμπειρία και γνωρίζετε ότι οι προσδοκίες είναι λογικές. Εάν όχι, μπορεί δικαίως να σας προβληματίσει.

Το άλλο πλεονέκτημα αυτής της ερώτησης είναι ότι μπορεί να σας δώσει λεπτομέρειες σχετικά με βασικά έργα για τα οποία δεν θα ακούγατε διαφορετικά, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την εργασία που θα κάνετε.

6. «Σκεπτόμενοι τους ανθρώπους που έχετε δει να κάνουν αυτή τη δουλειά στο παρελθόν, τι διαφοροποιούσε αυτούς που ήταν καλοί από αυτούς που ήταν πραγματικά σπουδαίοι σε αυτή;»

Το θέμα με αυτή την ερώτηση είναι ότι πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά αυτού που ψάχνει ο υπεύθυνος πρόσληψης: Οι διευθυντές προσλήψεων δεν παίρνουν συνεντεύξεις από τους υποψηφίους με την ελπίδα να βρουν κάποιον που θα κάνει μια μέτρια δουλειά- ελπίζουν να βρουν κάποιον που θα λάμψει. Και αυτή η ερώτηση λέει ότι ενδιαφέρεστε για το ίδιο πράγμα. Προφανώς, το να ρωτάτε απλώς και μόνο δεν εγγυάται ότι θα κάνετε εξαιρετική δουλειά, αλλά σας κάνει να ακούγεστε σαν κάποιος που τουλάχιστον στοχεύει σε αυτό – κάποιος που είναι ευσυνείδητος και με κίνητρο. Αυτά είναι τεράστια πράγματα στα μάτια ενός διευθυντή προσλήψεων.

Επιπλέον, η απάντησή τους μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με το τι θα χρειαστεί για να διαπρέψετε πραγματικά στη συγκεκριμένη θέση εργασίας – και όποια και αν είναι η απάντηση, μπορείτε να σκεφτείτε αν είναι κάτι που θα είστε σε θέση να κάνετε.

Ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία

7. «Πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα εδώ; Ποιος τύπος ανθρώπων τείνει να ευδοκιμεί εδώ και ποιος τύπος δεν τα καταφέρνει τόσο καλά;»

Μερικές φορές οι διευθυντές προσλήψεων είναι πολύ κακοί στο να περιγράφουν με ακρίβεια την κουλτούρα των ομάδων τους – εν μέρει επειδή έχουν συμφέρον να την βλέπουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και εν μέρει επειδή έχουν εγγενώς διαφορετική οπτική γωνία από ό,τι οι αναφορές τους. Για παράδειγμα, έχω ακούσει αδιόρθωτους μικροδιαχειριστές να λένε στους υποψηφίους ότι τους αρέσει να δίνουν στους ανθρώπους μεγάλη ανεξαρτησία και αυτονομία. Και μάλλον το πίστευαν αυτό για τον εαυτό τους! Επομένως, λάβετε τις περιγραφές των μάνατζερ για την κουλτούρα με μεγάλη επιφύλαξη (και επιβεβαιώστε οτιδήποτε είναι σημαντικό για εσάς με άτομα που δεν είναι ο μάνατζερ). Τούτου λεχθέντος, έχει αξία να ακούσετε τι τονίζουν και τι όχι. Συχνά θα μάθετε τι πραγματικά ενδιαφέρει αυτόν τον διευθυντή  για τους υπαλλήλους του, ή ποια χαρακτηριστικά θα σας βάλουν σε σύγκρουση μαζί του, ή ποιοι είναι πιθανό να ενοχληθούν από τον τρόπο διαχείρισής του.

8. «Τι σας αρέσει πιο πολύ από την εργασία σας εδώ;»

Μπορείτε να μάθετε πολλά από τον τρόπο με τον οποίο οι ανώτεροι απαντούν σε αυτή την ερώτηση. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά τη δουλειά τους και την εταιρεία θα έχουν συνήθως αρκετά πράγματα που μπορούν να αναφέρουν, και συνήθως θα ακούγονται ειλικρινείς. Αν όμως ο απέναντί σας κοιτάζει με κενό βλέμμα ή κάνει μια μακρά σιωπή πριν απαντήσει ή αν η απάντηση είναι κάτι σαν «ο μισθός», θεωρήστε το ως κόκκινο πανί.

9. Κάντε την ερώτηση για την οποία πραγματικά ενδιαφέρεστε.

Είναι κατανοητό να θέλετε να εντυπωσιάσετε τον συνομιλητή σας, αλλά η συνέντευξη είναι αμφίδρομη – πρέπει να αξιολογείτε τη θέση εργασίας, τον εργοδότη και τον διευθυντή και να υπολογίζετε αν αυτή είναι μια θέση που θέλετε και στην οποία θα τα καταφέρετε καλά. Αν επικεντρώνεστε μόνο στο να πάρετε τη δουλειά και όχι στο αν είναι η κατάλληλη δουλειά για εσάς, κινδυνεύετε να καταλήξετε σε μια θέση όπου θα δυσκολεύεστε ή θα είστε δυστυχισμένοι.

Έτσι, πριν δώσετε συνέντευξη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι θέλετε πραγματικά να μάθετε. Όταν φαντάζεστε να πηγαίνετε στη δουλειά κάθε μέρα, ποια είναι τα πράγματα που θα επηρεάσουν περισσότερο το αν είστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά, με την κουλτούρα και με τον διευθυντή; Ίσως είναι σημαντικό για εσάς να εργάζεστε σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον με έντονη συνεργασία. Ίσως σας ενδιαφέρει περισσότερο να εργάζεστε κάπου με λογικό ωράριο, όπου τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα το Σαββατοκύριακο ή τα βράδια είναι σπάνια. Ίσως έχετε ακούσει φήμες σχετικά με τη σταθερότητα της μισθοδοσίας της εταιρίας και θέλετε να δείτε αν ισχύουν. Ό,τι κι αν χρειάζεται να ξέρετε για να αποφασίσετε αν θέλετε τη δουλειά, σκεφτείτε να το ρωτήσετε τώρα.

Ερωτήσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα

10. «Πότε θα έχω απάντηση για την ενδεχόμενη συνεργασία μας;»

Η ερώτηση αυτή σας διευκολύνει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη, εάν το χρονοδιάγραμμα που σας έχει δοθεί δεν σας λέει τίποτα. Αν σας πει ότι σκοπεύει να λάβει απόφαση σε δύο εβδομάδες και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες, μπορείτε λογικά να του στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να πείτε κάτι σαν: «Ξέρω ότι ελπίζατε να λάβετε μια απόφαση περίπου αυτή την περίοδο, γι’ αυτό ήθελα να ελέγξω αν έχετε κάποιο ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μου. Ενδιαφέρομαι πραγματικά για τη θέση και θα ήθελα πολύ να μιλήσω περισσότερο μαζί σας».

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο thecut.com

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024