Leopard: H Oυκρανία περιμένει τανκ της Δύσης για τη δύσκολη άνοιξη ενόψει
Μερικές εκατοντάδες γερμανικά άρματα μάχης «300-400 «θα ήταν πιο χρήσιμα από δυο με τρεις χιλιάδες σοβιετικά τανκ»
Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις ενόψει μιας σκληρής άνοιξης.
Γερασμένα τανκ T-27, κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης, ανοίγουν πυρ μέσα στην ομίχλη, ενώ ομάδες πεζικού επιδίδονται σε ασκήσεις εισβολής σε εγκαταλειμμένα κτήρια. Ορισμένα από τα γυμνάσια πραγματοποιούνται στο Πριπιάτ, την πόλη που εγκαταλείφθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.
Ρεπόρτερ του CΝΝ παρακολουθούσε καθώς ο αντιστράτηγος Σέρχι Νάιεφ παραλάμβανε 12 ημιφορτηγά εξοπλισμένα με πολυβόλα και αντιαεροπορικά όπλα, τα οποία συγκεντρώθηκαν με χρήματα που δώρισαν πολίτες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα Shahed, τα ιρανικής κατασκευής drone που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Όμως ο Νάιεφ, γεροδεμένος αλλά ευγενικός, πιστεύει τα άρματα μάχης θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην επόμενη φάση του πολέμου.
Ο αντιστράτηγος δεν αναφέρεται στα παλιά T-27 αλλά σε πιο σύγχρονα τανκ όπως τα γερμανικά Leopard 2 και τα βρετανικά Challenger.
Περιμένοντας το «ναι» του Βερολίνου
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται εκατοντάδες νέα τανκ για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και τελικά να ωθήσουν πίσω τους Ρώσους.
«Χρειαζόμαστε φυσικά έναν μεγάλο αριθμό Δυτικών αρμάτων μάχης. Είναι πολύ καλύτερα από τα σοβιετικά μοντέλα, μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε μπροστά» λέει ο Νάιεφ.
«Δημιουργούμε νέες στρατιωτικές μονάδες. Και οι επόμενες ενέργειές μας θα εξαρτηθούν από την αιτημότητά τους. Η βοήθεια από τη Δύση έχει επομένως εξαιρετικά μεγάλη σημασία».
Βασικό αίτημα είναι η αποστολή τανκ Leopard 2, τα οποία θεωρούνται εύκολα στο χειρισμό και τη συντήρηση και χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο περίμενε το πολυπόθητο «ναι» στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, όμως το Βερολίνο δεν κατέληξε σε απόφαση.
Μετά τη συνάντηση ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε πως είχε «ειλικρινή συζήτηση» με τον γερμανό ομόλόγό του Μπόρις Πιστόριους, συζήτηση που «θα συνεχιστεί».
«Είμαστε απογοητευμένοι» σχολίασε στο CNN ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. «Κατανοούμε ότι ορισμένες χώρες έχουν επιφυλάξεις. Όσο πιο αργά όμως προχωρήσει η υπόθεση τόσο περισσότεροι στρατιώτες και πολίτες μας θα σκοτωθούν».
Ο Ποντόλιακ εκτιμά ότι 300-400 άρματα Leopard θα ήταν πιο χρήσιμα από «δυο με τρεις χιλιάδες σοβιετικά τανκ».
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν εξάλλου ότι η χώρα ξεμένει από ανταλλακτικά για τα υφιστάμενα σοβιετικά άρματα, παρά τις επαφές με άλλες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
Το Κίεβο ανησυχεί ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει νέα μεγάλη ρωσική επίθεση. Μέχρι την άνοιξη, οι 150.000 Ρώσοι που στρατολογήθηκαν το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και θα έχουν μετακινηθεί στο μέτωπο.
Η Ουκρανία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, δεν πρόκειται όμως να πάρει από τις ΗΠΑ άρματα μάχης M1 Abrams, Σύμφωνα με τον Κόλιν Καλ, ανώτατο σύμβουλο πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε πως τα M1 είναι ακριβά και δύσκολα στον χειρισμό και τη συντήρηση.
Τα γερμανικά τανκ ίσως θα ήταν καλύτερη λύση. «Το Leopard 2 είναι ένα σύγχρονο, καλά προστατευμένο κύριο άρμα μάχης με καλούς αισθητήρες» σχολίασε ο Τζακ Ουάτλινγκ, ειδικός του Royal United Services Institute.
«Σχεδιάστηκε να συντηρείται από φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους και επομένως είναι απλούστερο να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο, σε σχέση με άλλα σχέδια του NATO όπως το Challenger 2. Υπάρχει επίσης υφιστάμενη γραμμή παραγωγής για ανταλλακτικά».
Στο μεταξύ, άλλα όπλα συνεχίζουν να καταφθάνουν από τη Δύση: θωρακισμένα οχήματα Stryjer και οχήματα πεζικού Bradley από τις ΗΠΑ, οβιδοβόλα από την Φινλανδία, συστήματα ARCHER και όπλα κατά τεθωρακισμένων από τη Σουηδία.
Ο ουκρανικός στρατός πρέπει βέβαια να εκπαιδεύει μονάδες στα νέα όπλα πριν τα στείλει στα πεδία μάχης.
«Όλη η ομάδα πρέπει να εξοπλιστεί με το ίδιο όχημα, οπότε ένα ολόκληρο τάγμα θα διαθέτει Bradley, αν τα πάρουμε, ή Leopard» είπε ο Νάιεφ στο CNN.
Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, πριν η Ρωσία ανατάξει τις δυνάμεις της μετά τις επιτυχίες της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα.
Ο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, πιστεύει ότι τα σύγχρονα όπλα θα περιόριζαν τον πόλεμο στα σημερινά μέτωπα. «Δεν θα εξαπλωνόταν αλλά θα έμενε στα κατειλημμένα εδάφη και θα κρινόταν από τα άρματα μάχης».
Εκτός από τα τανκ όμως απαιτούνται και πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς, τόνισε ο Ποντόλιακ. Εκτιμά ότι οι Ρώσοι «θα φέρουν πολύ περισσότερους στρατιώτες, πολύ σοβιετικό εξοπλισμό, ό,τι έχουν διαθέσιμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας».
Στο μεταξύ, η Ρωσία προσπαθεί να προστατεύσει τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της μεταφέροντάς τα μακριά από τα μέτωπα, ίσως πέρα από το βεληνεκές των αμερικανικών συστημάτων HIMARS που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, μέχρι σήμερα με επιτυχία.
Όποια και αν είναι όμως η απόφαση της Γερμανίας, είπε ο Ποντόλιακ, «οι άνδρες μας δεν εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης, ακόμα και αν δεν λάβουν νέα όπλα».
«Κατανοώ ότι ορισμένες χώρες μπορεί να νιώθουν ότι κουράστηκαν με αυτό τον πόλεμο. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που πληρώνουν το πραγματικό τίμημα της ελευθερίας. Είναι ο δικός μας λαός που πεθαίνει λόγω της ρωσικής επιθετικότητας».
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Από τη μια οι Γλύξμπουργκ, από την άλλη οι «κοινοί θνητοί»
- LIVE: Η κλήρωση του Παναθηναϊκού στο Europa Conference League