Μπορεί η πολιτική ελίτ της Λιβύης να μην κατάφερε να καταρτίσει οδικό χάρτη για την άρση του εκλογικού αδιεξόδου εδώ και κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, κατάφερε ωστόσο, στο ίδιο χρονικό διάστημα, να αυξήσει τις απολαβές της κατά περισσότερο από 40%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Guardian, η εικόνα αυτή προκαλεί οργή στη Δύση, οι ηγέτες της οποίας αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τους πολιτικούς της βορειοαφρικανικής χώρας.

Ειδικοί απεσταλμένοι από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 13 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, σε συνέχεια ενός ακόμη γύρου συνομιλιών ανάμεσα στις δυο φατρίες που διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη, την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο, ο οποίος ναυάγησε.

Οι εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, ματαιώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Μια προηγούμενη προσπάθεια της Γαλλίας για να στηθούν κάλπες, το 2018, είχε επίσης αποβεί άκαρπη. Πιο πρόσφατα, οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το 2022 ακυρώθηκαν λόγω διαφωνιών σχετικά με τα προσόντα των υποψηφίων.

Πρόκειται για διαφωνίες οι οποίες συγκάλυπταν τη βαθύτερη απροθυμία των πολιτικών, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Λιβύη, να διακινδυνεύσουν μια δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσε να τους στερήσει την εξουσία. Επί μια δεκαετία, σχεδόν, η Λιβύη κυβερνάται από μια σειρά από μη εκλεγμένες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους μεταβατικές κυβερνήσεις.

Ο δημοσιογράφος του Guardian παραθέτει στη συνέχεια τις δηλώσεις ενός διπλωμάτη, ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Κάποιοι κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες για να βρεθεί λύση, ωστόσο η αμετάβλητη στάση πάρα πολλών λίβυων πολιτικών, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, συνίσταται στο να μιλούν για την αναγκαιότητα των εκλογών και στη συνέχεια να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τις εμποδίσουν προκειμένου να μπορούν να γεμίζουν τις τσέπες τους».

«Ισως πρέπει να πάψουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών και αντ’ αυτού να βρούμε μια λύση χωρίς αυτούς» προσέθεσε ο δυτικός διπλωμάτης.

Η εικόνα της πολιτικής τάξης της χώρας δεν βελτιώθηκε με τη δημοσίευση μιας έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία οι συνολικές κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2022 κατά 9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2021.

Μεταξύ των στοιχείων που ξεχωρίζουν συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

  • Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εκείνοι των πολιτικών, έφτασαν τα 9 δισ. δολάρια το 2022. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 42% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (6 δισ. δολάρια).
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του μακρινού 2016, έλαβε 30 εκατ. δολάρια.
  • Το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους -«τα απομεινάρια ενός Κοινοβουλίου υπό την ηγεσία του Χαλίντ Αλ Μίσρι, το οποίο εξελέγη το 2012»- έλαβε 10 εκατ. δολάρια.
  • Και ενώ «η ανάπτυξη της λιβυκής οικονομίας προβλέπεται να αγγίξει το 17,9% εφέτος, τον υψηλότερο ρυθμό στην Αφρική», εκτιμάται «ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Λιβύων, ειδικά στον Νότο, ζει στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό».