Voucher 400 ευρώ: Μέχρι την Τετάρτη η υποβολή αιτήσεων
Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο επιδοτούμενο με 400 ευρώ πρόγραμμα κατάρτισης
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων «Πάω Μπροστά», της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που «άνοιξε» στις 22 Δεκεμβρίου και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 155 εκατ. ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα προσφέρει επιδοτούμενη κατάρτιση, διάρκειας 80 ωρών, σε 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η οποία οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση, μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.
Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Με σειρά προτεραιότητας η επιλογή
Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στην Α΄ φάση του προγράμματος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ώρα 23:59.
Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης)
Τα 10 βήματα για αίτηση και συμμετοχή στο «Πάω Μπροστά»
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
– Είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
– Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
– Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μία αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης.
2. Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των εργαζομένων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Ειδικότερα, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει:
– Να συμπληρώσει και να υποβάλει, μέσω της σελίδας voucher.gov.gr, εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet, τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής».
– Να επισυνάψει τα παρακάτω δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση όσων δήλωσε στην «αίτηση συμμετοχής» και τα οποία θα πρέπει να προσκομίσει, μετά την επιλογή προγράμματος, στον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του.
– Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ.
– Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών.
– Υπεύθυνη δήλωση, μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι: α. δεν παρακολουθεί ή/και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU, της δράσης 16913 Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων και β. δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
– Κάθε πρόσθετο δικαιολογητικό (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας), που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα, το οποίο θα επιλέξει ο ωφελούμενος.
– Επιπλέον υπεύθυνες δηλώσεις, όπως αναφέρονται στην πρόσκληση.
Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά αναρτώνται στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr από τον ωφελούμενο.
– Να «διαφυλάξει» την αίτησή του σε ηλεκτρονικό μέσο, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται, αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος, σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, επιταγή κατάρτισης, κ.ά.).
3. Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα συγκροτηθεί το μητρώο ωφελουμένων, το οποίο θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr.
4. Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι επιλέγουν το πρόγραμμα κατάρτισης, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο voucher.gov.gr. Τα προγράμματα κατάρτισης εμφανίζονται στον ωφελούμενο, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.
5. Οι πάροχοι κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (training voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.
6. Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επιμέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν, (όπως εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται, κ.λπ.), μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.
7. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών ή «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4 ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών.
8. Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις, χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης, που έχει επιλέξει, «πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων». Σε περίπτωση αποτυχίας, χορηγείται «βεβαίωση συμμετοχής» του στις εξετάσεις πιστοποίησης.
Πώς καταβάλλεται το επίδομα
9. Κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώνει το πρόγραμμα, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για 80 ώρες κατάρτισης θα λάβει 400 ευρώ. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, αφαιρουμένων τυχόν απουσιών.
Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελουμένου σε εξετάσεις πιστοποίησης, (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.
Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.
10. Ο ωφελούμενος διαγράφεται από το μητρώο ωφελουμένων και η επιταγή κατάρτισης ακυρώνεται, αν το training voucher δεν ενεργοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών, αν δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη δράση, αν διακόψει αναιτιολόγητα την κατάρτιση και αν υποβάλει δικαιολογητικά που δεν είναι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκάστοτε πρόσκληση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις