Μώραλης: Πολλές οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δήμων στα Βαλκάνια
Ο δήμαρχος Πειραιά μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας των δήμων στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων.
Στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ήταν ομιλητής ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και τη σημαντική βοήθεια του Δικτύου για τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των δήμων των Βαλκανίων.
«Το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων B40 σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις σχέσεις μεταξύ των πόλεων και των δήμων, όπου τον τόνο θα δίνουν η παραγωγική αλληλεπίδραση, η συνεργασία, η συνεννόηση και οι κοινές πρωτοβουλίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πειραιά.
Ο Γιάννης Μώραλης απαρίθμησε και μερικές από τις πολλές δυνατότητες που έχουν οι δήμοι μέσα από αυτή τη συνεργασία.
«Τα περιθώρια συνεργασίας είναι πολυάριθμα: από τον πολιτισμό, τον τουρισμό, ζητήματα περιβάλλοντος, ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση την οποία όλοι βιώνουμε, το προσφυγικό, ζητήματα έξυπνων πόλεων, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες έως τη στήριξη σε κλάδους υψηλής αναπτυξιακής σημασίας σε τοπικό επίπεδο, όπως η Γαλάζια Οικονομία, η Δημιουργική Οικονομία και η Επιχειρηματικότητα» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Πειραιά.
Ο κ. Μώραλης ωστόσο, υπογράμμισε και τις δυσκολίες που έχει η συγκεκριμένη κίνηση, καθώς πρόκειται για πόλεις με διαφορετικό χαρακτήρα, πολιτισμικό υπόβαθρο, γλώσσα και θεμελιώδεις αξίες.
Όπως σημείωσε θα πρέπει οι δήμαρχοι να πάνε «πέρα από τα στενά καθορισμένα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ως Αυτοδιοικητικών Οργανισμών και να ασκήσουμε στην πράξη θα έλεγα και μια μορφή ήπιας διπλωματίας, προάγοντας τις αρχές του σεβασμού, της συνύπαρξης και της συνεργασίας, όπου και όταν αυτό είναι εφικτό».
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Πειραιά είναι μέλος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 69 δήμαρχοι από 10 χώρες των Βαλκανίων.
Αναλυτικά η ομιλία του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη:
«Αξιότιμοι δήμαρχοι,
Κυρίες και κύριοι,
Χαιρετίζω, εκ μέρους του δήμου και της πόλης του Πειραιά, τη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 που πραγματοποιείται στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας μας και ευχαριστούμε τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τη φιλοξενία και την καλή οργάνωση του Συνεδρίου.
Είχε ξεχωριστή σημασία η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε το 2021 από τον δήμο Κωνσταντινούπολης, να χτίσουν οι πόλεις ουσιαστικούς διαύλους συνεργασίας, συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού. Και είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Πειραιά, η συμμετοχή του σε αυτό το Δίκτυο.
Το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων B40 σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις σχέσεις μεταξύ των πόλεων και των Δήμων, όπου τον τόνο θα δίνουν η παραγωγική αλληλεπίδραση, η συνεργασία, η συνεννόηση και οι κοινές πρωτοβουλίες.
Τα περιθώρια συνεργασίας, όπως είναι εύλογο, είναι πολυάριθμα: από τον πολιτισμό, τον τουρισμό, ζητήματα περιβάλλοντος, ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση την οποία όλοι βιώνουμε, το προσφυγικό, ζητήματα έξυπνων πόλεων, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες έως τη στήριξη σε κλάδους υψηλής αναπτυξιακής σημασίας σε τοπικό επίπεδο, όπως η Γαλάζια Οικονομία, η Δημιουργική Οικονομία και η Επιχειρηματικότητα.
Και είναι βέβαιο φίλοι δήμαρχοι, ότι και άλλα μπορούμε να εντοπίσουμε, εάν λειτουργήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, με κατανόηση, σεβασμό και καλή βούληση.
Οι συνεργασίες
Η έννοια της «συνεργασίας», δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου διαρκώς να διαμορφώνει προϋποθέσεις καλύτερης καθημερινότητας για τους πολίτες.
Για τις συνεργασίες μεταξύ δήμων, διμερείς και πολυμερείς, έχουν νόημα όταν βοηθούν τους εμπλεκόμενους δήμους να κάνουν βήματα μπροστά και να δημιουργήσουν αξία για τις πόλεις και τους πολίτες τους. Όταν περνάμε δηλαδή, από τα λόγια και τις υπογραφές στις πράξεις. Και αυτό συμβαίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς από τον απολογισμό που άκουσα από τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, έχει ήδη παραχθεί ένα σημαντικό έργο, το οποίο θεωρώ πως θα πολλαπλασιαστεί.
Φυσικά, αυτά τα εγχειρήματα δεν είναι εύκολα και το γνωρίζουμε. Πρόκειται για πόλεις με διαφορετικό χαρακτήρα, πολιτισμικό υπόβαθρο, γλώσσα και θεμελιώδεις αξίες. Πόλεις που ενδεχομένως και να βρίσκονται απέναντι σε επιμέρους πεδία και ζητήματα. Αυτό, όμως, αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Να δείξουμε τον δρόμο για την αμοιβαία κατανόηση, για τη συνεργασία, τη συνέργεια και την κοινή δράση.
Να πάμε – εάν είναι δυνατόν – και πέραν από τα στενά καθορισμένα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ως Αυτοδιοικητικών Οργανισμών και να ασκήσουμε στην πράξη θα έλεγα και μια μορφή ήπιας διπλωματίας, προάγοντας τις αρχές του σεβασμού, της συνύπαρξης και της συνεργασίας, όπου και όταν αυτό είναι εφικτό.
Οι προϋποθέσεις
Επισημαίνοντας αυτά που μπορούν να μας ενώσουν και αυτά τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε κοινούς τόπους και όχι αυτά που μας χωρίζουν, διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια νέα αυτοπεποίθηση για τις πόλεις και τη χώρα, όπως έχει επισημάνει ο δήμαρχος Αθηναίων και εκ των πρωτεργατών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Στον δρόμο αυτό, καλούμαστε να βαδίσουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα, στη Σύνοδο του Δικτύου και σε αυτόν χρειάζεται να φέρουμε και άλλες πόλεις και Δήμους και να φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό μελών. Αναδεικνύοντας τα στρατηγικά οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει η εν λόγω πρωτοβουλία και πώς αυτά μεταφράζονται σε απτά οφέλη για τους πολίτες.
Καλή συνέχεια στο Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων B40, καλή Προεδρία στον Κώστα Μπακογιάννη και ευχαριστούμε τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης για όσα προσέφερε μέχρι σήμερα και συνεχίζει να προσφέρει, καθώς και όλους τους δημάρχους. Ο Πειραιάς θα είναι μια από τις ενεργές πόλεις του Δικτύου.
Σας ευχαριστώ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις