Αλέξανδρος Ωνάσης και Φιόνα Τίσεν – Εκείνη 40 ετών, αυτός 24
Ένας έρωτας, πολλά εκατομμύρια και μια σειρά υποθέσεων και συνωμοσιολογίας γύρω από τον θάνατο του μοναχογιού του Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης ήταν ο μοναχογιός του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση και της Αθηνάς Λιβανού, γνωστής και ως Τίνα ή ως «Ελληνίδα Γκρέις Κέλι», όπως την αποκαλούσαν. Η αδερφή του, η Χριστίνα Ωνάση, μητέρα της Αθηνάς Ωνάση Ρουσέλ, είχε τη δική της τραγική ιστορία ζωής. Δυστυχώς, αυτά τα δύο αδέρφια έζησαν λίγο αφήνοντας πίσω τους μύθους, θρύλους και μυστικά.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στο Harkness Pavilion, μια κλινική στη Νέα Υόρκη. Είχε το ίδιο όνομα με τον θείο του πατέρα του, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Αλέξανδρος δεν είχε καμία επίσημη σχολική εκπαίδευση ούτε είχε φίλους της ηλικίας του και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν προικισμένος ακαδημαϊκά, ήταν πολύ καλός γνώστης των αυτοκινήτων και των κινητήρων, γεγονός που εντυπωσίασε τον Τζιάνι Ανιέλι της Fiat.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης καλλιεργούσε επίσης επαγγελματικές φιλοδοξίες να γίνει πιλότος, αλλά η εξαιρετικά κακή όρασή του εμπόδισε την υλοποίησή τους.
Οι πιο στενοί του φίλοι ήταν οι υπάλληλοι του σπιτιού του, όπως ο Χριστόφορος Καφαράκης.
Ο Ωνάσης και η αδελφή του Χριστίνα ήταν εξαιρετικά στενοί φίλοι
Τους συνέδεαν ακόμη περισσότερο τα κοινά τραύματα που τους προκαλούσε ένας εργασιομανής, εμμονικός και μερικές φορές κακοποιητικός πατέρας. «Επιπλέον, έχει γραφτεί ότι η Τίνα είχε δύσκολες σχέσεις με τα παιδιά της, ειδικά με τη Χριστίνα, από την οποία περίμενε την απόλυτη τελειότητα». Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα ήταν πιστοί και αγαπητοί στους γονείς τους, αλλά φαίνεται ότι ποτέ δεν αποδέχτηκαν ή δεν συμπάθησαν τη μητριά τους, την Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι –τη θρυλική Τζάκι.
Παρά την έντονη αντιπάθεια που είχαν για τη Ζακλίν, συμπάθησαν τα παιδιά της, την Καρολίν και τον Τζον. Μια από τις πιο αγαπημένες αναμνήσεις του Τζον ήταν να ταξιδεύει με το αεροπλάνο «Piaggio 136» του Αλέξανδρου Ωνάση.
Δείτε το βίντεο
Οι έρωτες της ζωής του
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης έβγαινε με τη Φιόνα (κατά κόσμον Κάμπελ Γουόλτερ) Τίσεν, μια γυναίκα 16 χρόνια μεγαλύτερή του, την οποία ο πατέρας του αποδοκίμαζε έντονα. Πιστεύεται ότι ο Ωνάσης είχε την πρόθεση να την παντρευτεί παρά τις ενεργητικές προσπάθειες του πατέρα του να τους χωρίσει.
Η Φιόνα ήταν διαζευγμένη από τον βαρόνο Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza από το 1965. Ήταν μοντέλο με καταγωγή από τη Σκωτία. Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, εκείνη ήταν 40 ετών και ο Ωνάσης 24 ετών.
Σύμφωνα με τον Βρετανό συγγραφέα, Πίτερ Έβανς, είχε επίσης δεσμό στη νότια Γαλλία με την Οντίλ Ροντέν, η οποία ήταν χήρα του διάσημου πλέιμποϊ, Πορφίριο Ρουμπιρόσα. Και η Οντίλ ήταν 11 χρόνια μεγαλύτερή του σε ηλικία.
Η μοιραία μέρα
Η μοιραία μέρα για τον νεαρό Ωνάση υπήρξε η Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, το αμφίβιο «Πιάτζιο 136», κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, λόγω βαρειών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Ήταν μόλις 25 ετών.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό μαντάτο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχός του ήταν νεκρός. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου. Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, όπως υποστήριζε, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αμέσως φούντωσε και η συνωμοσιολογία. Ως «δολοφόνοι» του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Ο Αλέξανδρος κηδεύτηκε δίπλα στο εκκλησάκι στον ιδιωτικό παράδεισο του πατέρα του, στο ελληνικό νησί του Ιονίου, τον Σκόρπιο. Περίπου δύο χρόνια αργότερα, πέθανε και ο πατέρας του, ο οποίος θάφτηκε δίπλα στον γιο του. Πολλοί είπαν ή έγραψαν ότι ο θάνατος του Αλέξανδρου ήταν το τέλος για τον πατέρα του, όσον αφορά την επιθυμία του να συνεχίσει να ζει, ότι πέθανε ουσιαστικά μαζί με τον γιο του.
Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να χωρίσει από την Ζακλίν Κένεντι -φέρεται να έδωσε εντολή στον δικηγόρο του στη Νέα Υόρκη Roy Cohn να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για το σκοπό αυτό- και να παντρευτεί μια γυναίκα αρκετά νέα για να του γεννήσει έναν ακόμη γιο.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1948 και έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου 1973.
Δείτε το βίντεο με τη ζωή του Αλέξανδρου
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας
- Συρία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε συγκρούσεις φιλότουρκων μαχητών με κουρδικές δυνάμεις
- «Πόλεμος» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διεθνή αμυντική βιομηχανία