Μια… ατυχής και αχρείαστη συνέντευξη τύπου για την οικονομία
Η συνέντευξη τύπου του Κ. Μητσοτάκη δεν έδωσε ειδήσεις, δεν έδωσε λύσεις σε αδιέξοδα κι έγινε απλά για επικοινωνιακούς σκοπούς
Δεν ξέρω αν οι επικοινωνιολόγοι που εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να κάνει θεματικές συνεντεύξεις τύπου είναι ευχαριστημένοι από αυτή που έδωσε τη Δευτέρα για την οικονομία.
Στη θέση του κ. Μητσοτάκη δεν θα ήμουν καθόλου ευχαριστημένος από τον εαυτό μου, από τις απαντήσεις που έδωσε, από μια διάθεση σύγκρουσης και γενικά από μια συνέντευξη που δεν είχε κανένα λόγο να γίνει, αφού δεν προσέφερε και τίποτε.
Το να θεωρούν οι επικοινωνιολόγοι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ στις εκλογές και θέλουν να τον βγάζουν όλο και περισσότερο, το καταλαβαίνουμε.
Αν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός παραμένει ακόμη δημοφιλής και καταλληλότερος, καλά κάνουν και τον εμφανίζουν. Όχι, όμως, σε τέτοιες συνεντεύξεις που δεν έχουν ουσιαστική στόχευση, αλλά στο δρόμο, σε περιοδείες, σε επαφή με το λαό.
Τι είχε η συνέντευξη τύπου; Απολύτως τίποτε. Πέραν της αγωνίας για το αν ο πρωθυπουργός θα διαλύσει την κυβέρνηση και θα πάει σε εκλογές ή θα ανακοινώσει την ημερομηνία της κάλπης… έτερον ουδέν.
Εγινε για να γίνει και για να επιχειρηθεί μια άδικη κατά τη γνώμη μου σύγκριση της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή.
Να δεχθώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα έκανε επιεικώς… μπάχαλο, με τραγικές επιλογές και αποφάσεις. Αλλά αυτά είναι παρελθόν κι έγιναν σε περιόδους ιδιαίτερα ταραγμένες κι επικίνδυνες για την ίδια την επιβίωση της χώρας.
Τι νόημα έχει να κάνεις συγκρίσεις που απλά υπηρετούν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και τίποτε άλλο;
Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση, το παραδέχθηκε και ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά τον ακούσατε να δίνει κατευθύνσεις για το πώς τα νοικοκυριά που στενάζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα καταφέρουν να επιβιώσουν;
Με κουπόνια θα συνεχίζεται μια οικονομική πολιτική που στο θέμα των ειδών πρώτης ανάγκης είναι αποτυχημένη;
Και μέχρι πόσο θα δίνουμε κουπόνια για να μπαλώνουμε τρύπες οι οποίες όλο και μεγαλώνουν;
Με τις εγχώριες ανατιμήσεις που συνιστούν κατά βάση αισχροκέρδεια θα κάνουμε κάτι;
Όταν τα μήλα βγαίνουν από το χωράφι με 0,25 ευρώ το κιλό και φτάνουν στο ράφι 1,60 κι ένα 1,80 ευρώ αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια;
Ελεγχοι γίνονται, συνεργεία να ελέγξουν υπάρχουν; Σκληρά πρόστιμα επιβάλλονται;
Και συμφωνίες με τις εγχώριες βιομηχανίες κάνει η κυβέρνηση ή απλά περιμένει τις διεθνείς εξελίξεις μήπως και πέσουν οι τιμές;
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πέφτει είπε ο κ. Μητσοτάκης; Ε και; Όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συνδέεται περισσότερο με τα καύσιμα και την ενέργεια, όπου έχουμε αποκλιμάκωση όντως, βγαίνει η πραγματική εικόνα της αγοράς;
Γιατί δεν μπορεί να έχεις πληθωρισμό κάτω από 8% και να πανηγυρίζεις, αλλά ο δείκτης των τροφίμων να είναι στο 15% και να αναμένονται νέες ανατιμήσεις.
Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά στο πιο είναι το σχέδιό του για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά.
Μιλούν στην κυβέρνηση για τις γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις και αυτές που έρχονται για ιδιωτικούς υπαλλήλους και από το 2024 και στο Δημόσιο.
Μα τι να κάνεις αυξήσεις της τάξης των 50 – 80 ευρώ για τους περισσότερους εργαζόμενους και συνταξιούχους όταν η ακρίβεια τους παίρνει 100 και 150 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα;
Αυτά να είστε σίγουροι ότι θα αποτυπωθούν στην κάλπη. Και όπως ξέρουμε η… κάλπη είναι γκαστρωμένη και δεν ξέρουμε τι βγάζει μέχρι να… τεκνοποιήσει.
Και πάμε στην επενδυτική βαθμίδα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε λίγο – πολύ και συγκαλυμμένα, ότι αν δεν υπάρξει σταθερότητα (που συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία) την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι δεν θα τη δούμε.
Μου μοιάζει λίγο εκβιαστικό δίλημμα που μόνο ζημιά κάνει. Διότι αν υποθέσουμε ότι δεν κάνει κυβέρνηση η ΝΔ αλλά κάποιο ή κάποια άλλα κόμματα.
Οι αγορές δεν θα δώσουν την πολυπόθητη αναβάθμιση γι’ αυτό το λόγο; Μα τότε ακυρώνεται η ρητορική της σημερινής κυβέρνησης ότι έχει οικοδομήσει μια ισχυρή οικονομία.
Ή είναι ισχυρή και θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα με τη μια ή την άλλη κυβέρνηση ή δεν είναι ισχυρή και απλά… τρώμε όλοι κουτόχορτο.
Με λίγα λόγια. Όταν δεν βγάζεις ειδήσεις. Όταν δεν καθησυχάζεις τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όταν εμφανίζεσαι εκνευρισμένος ή συγκρουσιακός χωρίς λόγος, καλύτερα να μη δίνεις συνεντεύξεις.
Θα υπάρξει μεγάλη προεκλογική περίοδος όπου η ασάφεια, η υποσχεσιολογία, η ρήξη και η πολιτική μπουρδολογία θα βρουν πεδίον δόξης λαμπρόν.
Τώρα είναι η στιγμή για λύσεις στα αδιέξοδα των πολιτών. Και η οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού δεν χωράει σε επικοινωνιακά παιχνίδια, από κανέναν.
Ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον κ. Τσίπρα που υποσχέθηκε αναδρομικά δις, 13η σύνταξη και άλλα πολλά, λες και ξαναφύτρωσαν τα λεφτόδεντρα.
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης