Εκλογές: Νέες παροχές πριν τις κάλπες – Μόνιμες φοροελαφρύνσεις στη νέα τετραετία
Τα σενάρια για τη μείωση των φόρων που βρίσκονται στο κυβερνητικό τραπέζι. Νέα φορολογική μεταρρύθμιση στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ με ορίζοντα 4ετίας
Στο δρόμο προς τις κάλπες, η κυβέρνηση θα «κλειδώσει» στα τέλη Φεβρουαρίου το νέο πακέτο προσωρινών μέτρων στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ όταν θα έχει «ανάψει» το προεκλογικό παιχνίδι θα ξεδιπλώσει τον οδικό χάρτη των μόνιμων φοροελαφρύνσεων και παροχών της 4ετίας 2023 -2027.
Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου να απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις παρεμβάσεις προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά, εφόσον η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές, προανήγγειλε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το επόμενο έτος, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μόνιμες μειώσεις έμμεσων φόρων στη νέα τετραετία που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.
Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει χθες (στον ΣΚΑΙ) ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία, η κυβέρνηση συζητά τα μέτρα που του νέου – προεκλογικού – κύκλου παροχών ο οποίος ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μια πρόσθετη μείωση ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του έτους με προοπτική μονιμοποίησης στη συνέχεια.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν το Φεβρουάριο όταν το οικονομικό επιτελείο όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. «Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι όταν ξεπερνούμε τους στόχους μας , όταν δεν διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη εν προκειμένω πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα εκτός εάν η βελτίωση στην απόδοση του προϋπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το προεκλογικό πακέτο παροχών περιλαμβάνουν την καταβολή ενός νέου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες πριν από το Πάσχα, την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023 αλλά και επέκταση του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες. Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο της επιστροφής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.
Μόνιμες μειώσεις φόρων
Στο πεδίο των μόνιμων φοροελαφρύνσεων στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αλλαγές στη φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, επαγγελματίες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Συγκεκριμένα τα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις που εξετάζονται με ορίζοντα 4ετίας προβλέπουν:
– Μείωση έμμεσων φόρων. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μονιμοποιήση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές κλπ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
– Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
– Νέα φορολογική μεταρρύθμιση με παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος. Στο τραπέζι βρίσκονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και «λίφτινγκ» στην φορολογική κλίμακα για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
– Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του νέου Περιουσιολογίου.
– Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους που ανέρχεται σήμερα στο 55% καθώς και για τις επιχειρήσεις που υπολογίζεται σε 80%.
– Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί το 2024. Στον σχεδιασμό προβλέπονται αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 -700.000 υπαλλήλους. Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.). Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις