Πώς αποκλιμακώθηκε η προσφυγική κρίση
Η κάθετη μείωση των μεταναστευτικών ροών και ο αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων οδήγησαν σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση - Τι δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία 2015-2022
- «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ», λέει ο Μπάιντεν - Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
Οι εικόνες ντροπής που έζησε η χώρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν το 2015 κατά εκατοντάδες καθημερινά στις ακτές των ελληνικών νησιών και το χάος που ακολούθησε έχουν δώσει τη θέση τους σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος, που πλέον δεν αποτελεί για τη χώρα κρίση.
Επτά χρόνια πριν, σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες – οι περισσότεροι από τη Συρία – επιβιβάζονταν σε μη αξιόπλοες βάρκες και επιχειρούσαν το επικίνδυνο πέρασμα από τα τουρκικά παράλια σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η κατάσταση τότε, όπως άλλωστε επισημαίνουν άνθρωποι που ασχολούνται με το Μεταναστευτικό, ήταν πρωτόγνωρη και μη διαχειρίσιμη. Σήμερα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 2022 οι αφίξεις έπεσαν στις 17.000, ωστόσο ήταν σχεδόν διπλάσιες από αυτές που καταγράφηκαν το 2021 – πιο συγκεκριμένα, 9.000 -, όπου σημειώθηκαν οι χαμηλότερες ροές δεκαετίας.
Οπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Ζάππειο για τα τρία χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%».
Ελεγχοι
Αντίστοιχα, η προσπάθεια για αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων αποτυπώνεται στον αριθμό των αποτροπών παράνομης εισόδου στον Εβρο. Είναι ενδεικτικό πως το 2015 οι Αρχές κατάφεραν σε 3.652 περιστατικά να αποτρέψουν την είσοδο σε 42.991 μετανάστες. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 256.060 άτομα σε 7.703 περιστατικά. Οσο δε αφορά τις διασώσεις στα νερά του Αιγαίου, το 2015 διασώθηκαν 104.958 άτομα, όταν την επόμενη χρονιά οι διασωθέντες ήταν 57.218. Οι διασώσεις κατέγραψαν μεγάλη πτώση το 2021, όταν σε 26 περιστατικά διασώθηκαν 1.221 άτομα, ενώ πέρυσι οι Αρχές διέσωσαν 2.765 πρόσφυγες και μετανάστες. Την περίοδο 2015-2016 για περισσότερους από 1.500 ανθρώπους το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ελληνικές ακτές είχε τραγικό τέλος. Το πρώτο εννεάμηνο του 2022 οι πνιγμοί που καταγράφηκαν ήταν περίπου 10.
Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δύο στόχοι που εξαρχής είχαν βάλει στο υπουργείο για μείωση των ροών και απαλοιφή των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες έχουν επιτευχθεί. «Σήμερα, σε κάθε περιφέρεια το ποσοστό των μεταναστών είναι μικρότερο του 0,1% και έτσι οι τοπικές κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν το Μεταναστευτικό πλέον ως πρόβλημα. Ταυτόχρονα μειώνονται οι δομές: από 121 το 2019, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 33 δομές, με λιγότερους από 15.000 διαμένοντες, όταν πριν από τρία χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τους 92.000».
Την ίδια στιγμή, η διαχείριση σε ό,τι αφορά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφερε αποτέλεσμα: Τα χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης ο αριθμός των ανηλίκων που έφταναν μόνα τους στη χώρα μας είχε αυξητική πορεία, για να φτάσει το 2020 σε περισσότερα από 5.000 παιδιά, πολλά από τα οποία ήταν απροστάτευτα καθώς βρίσκονται εκτός δομών τόσο μακροχρόνιας όσο και προσωρινής φιλοξενίας. Με την κατάργηση της κράτησης στα αστυνομικά τμήματα και την ίδρυση Εθνικού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σήμερα δεν ξεπερνά τις 2.500.
Νέα στοιχεία για την υπόθεση των «38 του Εβρου»
Στην κατασκευή – σε πρώτη τουλάχιστον φάση – ακόμα 35 χιλιομέτρων στον φράχτη του Εβρου θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που είχε το Σάββατο ενημερωτική συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη με 27 πρεσβευτές από χώρες της ΕΕ, χώρες συνδεδεμένες με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη Βρετανία. Το έργο για την επέκταση του φράχτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα, έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας.
Την ίδια στιγμή, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την υπόθεση των «38 του Εβρου», είναι πιθανό ενορχηστρωτής της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και της «νεκρής Μαρίας» που τελικά δεν υπήρξε ποτέ, να ήταν Ελληνας.
Νέα στοιχεία για την υπόθεση που απασχόλησε τον περασμένο Αύγουστο βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, όπως μαρτυρίες που κάνουν λόγο για σκηνοθετημένο… θάνατο της μικρής Μαρίας. Στον ρόλο δε μιας γυναίκας, της Μπαϊντά, που φαίνεται στις φωτογραφίες των «38» και η οποία είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο το «πρόσωπο» της υπόθεσης, αναφέρεται η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νεαρή από τη Συρία εδώ και χρόνια εργάζεται ως συγγραφέας και influencer, με βάση της τη Γερμανία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Μπαϊντά, όπως και οι περισσότεροι πρόσφυγες που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα του Αυγούστου στη νησίδα του Εβρου, μεταφέρθηκε σε δομή στη Δράμα, «απ’ όπου όμως έφυγε την επόμενη ημέρα με ταξί».
Για την υπόθεση των «38 του Εβρου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του στη ΔΕΘ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις