Κλιματική αλλαγή: Αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις εκπομπές άνθρακα
Η οργάνωση Friends of the Earth απαιτεί από την κυβέρνηση έκτακτο πρόγραμμα για τις εκπομπές άνθρακα στους κλάδους των μεταφορών και των κατασκευαστικών έργων.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Στηριζόμενη στην επιτυχία ανάλογης προσπάθειας στην Ολλανδία, περιβαλλοντική οργάνωση που εκπροσωπεί 450.000 Γερμανούς υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης του Βερολίνου για την αποτυχία της να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που η ίδια έθεσε.
Η Friends of the Earth Γερμανίας, γνωστή και ως BUBD, προσέφυγε σε διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου απαιτώντας να παρουσιάσει η κυβέρνηση έκτακτο πρόγραμμα για τις εκπομπές άνθρακα στους κλάδους των μεταφορών και των κατασκευαστικών έργων.
Και οι δύο κλάδοι δεν έχουν πετύχει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η οργάνωση υποστηρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να πετύχει η Γερμανία τους κλιματικούς στόχους για το 2020 και να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2045.
Έκθεση που παρουσιάστηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο από τη δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende εκτιμούσε ότι οι γερμανικές εκπομπές του 2020 πιθανότατα ξεπέρασαν τους στόχους.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει φιλόδοξο σχέδιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αύξησε όμως τη χρήση ρυπογόνου λιγνίτη για να αντιμετωπίσει την έλλειψη φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπλέον, οι προσπάθειες για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές έχουν κολλήσει λόγω διαφορών ανάμεσα σε δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμούς, τους Πρασίνους και τους φιλελεύθερους.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οργανώσεις και πολίτες στρέφονται στη δικαιοσύνη για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν ως αδράνεια των κυβερνήσεων στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Σε μια πρώτη, εμβληματική υπόθεση, η κυβέρνηση της Ολλανδίας έλαβε εντολή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το 2019 να περιορίσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020.
Πιο πρόσφατα, η σουηδή ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ προσέφυγε κατά της χώρας της για ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης της παγκόσμιας θέρμανσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις