Θεσσαλονίκη: Μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο το εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας
Η καινοτομία του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι πως μπορεί να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, αλλά και στην τέχνη, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο να «βιώσει» ένα ψηφιακό περιβάλλον που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Νέους ορίζοντες στην έρευνα και την εκπαίδευση σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ανοίγει η εγκατάσταση και λειτουργία υπερσύγχρονου συστήματος εικονικής πραγματικότητας, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Πληροφορικής και Εικονικής Πραγματικότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα, σύστημα εικονικής πραγματικότητας, απέκτησε και λειτουργεί πλέον, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Πληροφορικής και Εικονικής Πραγματικότητας, του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙ.ΠΑ.Ε, στη Θεσσαλονίκη.
Η καινοτομία του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι πως μπορεί να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, αλλά και στην τέχνη, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο να «βιώσει» ένα ψηφιακό περιβάλλον που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Tο εξελιγμένο αυτό σύστημα που είναι ασύρματο, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 64τμ, μπορεί να υποστηρίξει άνετα την ταυτόχρονη χρήση από τέσσερα άτομα, ενώ πέρα από την όραση, ο χρήστης μπορεί να δεχθεί και ερεθίσματα μέσω της όσφρησης.
Δείτε αφιέρωμα στο Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητα
Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, όπως εξήγησε στο GRTimes.gr η Παρασκευή Μεντζέλου, πληροφορικός, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και αναπληρώτρια πρόεδρος του τμήματος, μπορεί πχ να γίνει εκπαίδευση αστυνομικών ή και μηχανικών αεροσκαφών, όπως γίνεται ήδη στη Γαλλία, ενώ ανοίγονται προοπτικές στην έρευνα που αφορούν στην ιατρική, στο περιβάλλον και γενικότερα σε όλες τις επιστήμες.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας του συγκεκριμένου εργαστηρίου με άλλα Πανεπιστήμια και ήδη προετοιμάζονται συνεργασίες για ερευνητικά έργα με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, γιατί, όπως αναφέρει και η κ. Μεντζέλου, «στην ουσία είναι το μοναδικό εργαστήριο αυτή τη στιγμή στα πανεπιστήμια, σε όλον τον κόσμο, σε αυτό το επίπεδο».
Για τις τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του εργαστηρίου, προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλες τις επιστήμες, μίλησε ο Δημήτριος Βούλτσιος, μηχανικός αυτοματισμού, ΕΔΙΠ στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις