Ας μιλήσουμε για τα κεφάλια ζώων στην επίδειξη του οίκου Schiaparelli
Γιατί η πασαρέλα του θρυλικού οίκου εξόργισε τα πλήθη;
Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού ξεκίνησε με αμφισβητήσεις. Ο οίκος Schiaparelli, με επικεφαλής τον Daniel Roseberry, έκανε την αρχή με μια πασαρέλα με υπερβολικές σιλουέτες, γάντια και παπούτσια διακοσμημένα με κλειδαρότρυπες, γιγαντιαία μπουστάκια και τουλάχιστον ένα χάλκινο υπερμεγέθες κράνος που θύμιζε αρχαία αιγυπτιακή μάσκα θανάτου.
Η ράπερ Doja Cat κάθισε στην πρώτη σειρά με μια εμφάνιση πλήρους κάλυψης από την κορυφή ως τα νύχια, γεμάτη ρουμπίνια, που περιλάμβανε 30.000 χειροποίητα κρύσταλλα Swarovski στο στήθος, τα χέρια, το πρόσωπο, ακόμη και τα βλέφαρά της, η οποία χρειάστηκε σχεδόν πέντε ώρες για να ολοκληρωθεί.
Υπήρχαν όμως τρεις εμφανίσεις στην πασαρέλα, τις οποίες παρουσίασαν η Ναόμι Κάμπελ, η Ιρίνα Σάικ και η Σάλομ Χάρλοου, που προκάλεσαν ιδιαίτερη αναστάτωση: φορέματα στολισμένα με τα κεφάλια ενός ψεύτικου λύκου, μιας λεοπάρδαλης του χιονιού και ενός λιονταριού, αντίστοιχα.
Στην πραγματικότητα, τα τεχνητά αυτά κεφάλια ζώων ήταν τέσσερα στην αίθουσα: Η Κάιλι Τζένερ καθόταν επίσης στην πρώτη σειρά φορώντας το φόρεμα με το ψεύτικο κεφάλι λιονταριού.
Το διαδίκτυο διχάστηκε αμέσως.
Δείτε το σόου
Άντε πάλι…
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι αυτά τα τεχνητά ζώα δοξάζουν τη θανάτωση των ζώων, κάτι που ισχύει ήδη για μια βιομηχανία που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αληθινή γούνα. Άλλοι, ωστόσο, το είδαν ως καλλιτεχνικό κατόρθωμα και πιθανό βήμα προς ένα πιο ανθρώπινο μέλλον της μόδας.
Κάθε κομμάτι των κεφαλιών αυτών των ζώων της άγριας φύσης, εμπνευσμένο από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη Αλιγκιέρι, δημιουργήθηκε «εξ ολοκλήρου με το χέρι» χρησιμοποιώντας μαλλί, μετάξι και «αφρό, ρητίνη και άλλα τεχνητά υλικά» σύμφωνα με δελτίο τύπου του οίκου μόδας, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Στη λεζάντα ενός βίντεο-συλλογής της Τζένερ με το φόρεμα που δημοσιεύτηκε στο Instagram του οίκου, μια δήλωση αποποίησης ευθυνών αναφέρει: «Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στο Schiaparellis Inferno Couture … ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕΝ κακοποιήθηκε κατά την κατασκευή αυτού του λουκ».
Ο οίκος δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο με τα supermodels Σάλομ Χάρλοου και Ιρίνα Σάικ με τις εμφανίσεις χιονο-λεοπάρδαλη και λιοντάρι, αντίστοιχα, με την ίδια αποποίηση ευθύνης για την προστασία των ζώων στη λεζάντα. Αλλά η σημείωση δεν εμπόδισε τους διαδικτυακούς θεατές να μπουν στην ενότητα των σχολίων και να εκφράσουν την οργή τους.
Δείτε στα βίντεο του οίκου πώς κατασκευάστηκαν οι κεφαλές των ζώων
Οργή λαού –Σοβαρά τώρα;
Το μοντέλο του Sports Illustated, Κρίστι Μπρίνκλεϊ, αποκάλεσε τη στιγμή «ένα τεράστιο FAUX ‘PAW’ της μόδας» κάνοντας λογοπαίγνιο με τη φράση faux pas ,που σημαίνει λάθος και τη λέξη paw που είναι το «πόδι ζώου» στα αγγλικά, ενώ το μοντέλο Μπάρμπαρα Φιάλιο έγραψε ότι τα ρούχα ήταν «τόσο άσχημα».
Ο Νταν Ο’Νιλ, κινηματογραφιστής άγριας ζωής και ζωολόγος, σχολίασε: «Πρέπει να σταματήσουμε να δείχνουμε τα ζώα ως πολυτελή «προϊόντα». Μπορεί να είναι φτιαγμένα από αφρώδες υλικό, αλλά πρόκειται για είδη υπό εξαφάνιση που ιστορικά σκοτώνονταν για το τρίχωμά τους ώστε να γίνουν ενδύματα».
Ένας σχολιαστής έφτασε στο σημείο να προτείνει στον καλλιτεχνικό διεθυντή του οίκου, τον Roseberry, να «κάψει ολόκληρη τη συλλογή και να ζητήσει αμέσως συγγνώμη».
Κάποιοι φάνηκε μάλιστα να πιστεύουν ότι τα κεφάλια των ζώων ήταν αληθινά, κάτι που ανάγκασε τον οίκο μόδας να εμφανίσει τα στάδια της κατασκευής των κεφαλών των ζώων, βήμα-βήμα.
Ευτυχώς υπάρχουν και οι άλλοι
Άλλοι δεν είδαν κανένα πρόβλημα με τη συλλογή και αντιθέτως τη θεώρησαν ως θρίαμβο. Λίγοι θαυμαστές ανέλαβαν να υπερασπιστούν τη δημιουργική κατεύθυνση του Daniel Roseberry, με ένα άτομο να γράφει ότι «οι ίδιοι άνθρωποι σε αυτά τα σχόλια που παραπονιούνται είναι οι ίδιοι άνθρωποι που φορούν κλιπ πεταλούδας και σακάκια με print από δέρμα φιδιού από τα Zara, H&M και Shein».
Η Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας, Μπέλα Θορν, σχολίασε ότι έπαθε «εμμονή» με τις δημιουργίες της πασαρέλας. Άλλωστε, η υψηλή ραπτική είναι μια βιομηχανία όπου η δεξιοτεχνία και η τέχνη κυριαρχούν και τα όρια του τί μπορεί να είναι η μόδα ξεπερνιούνται.
Η Schiaparelli παραδοσιακά παίρνει αυτά τα θέματα και τα ανατρέπει με την καλλιτεχνική λεπτομέρεια και την υπογραφή της στον σουρεαλισμό.
«Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτά τα ρούχα» έγραψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Daniel Roseberry, σε δελτίο τύπου. «Πήρα άμεση έμπνευση από μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του Δάντη. Η λεοπάρδαλη, το λιοντάρι και η λύκαινα – που αντιπροσωπεύουν τη λαγνεία, την υπερηφάνεια και τη φιλαργυρία, αντίστοιχα – βρίσκουν μορφή εδώ σε θεαματικές δημιουργίες ψεύτικης ταρίχευσης».
Ίσως, για κάποιους, ο υπερρεαλισμός να είναι υπερβολικά αληθινός κι αντί να τους ταξιδέψει να τους γειώνει βάναυσα.
Εμείς τι φταίμε, όμως, που ο σουρεαλισμός μας πάει πολύ;
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Καλαμάτα: Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο – Ομολόγησε ο 35χρονος
- Παναθηναϊκός: «Διαζύγιο» με Βέρμπιτς (pic)
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Ισραήλ: Οι IDF δημοσιοποίησαν πλάνα από τη φονική επίθεση ενάντια στους Χούθι στην Υεμένη