Δοκίμασα κρέας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο από ζώα χωρίς τη θανάτωσή τους
Ένα «ακίνδυνο» δείγμα κυττάρων από έναν χοίρο μπορεί να παράγει εκατομμύρια τόνους «καλλιεργημένου κρέατος» και διαφημίζεται ως πολύ καλύτερο για το κλίμα. Μήπως αυτό είναι το μέλλον της ηθικής διατροφής, αναρωτιέται ο Όλιβερ Μίλμαν στην Guardian.
Ήταν μια συγκρουσιακή στιγμή για έναν χορτοφάγο. Πρώτα, ένα χοιρινό κεφτεδάκι και στη συνέχεια φέτες μπέικον, ισορροπημένες σε ένα είδος μίνι BLT. Το κρέας προερχόταν μάλιστα από ένα γουρούνι με όνομα, ένα συμπαθητικό γουρούνι που ονομάζεται Ντον.
Με κάποιο τρόμο, έκοψα τον κεφτέ και τον έφαγα. Στη συνέχεια, έφαγα μια μπουκιά από το μπέικον. Ήταν η πρώτη μου γεύση κρέατος μετά από 11 χρόνια, μια μπερδεμένη εμπειρία που κατέστη δυνατή χάρη στο γεγονός ότι το γουρουνάκι Ντον, που περιφερόταν σε ένα χωράφι στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, δεν πέθανε για αυτό το γεύμα.
Αντ’ αυτού, μια μάζα από τα κύτταρά της αναπτύχθηκε σε ένα εργαστήριο για να δημιουργηθεί αυτό που είναι γνωστό ως «καλλιεργημένο κρέας», ένα προϊόν που διαφημίζεται ως πολύ καλύτερο για το κλίμα – καθώς και για τις ανησυχίες θανάτωσης των χοίρων και των αγελάδων – και πρόκειται να απογειωθεί στις ΗΠΑ.
Αυτά γράφει ο Όλιβερ Μίλμαν στην Guardian και συνεχίζει.
«Ένα ακίνδυνο δείγμα από έναν χοίρο μπορεί να παράγει πολλά εκατομμύρια τόνους προϊόντος χωρίς να απαιτείται να μεγαλώνουμε και να σφάζουμε κάθε φορά ένα ζώο» δήλωσε ο Έιταν Φίσερ, ιδρυτής της Mission Barns, μιας εταιρείας παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος, η οποία προσκάλεσε την Guardian σε μια γευστική δοκιμή σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Μανχάταν. Ο κεφτές ήταν ζουμερός, το μπέικον ήταν τραγανό και, ακόμη και για έναν χορτοφάγο, και τα δύο είχαν την αναμφισβήτητη ποιότητα του κρέατος.
Τα ζώα-δότες θα ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα
«Πήραμε αυτό το δείγμα από την Ντον και ζει ελεύθερα και ευτυχισμένα» δήλωσε ο Φίσερ, η εταιρεία του οποίου έχει εντοπίσει μια αγελάδα «δότη», ένα κοτόπουλο και μια πάπια για μελλοντικές σειρές καλλιεργημένου κρέατος.
«Αυτή η βιομηχανία θα είναι απολύτως μετασχηματιστική για το διατροφικό μας σύστημα, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται προς την κατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων».
Η Mission Barns είναι μία από τις περίπου 80 νεοσύστατες εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή Bay Area του Σαν Φρανσίσκο και τώρα διεκδικούν τη θέση τους, αφού μία από αυτές, η Upside Foods, έγινε η πρώτη στη χώρα που έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Νοέμβριο, ένα βασικό βήμα για να επιτραπεί η πώληση καλλιεργημένου κρέατος στις ΗΠΑ. Πρόσφατα η Upside δήλωσε ότι στοχεύει να ξεκινήσει την πώληση του καλλιεργημένου κοτόπουλου της σε εστιατόρια φέτος και σε παντοπωλεία μέχρι το 2028.
Περισσότερα από 2 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στον τομέα από το 2020 και πολλά από τα νέα εγχειρήματα δεν περιμένουν ρυθμιστική έγκριση πριν από την κατασκευή εγκαταστάσεων. Τον Δεκέμβριο, μια εταιρεία με την επωνυμία Believer Meats άνοιξε το έδαφος για μια εγκατάσταση 123 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία, όπως ισχυρίζεται, θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα καλλιεργούμενου κρέατος στον κόσμο, που θα παράγει 10.000 τόνους προϊόντος μόλις τεθεί σε λειτουργία.
Δείτε το βίντεο
Μια νεογέννητη βιομηχανία
Μέχρι στιγμής, το καλλιεργημένο κρέας – η νεογέννητη βιομηχανία κατέληξε σε αυτή την ονομασία έναντι του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο ή σε κύτταρα – έχει αρχίσει να πωλείται μόνο στη Σιγκαπούρη, όπου μία εταιρία που ονομάζεται Eat Just, πήρε το πράσινο φως για να πουλήσει στήθος κοτόπουλου το 2020.
«Ο κόσμος βιώνει μια διατροφική επανάσταση» όπως το έθεσε ο FDA, με την άνοδο του καλλιεργημένου κρέατος να υπόσχεται τη μείωση των καταστροφικών εκπομπών της βιομηχανίας κρέατος που θερμαίνουν τον πλανήτη και την απαλλαγή των ζώων από τη βαρβαρότητα της εργοστασιακής εκτροφής.
«Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα χωρίς να αντιμετωπίσουμε την κατανάλωση κρέατος και πιστεύουμε ότι οι εναλλακτικές πρωτεΐνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό» δήλωσε ο Έλιοτ Ζβαρτς, επικεφαλής επιστήμονας για το καλλιεργούμενο κρέας στο Ινστιτούτο Good Food Institute (GFI).
Η εκτροφή και η σφαγή των ζώων είναι υπεύθυνη για το ήμισυ της ρύπανσης από τα αέρια του θερμοκηπίου ολόκληρου του τομέα των τροφίμων, ο οποίος από μόνος του εκτιμάται ότι συμβάλλει περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών.
Το καλλιεργούμενο κρέας έχει προωθηθεί ως λύση, καθώς μπορεί να μειώσει τις εκπομπές κατά περίπου 17% για το κοτόπουλο και έως και 92% για το μοσχαρίσιο κρέας, σύμφωνα με την έρευνα της GFI.
Το κόστος παραμένει υψηλό –το ίδιο και η ενέργεια
Η δημιουργία του πρώτου μπιφτεκιού που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο κόστισε 330.000 δολάρια το 2013, και ενώ υπήρξαν βελτιώσεις, η τιμή εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη γρήγορη κλιμάκωση της παραγωγής ώστε να ανταγωνιστεί βραχυπρόθεσμα την παραδοσιακή βιομηχανία κρέατος. Η Eat Just διαθέτει ένα nugget κοτόπουλου που, όπως είπε το 2019, κοστίζει 50 δολάρια για να το φτιάξει, αν και οι τιμές του έχουν πλέον μειωθεί.
Η διαδικασία μπορεί επίσης να είναι ενεργοβόρα, καθώς η καλλιέργεια κρέατος πρέπει να αναπαράγει τη θέρμανση και την ψύξη ενός ζώου, κάτι που θα απαιτήσει τη λειτουργία σε ένα δίκτυο με μεγάλη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μην προστεθεί στις εκπομπές ρύπων.
Πέρα όμως από τα πρακτικά εμπόδια, η έναρξη της καλλιέργειας κρέατος εγείρει ευρύτερα ερωτήματα. Θα δει το κοινό κάποιο λόγο να στραφεί σε αυτή τη νεοσύστατη σάρκα; Και θα αλλάξει αυτό την έννοια του τι σημαίνει να τρως ηθικά;
*Το κείμενο είναι μέρος άρθρου στην theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις