Στην τελική ευθεία των εκλογών η Κύπρος, με τον προεκλογικό Ερντογάν να καραδοκεί
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.
Στην τελική ευθεία των εκλογών έχει μπει ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο χρόνος για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετράει αντίστροφα αφού ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος στις 12 Φεβρουαρίου. Εκτός και αν κάποιος από τους υποψήφιους καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Κάτι που δεν είναι πιθανό, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις.
Οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να είναι ένα βήμα προκειμένου να επαναδρομολογηθούν κινήσεις για μία νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό φέρνοντας και τους βασικούς παίκτες προ των ευθυνών τους.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας φτάνουν τους 14, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους. Ωστόσο τρεις είναι αυτοί που έχουν ξεχωρίσει.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Πρώτος στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Χριστοδουλίδης κατεβαίνει στις εκλογές ως «ανεξάρτητος» και έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), του Κινήματος Σοσιalδημοκρατών – ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ).
Υπήρξε από την αρχή στέλεχος των κυβερνήσεων του Νίκου Αναστασιάδη καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του κύπριου προέδρου και από τις 14 Απριλίου 2014 ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.
Μία θέση στην οποία παρέμεινε έως την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία στις 28 Φεβρουαρίου 2018, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.
Ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την παραίτηση του από το ΥΠΕΞ στις 9 Ιανουαρίου 2022. Διπλωμάτης καριέρας, υπήρξε ένας από τους πλέον στενούς – αν όχι ο στενότερος – συνεργάτης του Νίκου Ανστασιάδη από το 2013 που εξελέγη έως και το 2022 που παραιτήθηκε.
Δηλώνει ότι παραμένει ΔΗΣΥ, αν και κατεβαίνει ανεξάρτητος και κατηγορείται για «αποστασία» εκ μέρους του κόμματος. Αν και στηρίζεται από δυνάμεις του «κέντρου», για κάποιους ψαρεύει και στα θολά νερά του εθνικισμού. Σύμφωνα με τον Αναστασιάδη τα κόμματα που τον στηρίζουν έχουν τόσο αντικρουόμενες θέσεις, με υπαρκτό τον κίνδυνο διάλυσης της κυβέρνησης όταν έρθει ώρα αποφάσεων για το Κυπριακό. Διπλωματικός σύμβουλος του Αναστασιάδη, κυβερνητικός εκπρόσωπος και ΥΠΕΞ.
Για τους αντίπαλους του είναι τόσο ισορροπιστής έως και αναποφάσιστος που δύσκολα θα κυβερνήσει. Είναι σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Αν και τα ποσοστά του έχουν υποχωρήσει.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα του κόμματος του Νίκου Αναστασιάδη, μάχεται στις δημοσκοπήσεις για τη δεύτερη θέση με τον τρίτο υποψήφιο, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επίσης ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη, αφού ως επικεφαλής του ΔΗΣΥ είχε την αρμοδιότητα και την ευθύνη της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στη Βουλή.
Είναι ο μόνος υποψήφιος μεταξύ των τριών φαβορί με κομματική ταυτότητα. Επίσημα υποψήφιος του ΔΗΣΥ. Αλιεύει ψήφους στην δεξιά και η κομματική του ταυτότητα έχει σαφείς αναφορές στον εθνικισμό. Ένας υποψήφιος που εύκολα υποτιμήθηκε στην αρχή, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι διαθέτει έναν ισχυρό κομματικό μηχανισμό.
Θεωρείται ότι έχει την «πυγμή» να κυβερνήσει, είναι «παιδί» του ΔΗΣΥ, αλλά αρκετά ελιτιστής για κύπριος πολιτικός. Και όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πώς γίνονται οι εκλογές στην Κύπρο, πρέπει να ξέρεις το κοινό σου με τα μικρά τους ονόματα και όχι να προσπαθείς να το μάθεις στο photo finish.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατεβαίνει στις εκλογές επίσης ως ανεξάρτητος. Έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Επίσης συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη. Αφού από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε ως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό. Παραιτήθηκε στις 15 Απριλίου 2022. Επίσης διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος έχει διατελέσει – μεταξύ άλλων – πρέσβης της Κύπρου στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.
Ο Μαυρογιάννης είχε ρόλο και στην κυβέρνηση Χριστόφια, αφού στις 17/10/2011 είχε αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα, μέχρι την εκλογή Αναστασιάδη το 2013.
Όπως δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «οι πολιτικές Μαυρογιάννη στο Κυπριακό δεν διαφέρουν από τις δικές μου επιλογές». Ακόμα και αν το ΑΚΕΛ έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον Αναστασιάδη για το Κραν Μοντανά. Δεν είναι πολιτικός. Δεν έχει εκπαιδευτεί για να είναι πολιτικός. Ως διπλωμάτης ξέρει πάντως να κρατά τις αποστάσεις του και τα χαρτιά του κλειστά.
Εκλογές σε κρίσιμη συγκυρία
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγουν την αυλαία των αναμετρήσεων με Ελλάδα και Τουρκία να ακολουθούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, το οποίο παραμένει σε αδιέξοδο.
Ενώ οι τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν τον Ερσίν Τατάρ για παράδοση των κατεχομένων στην Τουρκία. Μιλάνε για εποικισμό και προσπάθεια αλλοίωσης της ταυτότητας τους, περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ οι διώξεις, αυξάνονται διαρκώς. Και το κλίμα να γίνεται ασφυκτικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως το ασφαλές πεδίο προκλήσεων του Ερντογάν. Με τα σενάρια για τις βλέψεις του τούρκου προέδρου και τους σχεδιασμού του για την περιοχή να κινούνται από προσπάθειες αναγνώρισης έως και προσάρτησης των κατεχομένων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις