Ακίνητα: Τα παράλογα ποσά του ΕΝΦΙΑ με την κάθετη ιδιοκτησία
Πώς γίνεται ένας κάτοχος ακινήτου με λιγότερα ποσοστά να πληρώνει υψηλότερο φόρο; Σκληρή αντίδραση από το ΤΕΕ που θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό, δεν φορολογείται αναλογικά η πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ο ΕΝΦΙΑ… δυναμιτίζει την κάθετη ιδιοκτησία εξαιτίας της υψηλής και παράλογης φορολογία της.
Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιάννης Αλαβάνος, διευκρινίζοντας πως κάθετη εξουσία είναι η αναγκαστική συνιδιοκτησία σε κοινό ενιαίο οικόπεδο, με διακεκριμένες ιδιοκτησίες, με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε χωριστό οικοδόμημα να αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία, δηλαδή αυτοτελές εμπράγματο δικαίωμα.
«Με τον νέο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαίωμα σε κάθετη ιδιοκτησία επιβαρύνονται με κατά πολύ μεγαλύτερα ποσά. Και αυτό είναι άδικο. Ερχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόβλεψη του νόμου που αναφέρει ότι φορολογείται αυτοτελώς το εμπράγματο δικαίωμα και φέρνει πολλούς ιδιοκτήτες σε απόγνωση», συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ο ίδιος θέτει το εξής ερώτημα: Είναι δυνατόν κάποιος που είναι κάτοχος ενός εμπράγματος δικαιώματος φορολογικής αξίας 550.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ 350 ευρώ, ένας δεύτερος κάτοχος εμπράγματου δικαιώματος ίδιας φορολογικής αξίας στο ίδιο ακριβώς μέρος, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ 1.800 ευρώ, ένας τρίτος 2.850 ευρώ κι ένας τέταρτος κάτοχος εμπράγματος δικαιώματος ίδιας φορολογικής αξίας (550.000 ευρώ) 3.425 ευρώ;
«Και όμως είναι», επισημαίνει ο Γιάννης Αλαβάνος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως λέει, ο πρώτος είναι κύριος ενός ανεξάρτητου γεωτεμαχίου, αξίας 550.000 ευρώ. Ο δεύτερος είναι κύριος με σύσταση καθέτου του ½ ενός γεωτεμαχίου, ο τρίτος είναι κύριος του 1/3 ενός άλλου γεωτεμαχίου με σύσταση καθέτου και ο τέταρτος του ¼ ενός άλλου καθέτου. «Και ναι μεν η αξία του μεριδίου του καθενός από αυτούς υπολογίζεται σε 550.000 ευρώ, αλλά ο νέος συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ, παρά τη σαφή διατύπωση του νόμου αλλά σύμφωνα με την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, υπολογίζεται στη συνολική αξία του αρχικού οικοπέδου» υποστηρίζει ο Γιάννης Αλαβάνος.
10 φορές μεγαλύτερος φόρος…
«Αν και ο ιδιοκτήτης που έχει κάθετη ιδιοκτησία στο ¼ ενός γεωτεμαχίου είναι σε μειονεκτικότερη θέση από αυτόν που έχει πλήρη κυριότητα του ανεξάρτητου γεωτεμαχίου του με ίσο εμβαδόν, αφού η πράξη σύστασης μιας διηρημένης ιδιοκτησίας (κάθετης ή οριζόντιας) του επιβάλει μόνο δεσμεύσεις, αυτός πληρώνει φόρο 9,79 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που έχει ανεξάρτητο γεωτεμάχιο)» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ. Και συνεχίζει: «Μαθηματικά αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση του φόρου δεν είναι γραμμική, όπως θα έπρεπε, αλλά γεωμετρική, για τιμές γεωτεμαχίου από 400.000 έως 2.000.000 ευρώ».
Μεγάλη ιδιοκτησία
Κατά τον Γιάννη Αλαβάνο, εξάλλου, με τον τρόπο αυτό δεν φορολογείται αναλογικά η πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία. «Αν κάποιος έχει 100 εμπράγματα δικαιώματα αξίας το καθένα 400.000 ευρώ και συνολικής 40.000.000 ευρώ δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ για τον αντίστοιχο συμπληρωματικό φόρο. Αλλά και για όσους έχουν μεγάλα ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ο συντελεστής φορολόγησης παραμένει σταθερός από 2.000.000 και πάνω. Αυτοί είναι βέβαιο ότι αν έχουν έσοδα, δεν θα πιεσθούν από τη δεδομένη φορολογία για να πουλήσουν το ακίνητό τους», υποστηρίζει.
Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ στέκεται – και – σε μια άλλη πτυχή. Οπως λέει, με την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενδεχομένως αυτό θεσπίστηκε για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις γεωτεμαχίων έως τέσσερα στρέμματα στις περιοχές που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, τις παραθαλάσσιες και τις αναπτυσσόμενες. «Κάποιοι πάντως, και είναι πολλοί που δεν έχουν την οικονομική αντοχή, ωθούνται στο ξεπούλημα της περιουσίας τους εξαιτίας αυτής της αδικίας που συμβαίνει», συμπληρώνει.
Νέος τρόπος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, «η κατανομή μεγάλων γεωτεμαχίων σε μικρότερες κάθετες ιδιοκτησίες ήταν κοινωνικά αναγκαία για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος μεγάλου πληθυσμού της χώρας».
Σήμερα, όμως, όπως εξηγεί, ο νέος τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, που είναι προφανώς αντισυνταγματικός και παρά τον νόμο, έχει φέρει ειδικά τους ιδιοκτήτες κάθετων ιδιοκτησιών σε πραγματικά τραγική θέση.
«Ενώ ο νόμος ρητά ορίζει ότι για δικαιώματα επί ακινήτων υπολογίζεται φόρος επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, το κράτος υπολογίζει τον συμπληρωματικό φόρο επί της συνολικής αξίας όλου του γεωτεμαχίου, που μπορεί να έχει 1, 2, 3, 4 ή και παραπάνω εμπράγματα δικαιώματα δηλαδή κάθετες συνιδιοκτησίες. Και έτσι αντί να καταλογισθεί φόρος στο παράδειγμά μας, 350 ευρώ στον καθένα κάτοχο εμπράγματου δικαιώματος αξίας 550.000 ευρώ, καταλογίζεται ποσό 1.800, ή 2.850, ή 3.425… ευρώ, δηλαδή 5,14 φορές, 8,14 φορές, 9,79 φορές… παραπάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; «Σημαίνει πως η παράλογη αυτή φορολόγηση λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων κάθετων ιδιοκτησιών που θα προσέφεραν σε πολλούς τη δυνατότητα ιδιόκτητης στέγης», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις