ChatGPT: H πολυμήχανη τεχνητή νοημοσύνη πήρε πτυχίο Νομικής
To γλωσσικό μοντέλο της OpenAI πέρασε τις εξετάσεις έστω με τη βάση.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η μηχανή διαλόγου ChatGPT που εντυπωσίασε και ταυτόχρονα τρόμαξε τη Σίλικον Βάλεϊ πέρασε τις τελικές εξετάσεις της Νομικής Σχολής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, αποδεικνύοντας το ταλέντο της από το φορολογικό μέχρι το αστικό Δίκαιο.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της αμερικανικής OpenAI, ένα «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο», εκπαιδεύτηκε με υλικό από το Διαδίκτυο ώστε να γράφει κείμενa σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη. Μπορεί όχι μόνο να απαντά σε ερωτήσεις αλλά και να γράφει πρόζα, μουσική, θεατρικά έργα, παραμύθια, ακόμα και προγράμματα υπολογιστή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι τόσο πειστικά ώστε εκπαιδευτικοί πολλών πανεπιστημίων ανησυχούν για τον κίνδυνο γενικευμένων αντιγραφών και για το πιθανό τέλος των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας στην τάξη.
Ο Τζόναθαν Τσόι, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου τη Μινεζότα, υπέβαλε το ChatGPT στο ίδιο τεστ που περνούν οι φοιτητές για την απόκτηση πτυχίου, 95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 12 θέματα σύνθεσης σε τέσσερις θεματικές ενότητες.
C+
Η τεχνητή νοημοσύνη πέρασε μεν αλλά με τη βάση. Σε δημοσίευσή τους που αναρτήθηκε στο SSRV, με τίτλο Το ChatGPT πάει στη Νομική, ο Τζόναθαν Τσόι και οι συνεργάτες του αναφέρουν το σύστημα πήρε συνολικό βαθμό C+, κοντά στον «τελευταίο της τάξης».
«Κατά την σύνταξη των απαντήσεων, το ChatGPT έδειξε ότι κατέχει τους βασικούς νομικούς κανόνες και ότι η οργάνωση και κατάρτισή του είναι στέρεες» γράφουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, το chatbot «δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τα προβλήματα όταν του τέθηκαν ανοικτές ερωτήσεις, βασικό στοιχείο στις εξετάσεις των Νομικών Σχολών».
Επιπλέον, δεν έδειξε ικανότητα «βαθιάς συλλογιστικής και ανάλυσης».
Οι αρχές της Νέας Υόρκης και ορισμένων πανεπιστημίου έχουν σπεύσει να απαγορεύσουν την χρήση του ChatGPT στην εκπαίδευση, ωστόσο ο Τσόι θεωρεί ότι η ΑΙ μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα στην εκπαίδευση.
«Στο σύνολο, το ChatGPT δεν ήταν πολύ καλός φοιτητής του Δικαίου», έγραψε στο Twitter. «Πιστεύουμε όμως ότι, σε συνεργασία με τους ανθρώπους, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) όπως το ChatGPT μπορούν να είναι χρήσιμα στους φοιτητές του Δικαίου και σε ασκούμενους δικηγόρους.
Για να καθησυχάσει τους φόβους περί αντιγραφής, ο Τζόναθαν Τσόι δήλωσε ότι δύο διορθωτές στους τρεις αναγνώρισαν το γραπτό του chatbot.
«Είχαν διαίσθηση και η διαίσθησή τους ήταν η σωστή, καθώς το ChatGPT έχει τέλεια γραμματική αλλά έναν κάπως επαναληπτικό χαρακτήρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις