Παναγιώτης Λάμπουρας: Μια μυσταγωγία με κυρίαρχο το βιολί στο six d.o.g.s
Ο Παναγιώτης Λάμπουρας θα εμφανιστεί στο six d.o.g.s την Κυριακή 29 Ιανουαρίου
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
H Μικρή Άρκτος προτείνει τον βιολονίστα και τραγουδοποιό Παναγιώτη Λάμπουρα σε ένα ξεχωριστό solo concert στο six d.o.g.s την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.
Έχοντας κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους, ανεβαίνει στη σκηνή για να παρουσιάσει ένα πολύ ξεχωριστό solo project.
Ως μουσικός πειραματίζεται και δοκιμάζει συνεχώς καινούριους ήχους, αλλά και διαφορετικά όργανα. Μαζί με το βιολί του, τα keyboards, τις κιθάρες και τις λούπες φέρνει στο φως τα κομμάτια που έχει συνθέσει ο ίδιος -όπως τις στιγμές που ηχογραφούσε και δοκίμαζε τα τραγούδια- με πολύτιμο στόχο την ανάδειξη μιας βαθιάς και αληθινής μουσικής διαδικασίας.
Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα συναυλιών, ήρθε η εποχή να παρουσιάσει τη δική του τραγουδοποιία μέσα από μια ατμοσφαιρική συνύπαρξη οργάνων και φωνών, όπως ακριβώς την έχει ονειρευτεί.
Τραγούδια από τη δισκογραφία του «Υδρόγειος» και «Ο Μικρός Χρόνος», αλλά και κομμάτια από την ελληνική παράδοση που ερμηνεύονται στο σήμερα, με έναν τρόπο που συνδυάζει τα έγχορδα με ηλεκτρονικούς ήχους και τα φωνητικά με beats και ethnic στοιχεία.
Συνοδοιπόρος του σε αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα είναι ο εξαιρετικός ντράμερ Δημήτρης Τσόλης.
O Παναγιώτης Λάμπουρας μίλησε στο in λίγο πριν το live στο six d.o.g.s.
Μιλήστε μας λίγο για το Solo Concert, τι θα δούμε στο SIX D.O.G.S;
Το live αυτό είναι κάτι που είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου και που δουλεύω τα τελευταία χρόνια, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα έχει πολλές λεπτομέρειες και δυσκολίες κυρίως σε τεχνικό επίπεδο. Πρόκειται για μια συναυλία η οποία συγκεντρώνει τη δική μου τραγουδοποιία με κύριο χαρακτηριστικό ότι τα τραγούδια παίζονται με τον τρόπο που ηχογραφήθηκαν στους δύο δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Επίσης, σε αυτό το live θα βρίσκομαι επί σκηνής με διάφορα όργανα keyboards, κιθάρες, βιολί και θα δημιουργώ μουσικές εκείνη τη στιγμή από το μηδέν αλλά και κάποια άλλα beats που ήδη έχω ηχογραφήσει στο στούντιo. Είναι ακριβώς αυτό που είχα οραματιστεί και χαίρομαι διότι μπορώ να το υλοποιήσω σε αυτή τη φάση. Τα τελευταία χρόνια που δημιουργώ και φτιάχνω τραγούδια ο τρόπος που προσεγγίζω τη μουσική είναι πιο αυθόρμητος και χειροποίητος και αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως αποτυπώνεται στα κομμάτια. Βασίζεται πιο πολύ στον πειραματισμό και στο χρόνο που αφιερώνω στον χώρο μου με τα όργανα και τον υπολογιστή μου. Αυτό είναι λοιπόν κάτι που θέλω να καταθέσω και να αποτυπώσω στη συναυλία αυτή. Βέβαια πρέπει να πω πως πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζουν ο εξαιρετικός ντράμερ Δημήτρης Τσόλης που χειρίζεται τις ηχογραφήσεις και τα drums, αλλά και ο ηχολήπτης Αλέξης Γκίκας ο οποίος με βοήθησε πολύ στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος κυρίως στο να πιστέψω πως είναι εφικτό και γίνεται από τεχνικής άποψης. Και φυσικά η Μικρή Άρκτος που πίστεψε πολύ σε αυτό το εγχείρημα.
Δισκογραφικά έχουμε να περιμένουμε κάτι καινούριο από σας; Αν ναι, θα ακούσουμε κάποιο νέο σας τραγούδι στο live;
Σε αυτή τη φάση έχω δώσει μεγάλη προτεραιότητα στις live εμφανίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο πρότζεκτ αλλά και στη συμμετοχή μου στις παραστάσεις «Ανάσα μου κι αέρα» σε τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου στο Αθηναϊκό καφεθέατρο. Oι δύο προσωπικοί μου δίσκοι οι οποίοι έχουν κυκλοφορήσει έχουν μεγάλο μέρος μέσα στην καρδιά μου και τα τραγούδια τα νιώθω πολύ ζωντανά. Μεσολάβησε και η περίοδος της καραντίνας που δεν μπορούσαμε να παίξουμε καθόλου, οπότε έχω μια βαθιά επιθυμία αυτά τα τραγούδια να παιχτούν live σε κοινό.
Τι σας έχει μείνει σαν αίσθηση μετά από δύο προσωπικούς δίσκους;
Είναι μια πολύ όμορφη αίσθηση ολοκλήρωσης μέσα σε αυτά τα χρόνια που αποφάσισα να εκθέσω τη δική μου τραγουδοποιία. Νιώθω πως ολοκλήρωσα κάτι και το παρέδωσα. Αυτό που με χαροποιεί είναι πως δεν έμεινε μέσα μου κάτι ημιτελές ή κάποιο απωθημένο. Αυτό είναι κάτι που πάντα προσπαθώ να κάνω, να μην αφήνω δηλαδή πράγματα χωρίς να ολοκληρωθούν κι ας μην πετύχουν ακόμα και να μην τα παρουσιάσω. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της πράξης. Έπειτα έμαθα πολλά σε επίπεδο παραγωγής που δε φανταζόμουν ποτέ. Τεχνικές δυσκολίες που έπρεπε να λυθούν, νέες πληροφορίες γύρω από τη μουσική και την ηχογράφηση αλλά και προγράμματα που έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή και που δε γνώριζα. Είναι ένα καινούργιο ταξίδι που εάν δεν μπλεχτείς μέσα σε αυτό δεν μαθαίνεις. Στην πράξη όλα αλλάζουν και φτάνεις τελικά να μπορείς να δημιουργήσεις αυτό που είχες στο μυαλό σου ή ακόμα περισσότερο κάτι που δεν είχες φανταστεί ποτέ σου. Επίσης πάντα τα τραγούδια έχουν έναν τρόπο να αποδεσμεύονται από εσένα και να αυτονομούνται ακόμα κι αν τα έχεις γράψει εσύ. Από τη στιγμή που έχεις τελειώσει το κομμάτι και το ερμηνεύεις στη σκηνή είναι κάθε φορά διαφορετικό.
Πώς συνδέετε στη μουσική σας την παράδοση με το σήμερα;
Η παράδοση είναι η αρχή, η πηγή των τραγουδιών και των αισθημάτων. Είναι η πρώτη ύλη για τις μετέπειτα μουσικές. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που έχει μεγάλη συγκίνηση και βαρύτητα. Μπορείς να βρεις πράγματα κοινά στην ανθρώπινη ύπαρξη που δεν αλλάζουν ποτέ, παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο μέσα στους αιώνες. Επίσης περνώντας τα χρόνια ήρθε η μεγάλη πληροφόρηση και η υπερανάλυση, πράγμα που είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σπουδαίο για όλους μας αλλά μειώνει αναγκαστικά την ενστικτώδη ορμή των τραγουδιών, την απελευθέρωση της μουσικής δημιουργίας. Βλέπω την παράδοση μέχρι σήμερα σαν γέφυρες που επικοινωνούν και πάντα υπάρχουμε εμείς που κινούμαστε σε αυτές. Εμένα με συγκινεί που μπορεί να λέω ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε τότε και που μέσα στο χρόνο άλλαξε και διαμορφώθηκε με τόσους τρόπους από τους ανθρώπους που το μετέφεραν και έφτασε μέχρι εδώ και το τραγουδάω με το βιολί. Και μάλιστα ενώ σπούδασα κλασικό βιολί οπότε το προσεγγίζω με μια ματιά αλλιώτικη από έναν οργανοπαίχτη της παράδοσης. Όλοι αυτοί οι συνδυασμοί και οι διαφορετικές εκδοχές είναι που κάνουν τη μουσική τόσο γοητευτική και που μπορούμε να ταυτιστούμε όλοι μας όπου κι αν βρισκόμαστε σε όποια εποχή κι αν ζούμε.
Μελλοντικά σχέδια;
Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται ακόμα οι παραστάσεις στα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου μέχρι τον Φεβρουάριο που μαζί με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Απόστολο Κίτσο και Θοδωρή Νικολάου συμπράττουμε επί σκηνής σε όλο αυτό το μαγικό ρεπερτόριο. Επίσης Θα ήθελα πολύ το solo project που θα παρουσιαστεί στο six d.o.g.s να ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να υπάρξει και συνέχεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις