Πολ Κρούγκμαν: Ο Νεοϋορκέζος οικονομολόγος που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω
Ο Πολ Κρούγκμαν θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο Γούντι Άλεν των οικονομικών επιστημών
Κοφτερό μυαλό, ατσάλινος λόγος, πρωτοπόρος της γενιάς του, καυστικός, συμπαθής στο ευρύ κοινό. Το όνομα αυτού… Πολ Κρούγκμαν.
Γεννημένος πριν από 70 έτη στη Νέα Υόρκη, γοητεύτηκε από τις οικονομικές επιστήμες στα εφηβικά του χρόνια.
Λάτρης του Τζον Μειναρντ Κέινς, ο Κρούγκμαν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, του Λονδίνου, στο πανεπιστήμιο του Γέιλ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Υπέρμαχος της Νεοκενσυνιανης θεωρίας, αντιτάχθηκε στα οικονομικά του γλυκού νερού και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο MIT.
Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Η νέα θεωρία του εμπορίου
Έκτοτε, χάρη και στον Κρούγκμαν, η οικονομική θεωρία άρχισε να υποθέτει ότι η παραγωγικότητα μεγαλώνει με το μέγεθος. Αυτή η λεπτομέρεια, που είναι δύσκολη στην χρήση της, μπορεί μεταξύ άλλων να εξηγήσει και την δημιουργία βιομηχανικών κέντρων, πόλεων, την διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ γειτονικών περιοχών με ανοιχτά σύνορα.
Βραβείο Νόμπελ
Η βράβευσή του με το μετάλλιο του John Bates Clark τον κατέστησε, το 1991, τον νεότερο επιστήμονα, τότε 37 ετών, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των υποψηφίων νομπελιστών για τις οικονομικές επιστήμες.
Το 2008 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την εργασία του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, επειδή ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας.
Συγγραφέας-Δημοσιογράφος
Εχει συνεισφέρει στην οικονομική επιστήμη από διάφορους τομείς, όπως η συγγραφή και η δημοσιογραφία.
Στα σημαντικότερα βιβλία του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το «Θεωρητικός από σύμπτωση», «Η κρίση του 2008» και «Η συνείδηση ενός προοδευτικού».
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες όπως το «Fortune», οι «New York Times» και η «Washington Post», καθώς και στο και στο ιντερνετικό «Slate». Στα ελληνικά δημοσιεύονται άρθρα του τακτικά στην εφημερίδα «Το Βήμα».
O Κρούγκμαν θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της παγκόσμιας οικονομίας και των μηχανισμών της. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην παρουσίαση και ανάλυση του διεθνούς γίγνεσθαι και των οικονομικών δομών με τον πιο εύληπτο τρόπο, γεγονός ευχάριστο για τον αναγνώστη.
Ο ίδιος κατατάσσει τον εαυτό του στο ρεύμα του κριτικού ριζοσπαστικού κεϊνσιανισμού. Ο νομπελίστας Πολ Σάμιουελσον τον χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο οικονομολόγο του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα. Πολιτικά έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «φιλελεύθερο», εξηγώντας ότι με τον όρο αυτό στο αμερικανικό πολιτικό πλαίσιο εννοεί «κάτι παρόμοιο με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη».
«Φάκελος» Μασκ
Για την Ελλάδα των μνημονίων
Λάβρος κατά Fed
Κινέζικη οπισθοχώρηση
Το τέλος του 2022 και οι αρχές του 2023 δεν βρίσκουν την κινεζική οικονομία στα καλύτερα επίπεδα της, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, τονίζοντας ότι το μέλλον της Κίνας δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, κυρίως λόγω των μειωμένων αποδόσεων των επενδύσεων και της φούσκας των ακινήτων.
Πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Κρούγκμαν, είχε δηλώσει το φθινόπωρο πως η Ρωσία είχε τέσσερις τρόπους να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά οι τρεις έχουν ήδη αποτύχει. Η τελευταία πιθανότητα του Πούτιν να στεφθεί νικητής εξαρτάται από το μέγεθος της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία.
Αποφθέγματα
Ενα από τα «ατού» του Πολ Κρούγκμαν είναι αναμφίβολα οι αιχμηρές, αλλά όλο νόημα ατάκες του:
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι έξυπνο να δημιουργηθεί ένα είδος εικονικού νομίσματος του οποίου η δημιουργία απαιτεί σπατάλη πραγματικών πόρων με παρόμοιο τρόπο που ο Adam Smith θεωρήθηκε ανόητος και ξεπερασμένος το 1776».
«Ο στόχος τελικά δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Στόχος είναι να αλλάξει η κοινωνία».
«Η πολιτική καθορίζει ποιος έχει την εξουσία, όχι ποιος έχει την αλήθεια».
«Οι οικονομολόγοι συνήθως δεν γίνονται καλοί κερδοσκόποι, επειδή σκέφτονται πάρα πολύ».
«Πιστεύω σε μια σχετικά ισότιμη κοινωνία, που υποστηρίζεται από θεσμούς που περιορίζουν τα άκρα του πλούτου και της φτώχειας. Πιστεύω στη δημοκρατία, τις πολιτικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Αυτό με κάνει φιλελεύθερο και είμαι περήφανος γι’ αυτό»
«Όπως έχω πει συχνά, μπορείς να ψωνίσεις online και να βρεις ό,τι ψάχνεις, αλλά στα βιβλιοπωλεία βρίσκεις αυτό που δεν έψαχνες».
«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την κοινωνία που θα ήθελε ο καθένας μας αν δεν ξέραμε εκ των προτέρων ποιοι θα ήμασταν».
«Τώρα που η Ανατολική Ευρώπη είναι απαλλαγμένη από την εξωγήινη ιδεολογία του κομμουνισμού, μπορεί να επιστρέψει στην αληθινή ιστορική της διαδρομή – τον φασισμό».
«Τα στοιχεία και η τεχνογνωσία έχουν μια γνωστή φιλελεύθερη προκατάληψη».
«Πραγματικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν την ασφάλεια. Το να παίρνεις ρίσκα για υψηλότερες αποδόσεις είναι κακή ιδέα όταν είσαι σε προχωρημένη ή μέση ηλικία».
Γιατί όχι ξανά
Αυτός είναι εν ολίγοις ο Πολ Κρούγκμαν. Επαναστάτης με αιτία, υπερασπιστής του δικαίου και ένας από τους σπουδαιότερους και πιο καταλυτικούς οικονομολόγους όλων των εποχών.
Στα 70 του χρόνια, έχει να μας χαρίσει ακόμα πολλές από τις σκέψεις του περί οικονομίας και ισοτιμίας και γιατί όχι να μην επαναλάβει το επίτευγμα του 2008 και να κατακτήσει το Νόμπελ για δεύτερη φορά. Και ποιος ξερει…. Μπορεί αυτή την φορά να μην αφορά τον κλάδο των οικονομικών.
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες