GPTzero: Tο εργαλείο που «ξεσκονίζει» το chatGPT
Μέσα σε μία εβδομάδα 22χρόνος έφτιαξε το «αντι-GPT» που εντοπίζει και ανιχνεύει περιεχόμενο που έχει παραχθεί από το chatGPT.
Το ChatGPT κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Γράφηκαν χιλιάδες άρθρα για τις δυνατότητες του και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Πολλοί υποστήριξαν ότι αλλάζει τον κόσμο, άλλοι ανέπτυξαν φόβους για τη Δημοκρατία, τη Δημοσιογραφία, την παραγωγή και αναπαραγωγή Fake news και την εκπαίδευση.
Το GPTZero κατασκευάστηκε από έναν μόνο φοιτητή του Princeton μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
O Edward Tian είχε ως στόχο να καταπολεμήσει την λογοκλοπή στα Πανεπιστήμια. Δηλαδή την συγγραφή εργασιών με το chatGPT χωρίς ουσιαστική συμμετοχή και έρευνα του φοιτητή. To ενδιαφέρον είναι ότι ενώ το chatGPT είναι χρηματοδοτούμενο από τη Microsoft, o Τιάν είναι εκπαιδευόμενος στη Microsoft στο τμήμα λόγου (Microsoft Speech) και δημιούργησε ένα «αντίπαλο εργαλείο» χωρίς τις επενδύσεις που χρειάστηκαν για το chatGPT. O Tιάν έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος για το BBC Africa – για ένα έτος – και γράφει στην πανεπιστημιακή εφημερίδα.
Πως λειτουργεί το GPTZero
Η εφαρμογή λειτουργεί εξετάζοντας δύο μεταβλητές σε ένα κείμενο: «αμηχανία» και «εκρηκτικότητα».
Αμηχανία/ Σύγχυση – (αδυναμία κατανόησης) Η εφαρμογή εξετάζει πόσο εξοικειωμένη είναι με το κείμενο, με βάση όσα έχει δει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της (τεχνητή νοημόσύνη). Όσο λιγότερο εξοικειωμένη είναι με το κείμενο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει γραφτεί από άνθρωπο και όχι από μηχανή.
Εκρηκτικότητα/Αντικανονικότητα – Η εφαρμογή σαρώνει το κείμενο για να δει πόση ποικιλία υπάρχει σε αυτό. Π.χ. Υπάρχει ένα μείγμα από σύντομες και μεγάλες προτάσεις κ.λπ.). Όσο πιο μεταβλητό είναι το κείμενο, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι ανθρώπινης παραγωγής.
Tο GPTZero έγινε viral στο Twitter στις 3 Ιανουαρίου 2023 με πάνω από 7+ εκατομμύρια προβολές
Το chatGPT, το GPTZero και η τεχνητή νοημοσύνη
Τώρα χρησιμοποιούν το GPTZero χιλιάδες εκπαιδευτικοί (στις ΗΠΑ) για να ελέγχουν τις εργασίες ενώ το γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα λογισμικό λογοκλοπής, Turnitin, έχει εξελίξει την τεχνολογία του υπό το πρίσμα του ChatGPT και του GPTZero.
Η Google χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει το περιεχόμενο που έχει γραφτεί με τεχνητή νοημοσύνη στην αναζήτηση, θεωρώντας ότι παραβιάζει τα Guidelines και μπορεί να οδηγήσει τους παρόχους περιεχομένου σε «τιμωρία» από τους αλγορίθμους της.
O σύμβουλος της Google για την μηχανή αναζήτησης John Mueller ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο από την προηγούμενη εκδοχή του chatGPT. Θεωρείται ως spam περιεχόμενο.
Και τα εργαλεία συγγραφής με AI βελτιώνονται καθημερινά. Όπως και τα εργαλεία που προσπαθούν να εντοπίσουν περιεχόμενο που γράφηκε από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο αγώνα, με ιλλιγιώδεις ταχύτητες.
Πρόκεται για μια συνεχή μάχη για να καθοριστεί τι είναι και τι δεν είναι παραγόμενο από AI.
Eίναι προφανές πως οι κύκλοι που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ταχύτεροι, από οποιοδήποτε προηγούμενο.
Επιπλέον, όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα του φόβου, αλλά να υπακοούν σε στάνταρς, σε κανόνες διαφάνειας και να υποβοηθούν τους ανθρώπους, όπου είναι απαραίτητοι.
Το ChatGPT – που πλέον δεν ανοίγει εύκολα, λογω μεγάλου όγκου χρηστών –μπορεί να γράφει οτιδήποτε με ανθρώπινο στυλ. Όμως, το προσωπικό στυλ, τα συναισθήματα, οι εμπειρίες γίνονται ακόμη πιο πολύτιμα. Όμως δεν γνωρίζει πολλά μετά το 2021! Ακόμη!
Οι άνθρωποι θα αναζητούν όλο και περισσότερο την πρωτοτυπία. Ίσως, αυτό να καταστήσει πιο σημαντικό από ποτέ την επώνυμη- ανθρώπινη συγγραφή.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε! Σύντομα το chatGPT ή οποιαδήποτε άλλη έξυπνη μηχανή θα μπορεί με την κατάλληλη εκπαίδευση (μελετώντας το στυλ του καθενός) να γράφει εξατομικευμένα.
Στο μέλλον – σχετικά άμεσα- μπορεί να υπάρχουν ακόμη και βαθμολογίες που θα αποδίδονται στα γραπτά, αξιολογώντας πόσο ακριβώς γράφηκε από άνθρωπο.
O «εφευρέτης» του GPTZero στο βίντεο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να απαγορευθεί το ChatGPT και συνιστά να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε το GPTZero δωρεάν στην κλασσική πρώτη εκδοχή εδώ ( αν είστε τυχεροί και ανοίξει η εφαρμογή λόγω του όγκου χρηστών).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις