Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνείς πιέσεις για εκλογές διεξόδου στη Λιβύη

Διεθνείς πιέσεις για εκλογές διεξόδου στη Λιβύη

Ο παράγοντας ΗΠΑ θεωρείται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, καθώς και η προοπτική ανακαλύψεων στην περιοχή που περικλείει το τρίγωνο Ελλάδας - Λιβύης - Αιγύπτου

Στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής διπλωματίας παραμένει το θέμα της Λιβύης και δη της ακύρωσης των δύο τουρκολιβυκών μνημονίων. Με ανώτατες διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται σε αυτή τη γραμμή. Στόχος της Αθήνας είναι να καταρρεύσει το μνημόνιο που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Ερντογάν – Σάρατζ το 2019 που αφορά τον ορισμό θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, με την Αγκυρα να προσπαθεί να νομιμοποιήσει το αφήγημα της «Γαλάζιας πατρίδας» και μέσω μίας διμερούς συμφωνίας, έστω και αν αυτή είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δένδιας και Σούκρι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη με την Αθήνα να εξετάζει το ενδεχόμενο κοινής απάντησης στην επιστολή Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ, σε σχέση με τα τουρκολιβυκά μνημόνια, η οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου «άκυρη». Ενώ αναμένεται και επίσκεψη Σούκρι στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, με την ημερομηνία να μένει να καθοριστεί, με στόχο, όπως ανέφεραν ανώτατες διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές να έχουν και κάτι νέο να ανακοινώσουν.
Ο παράγοντας ΗΠΑ θεωρείται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, καθώς και η προοπτική ανακαλύψεων στην περιοχή που περικλείει το τρίγωνο Ελλάδας – Λιβύης – Αιγύπτου. Με τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης από την ExxonMobil να μη θεωρούνται «τυχαίο γεγονός» από διπλωματικές πηγές, που τις βλέπουν και ως ενδεχόμενο καταλύτη εξελίξεων.

Ορόσημο εξελίξεων οι τουρκικές εκλογές

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον δείχνει ότι θέλει να οδηγήσει τη Λιβύη σε εκλογές, που αυτή τη φορά θα γίνουν και δεν θα καταλήξουν σε φιάσκο και αναβολή επ’ αόριστο όπως τον Δεκέμβριο του 2021. Στην κατεύθυνση της έντασης της πίεσης για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα κινείται εδώ και καιρό και η Αίγυπτος. Με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Σάμεχ Σούκρι να υπογραμμίζει και στην τελευταία επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, πως και οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη μίας νέας κυβέρνησης μέσω εκλογών και να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια σε αυτό που γίνεται στη Λιβύη. Ορόσημο και για τις εξελίξεις στη Λιβύη χαρακτηρίζονται οι τουρκικές εκλογές, ενώ αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν κάποιου είδους διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, που θα δείξει αν θα αποδώσουν.

Ακόμα και αν στόχος της Αγκυρας είναι να διατηρηθεί πάση θυσία το προτεκτοράτο που θεωρεί ότι έχει οικοδομήσει στη Λιβύη, η κινητικότητα που υπάρχει δείχνει πως η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει μετέωρη για μεγάλο διάστημα ακόμα. Δεδομένου μάλιστα πως η χώρα απειλείται για μία ακόμα φορά με διχασμό.

Κινητικότητα από ΗΠΑ αλλά και από Τουρκία

Η παρουσία τόσο στη Λιβύη όσο και στη συνέχεια στην Αίγυπτο του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είχε επαφές τόσο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και στη Βεγγάζη με την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ, δείχνει ότι στην περιοχή υπάρχει κινητικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λιβύη ταξίδεψε και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα στη σκιά και της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, στο οποίο είχε προσφύγει ομάδα δικηγόρων και έκρινε ότι επιβάλλεται η αναστολή του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2022 για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Τρίπολης εμφανίζει και τα πρώτα σημάδια απομόνωσης, αφού η λίβυα ΥΠΕΞ, Νάιλα Μανγκούς δεν κατάφερε να διοργανώσει με επιτυχία την προπαρασκευαστική σύνοδο των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου στην Τρίπολη, με τις 15 από τις 22 χώρες μέλη να απέχουν καθώς και ο γ.γ. του οργανισμού, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ.

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο