Πρόταση μομφής: Μετωπική σύγκρουση με προεκλογικό άρωμα
Πού αποσκοπεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών και ποια θέματα αναμένεται να αναδείξει η κυβερνητική πλειοψηφία
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Σε σύγκρουση «μεγατόνων» με προφανές προεκλογικό χρώμα εξελίσσεται η τριήμερη συζήτηση που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης. Οχημα για την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν τα στοιχεία που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο σχετικά με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ που επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Η κίνηση Τσίπρα δεν αιφνιδίασε κανέναν καθώς από χθες είχε ήδη καλλιεργηθεί το κλίμα για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως κλιμάκωσης των ενεργειών του – της επίσκεψής του στην ΑΔΑΕ και ακολούθως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο σκηνικό πόλωσης που θα κυριαρχήσει στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική «μάχη» θα κυριαρχεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων υπό το φως των αποτελεσμάτων των ελέγχων της ΑΔΑΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάστασης που έχει λάβει η πρωτοβουλία Ράμμου να ενημερώσει με επιστολές του για τα ευρήματα που οδήγησαν σε έξι πρόσωπα, τα οποία κατονόμασε ο Τσίπρας, παραβιάζοντας τον άκρως απόρρητο χαρακτήρα τους: ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος καθώς και οι διατελέσαντες επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών Θεόδωρος Λάγιος και Αριστείδης Αλεξόπουλος. Για τον Κωστή Χατζηδάκη, επικαλούμενος την έρευνα της ΑΔΑΕ, είπε ότι η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε επί οκτώ μήνες, ενώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επί δύο χρόνια (έως τον Μάιο του 2022).
Τρία ανοικτά «μέτωπα»
Η σύγκρουση ωστόσο δεν θα περιοριστεί στις υποκλοπές καθώς η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία καταγράφονται εξελίξεις και σε άλλα «μέτωπα», τα οποία θα αναδείξει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως:
- Η προοπτική διαβίβασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών των πρακτικών της δίκης Παππά – Καλογρίτσα αναφορικά με τους ισχυρισμούς της γραμματέως του άλλοτε «κόκκινου επιχειρηματία» για βαλίτσες και φακέλους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Η σύλληψη του «Μάξιμου Σαράφη», του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, ο οποίος ελέγχεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε επιχειρηματίες (μια πρόγευση έδωσε ήδη ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος στην ομιλία του είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «παραμένετε τα ίδια άθλια υποκείμενα, οι σκευωροί της υπόθεσης Novartis, το κόμμα των λασπολόγων που ούτε τώρα δεν ζητάει μια συγγνώμη»).
- Η θλιβερή υπόθεση του (σκηνοθετημένου) θανάτου της «μικρής Μαρίας» στον Εβρο που έχει καταστεί στοιχείο ακραίας διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πλούσια η ατζέντα της αντιπαράθεσης
Η κόντρα προφανώς θα επεκταθεί και στα μείζονα θέματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης κ.λπ., που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της αντιπαράθεσης ενόψει και εκλογών. Και όλα αυτά στο γενικό φόντο της σύγκρισης που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα πεπραγμένα δυο τετραετιών: του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Στην τακτική με την οποία προσέρχεται στη συζήτηση αυτή η πλειοψηφία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορθώνει το ζήτημα των υποκλοπών, βάζοντας στο επίκεντρο τον Πρωθυπουργό τον οποίο ο Τσίπρας κατηγόρησε ως «εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου» που «λέει συνειδητά ψέματα ότι δεν γνώριζε». «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη: «Ούτε ο Αρειος Πάγος να ήσασταν» του είπε, σημειώνοντας πάντως πως «ένοχος ένοχον ου ποιεί – εκείνος που έχει ανοιχτά δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση, εκείνος που έχει αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες, εκείνος που είχε χρήση και γνώση εκείνων που ήταν εγκληματική οργάνωση, εκείνος που ακούγεται ότι είχε διασύνδεση με μαύρο χρήμα, δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο» είπε.
Αιτιολογώντας την πρόταση δυσπιστίας ο Τσίπρας τόνισε ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα», ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Μησοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή».
Στο κάδρο των ευθυνών έθεσε και την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου καθώς, σύμφωνα με τις χρονικές διάρκειες των παρακολουθήσεων που κατέγραψε η ΑΔΕΕ, φέρεται να υπέγραψε δεκάδες διατάξεις επισυνδέσεων, ενώ υπερασπιζόμενος τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «τον αντιμετωπίζει με χυδαιότητα και με bullying». Πάντως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο πνέουν μένεα με τον Ράμμο τον οποίο ο Δημήτρης Μαρκόπουλος χαρακτήρισε «delivery boy» και «πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ». Η μετωπική σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών θα κορυφωθεί αύριο το απόγευμα, καθώς μετά την ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση του Πρωθυπουργού για την επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις