Reuters: Ο Ερντογάν «σέρνει» τη Σουηδία και τη Φιλανδία στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας
Οι αναλυτές επιμένουν στο Reuters ότι αυτή τη φορά την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία θα κρίνει η οικονομία και μόνο αυτή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να μπορεί να βγάλει πάλι λαγό από το καπέλο του καθοδόν προς τις κρίσιμες εκλογές του Μαίου. Ούτε οι ΗΠΑ του κάνουν τα χατίρια, ούτε η Ρωσία του ρίχνει σωσίβιο. Γι’ αυτό κι εκείνος επιστρέφει σε αυτό που ξέρει καλά, στο παιχνίδι της δημιουργίας έντασης με κάθε τρόπο.
Όπως γράφει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά σέρνει στην έντονη προεκλογική εκστρατεία στο εσωτερικό της Τουρκίας το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Κορανιού κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, που ακολούθησε το κρέμασμα ανάποδα ενός ομοιώματος του στη σουηδική πρωτεύουσα πριν από δέκα μέρες.
Τα περιστατικά παρότι δεν είναι παράνομα στη σκανδιναβική χώρα, αποτελούν τώρα… βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν, που τα χρησιμοποιεί για να φρενάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά από το σχετικό αίτημα τους τον περασμένο Μάιο.
Επιχείρηση αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης
Είναι η γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο, με στόχο του Τούρκου προέδρου να αρχίσουν οι συμπατριώτες του να ασχολούνται με την επέκταση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, και όχι το αυξανόμενο κόστος ζωής, που σύμφωνα με όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις αποτελεί τη βασική τους έννοια.
Είναι εξάλλου και ο λόγος που ο Ερντογάν σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών φαίνεται να χάνει από όλους τους πιθανούς αντιπάλους τους, αν και λειτουργεί υπέρ του το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί στην επιλογή του κύριου εκπροσώπου της, εξέλιξη στην οποία πιστώνεται και η πρόσφατη απώλεια του momentum του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο πολιτικό τεστ στα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, γράφει το Reuters, ο Ερντογάν στρέφεται σε ένα τέχνασμα που έχει αποδώσει καρπούς στο παρελθόν. Επικρίνει δηλαδή την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και την υποστήριξη «σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και εχθρών του Ισλάμ» στη Σουηδία.
Ατυχώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα του έπεσαν στην παγίδα του και στην προσπάθεια τους να βγουν μπροστά από τον ίδιο και το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άρχισαν να ακολουθούν τη δική του γραμμή και να υιοθετούν μάλιστα σκληρότερη στάση στο ζήτημα.
Εμπόδιο στα σχέδια του η οικονομία
Για του λόγου το ασφαλές η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτιδα του Καλού κόμματος (IYI) είπε ότι είναι αποφασισμένη να κάνει πιο συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να υποβάλει μήνυση κατά της σουηδικής κυβέρνησης και των δραστών αυτής της άθλιας πράξης. Ομοίως και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) καταδίκασε τα προαναφερθέντα συμβάντα, τονίζοντας ότι θα εξυπηρετήσουν την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, Οζέρ Σενκάρ, ο οποίος εξηγεί στο αμερικανικό πρακτορείο ότι η παρείσφρηση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας στην κούρσα για τις εκλογές επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να συσπειρώσει τη βάση των ψηφοφόρων του. «Όταν σκάει ένα ζήτημα ασφαλείας, οι πολίτες συγκεντρώνονται δίπλα σε έναν δυνατό ηγέτη», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Είναι το ίδιο ακριβώς που φοβάται και η ελληνική κυβέρνηση.
Το ερώτημα όμως είναι αν αυτό το παλιό τρικ μπορεί να του κερδίσει και πάλι τις εκλογές, και εδώ οι γνώμες διίστανται ξανά και ξανά, με τους αναλυτές να επιμένουν ότι αυτή τη φορά το αποτέλεσμα τους θα το κρίνει η κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, που συντηρούν αλλά δεν σώζουν τα… πετροδολάρια.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»