Εμβόλιο: Παζάρια Βρυξελλών – Pfizer για το γιγάντιο περίσσευμα
Από τις πρώτες 900 εκατομμύρια δόσεις, λιγότερες από τις μισές έχουν χρησιμοποιηθεί. Το συμβόλαιο όμως ισχύει.
- Από το… ράφι στο ρεύμα – Η κυβέρνηση «καίγεται» για λύσεις μπροστά σε τιμές – «φωτιά»
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- ΠΑΣΟΚ: Διάχυτο άγχος και λαϊκισμός από τη ΝΔ - Είμαστε ο αντίπαλος πόλος
- Σάλος με τη δήλωση Ζελένσκι για το ότι ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα με κυβέρνηση Τραμπ
Λύση για τα εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια Covid-19 που έχουν μείνει στα αζήτητα αναζητά παρασκηνιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφές με την Pfizer και την ΒιοΝΤech σε μια προσπάθεια να τις πείσουν να αναθεωρήσουν το συμβόλαιο και να μειώσουν τις φετινές παραδόσεις κατά 500 εκατομμύρια δόσεις, μεταδίδει την Παρασκευή το Reuters.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, ως αντάλλαγμα για τη μείωση της προμήθειας η ΕΕ ίσως είναι πρόθυμη να δεχτεί αύξηση της τιμής.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τις φετινές παραδόσεις, πιθανώς ως το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρεπορτάζ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι παρασκευαστές εμβολίων πρέπει να συνεργαστούν με την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη «έτσι ώστε οι συμφωνίες να ανακλούν τη μεταβαλλόμενη κατάσταση.
Η Επιτροπή έχει στόχο «να προσαρμόσει την προσφορά εμβολίων τα επόμενα χρόνια και να την παρατείνει σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο» είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της τιμής.
Εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει, επανέλαβε όμως ότι η εταιρεία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της ΕΕ.
Εκπρόσωπος της BioNTech δήλωσε πως η γερμανική εταιρεία «συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις ώστε να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις ενώ παράλληλα παραμένουν σεβαστές οι θεμελιώσεις αρχές που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Πλεόνασμα
Η περίσσεια εμβολίων έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα για πολλές πλούσιες χώρες, στην ΕΕ όμως το πλεόνασμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Όσοι επρόκειτο να εμβολιαστούν με τον πρώτο γύρο δόσεων το έχουν ήδη κάνει, ενώ η ζήτηση για τα νεότερα, επικαιροποιημένα εμβόλια κοροναϊού είναι απογοητευτική. Τον Νοέμβριο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε ανακοινώσει ότι μόλις ένας στους τρεις ευρωπαίους πολίτες στους οποίους συστήνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο το έχει τελικά λάβει.
Από τους 450 εκατομμύρια κατοίκους της ΕΕ, περίπου 328 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό, σύμφωνα με δεδομένα του Our World In Data στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το συμβόλαιο με τη Pfizer, το μεγαλύτερο που έχει συνάψει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προέβλεπε την παράδοση 900 εκατομμυρίων δόσεων με περιθώριο για ακόμα 900 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2023.
Από τις πρώτες 900 εκατομμύρια δόσεις, περίπου οι μισές δεν έχουν παραδοθεί λόγω πτώσης της ζήτησης.
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν εδώ και καιρό αναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου, καθώς οι χώρες-μέλη είναι οικονομικά πιεσμένες και θέλουν να αποφύγουν την προμήθεια αχρείαστων εμβολίων.
Η τιμή του εμβολίου είναι μυστική, σύμφωνα όμως με διαρροές το αρχικό συμβόλαιο προβλέπει 19,50 δολάρια ανά δόση, κάτι που σημαίνει ότι το οφειλόμενο ποσό για φέτος κυμαίνεται μεταξύ 7,8 και 9,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπολογίζει το Reuters.
Στις ΗΠΑ, η Pfizer ελπίζει να τετραπλασιάσει την τιμή το φθινόπωρο στα 110 με 130 δολάρια.
Σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμρβιο, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να δείξουν «ευελιξία» στην τήρηση των συμβολαίων.
«Δεν βρισκόμαστε πλέον στην κορύφωση της κρίσης και αυτό ανακλάται στη ζήτηση για εμβόλια, την ώρα που τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση» δήλωσε η Κυριακίδου.
«Τα συμβόλαια για τα εμβόλια πρέπει να λάβουν υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και οι εταιρείες πρέπει να δείξουν ευελιξία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις