Οικονομία: Η Fitch σφυρίζει το ματς των φετινών αξιολογησεων
Αγωνία για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενόψει εκλογών
Στο σημερινό ραντεβού της Ελλάδας με τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι στραμμένα τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου. Μερίδα αναλυτών δεν αποκλειει μία αναβάθμιση σε «BB+», αν και οι πιθανότητες κλίνουν στο να περιμένει ο οίκος μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν έως τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αναβάθμιση εντός του 2023 και οι προσδοκίες των αναλυτών βάζουν ως χρονικό ορόσημο το διάστημα μετά το καλοκαίρι. Ο βασικός λόγος είναι η αυξημένη πιθανότητα για διαδοχικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει την εκλογική αβεβαιότητα και τα σενάρια για τρίτο γύρο εκλογών.
Στην κρίση του 2009 η Ελλάδα υποβαθμίστηκε σε «σκουπίδι» (junk) και οι οίκοι αξιολόγησης έβγαλαν τη χώρα εκτός αγορών και ανίκανη δανεισμού. Από τότε έως και σήμερα, παρά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα, δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στις προ κρίσης βαθμολογίες. Από το 2019 η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 11 φορές.
Τα αίτια του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Ο οίκος Fitch έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ από το 2020. Είναι δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο αναβάθμισε την προοπτική της χώρας από σταθερή σε θετική. Αυτή η κίνηση έχει καλλιεργήσει προσδοκίες ότι μπορεί να δίνει σήμα για ενδεχόμενη αναβάθμιση μέσα στο 2023. Ο πιο αυστηρός οίκος είναι ο Moody’s, ο οποίος έχει μείνει ακόμα στον Νοέμβριο του 2020 και στη διπλή, τότε, αναβάθμιση, στην κλίμακα Ba3, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Από τότε, έχει αναβάλει τέσσερις φορές την αξιολόγηση. Σημειωνεται ότι ο Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα στο «BB+» με σταθερό outlook (ένα σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα).
Διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν τις εκλογές. Ως ημερομηνία κλειδί αναφέρεται η 21η Απριλίου, όταν δηλαδή θα έρθει η σειρά του S&P. Διότι η ελληνική οικονομία απέχει μια βαθμίδα (από την επενδυτική) σε ότι αφορά τα κλιμάκια των S&P και DBRS. Για τη Fitch απέχει δύο βαθμίδες και για τη Moody’s απέχει τρεις. Δηλαδή, η γενική αξιολόγηση βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική του ΒΒΒ-.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη