Χρήστος Σταϊκούρας στον Economist: Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον και τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια συνεπής δημοσιονομική πολιτική.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα μπορεί – και θα τα καταφέρει – να μεταβεί σε ένα περιβάλλον υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας.
Και αυτό, όπως συμπλήρωσε, παρά το γεγονός ότι «οι κρίσεις τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα».
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, εδράζεται στις επιδόσεις της οικονομίας, που «χτίζουν» εμπιστοσύνη, δημιουργούν «αναχώματα», καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες και δημιουργούν θετικές προοπτικές απέναντι στους κλυδωνισμούς των απρόβλεπτων εξωγενών εξελίξεων.
Ο κ. Σταϊκούρας μετέφερε τα επικαιροποιημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος σε περίπου 210 δισ. ευρώ και στα 220 δισ. ευρώ το 2023, αυξανόμενο φέτος κατά 5,3% και λίγο πάνω από 2% το επόμενο έτος, σε συνδυασμό, όπως είπε, με πολιτικές «που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Τα στοιχεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα πέντε δεδομένα για την οικονομία ως εξής:
«Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά. Στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3% για το 2022 (από αρχική εκτίμηση 3,1%).
»Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%. Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί στα περίπου 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023.
»Η ανάπτυξη στηρίζεται και στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Φέτος εκτιμάται ότι, σε συνέχεια της περσινής και σε επίπεδα ρεκόρ χρονιάς, θα υπάρξει νέα ιστορική επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
»Ειδικότερα: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το α’ εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.
»Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Σήμερα, η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας.
»Η ανεργία συρρικνώνεται. Έχοντας υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με σημαντικότερη μείωση του επιπέδου ανεργίας των νέων και των γυναικών.
»Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των καταθέσεων.
»Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την πιο σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Υπήρξε μείωση ρεκόρ στο δημόσιο χρέος, κατά 50 μονάδες σε μια τριετία».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον (π.χ. υψηλές τιμές ενέργειας, πίεση στα νοικοκυριά) και τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια συνεπής δημοσιονομική πολιτική.
Είπε ότι το δημόσιο χρέος, είναι μεν βιώσιμο και σε φθίνουσα πορεία, αλλά παραμένει υψηλό, ενώ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Και επανέλαβε τις επτά προτεραιότητες που θέτει η χώρα, όπως π.χ. την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών (πρωτοβάθμια υγεία κ.ά.), την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω και της αποεπένδυσης του κράτους, τη διατήρηση της προσπάθειας για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και τα κίνητρα για τη νέα οικονομική δομή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις