Τρεις «φακέλους» φέρνει ο Μητσοτάκης στη σύγκρουση κορυφής στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός σηκώνει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα – Ποντάρει περισσότερο στη μεγάλη εικόνα της διακυβέρνησής του – Πως αντεπιτίθεται στο σφυροκόπημα για τις έξι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
Τη διεύρυνση της ατζέντας πέραν των θεμάτων Δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή σύγκρουση κορυφής στη Βουλή και σηκώνει το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ετοιμάσει τα δικά του ερωτήματα ως απάντηση στη σφοδρή επίθεση για τις υποκλοπές. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός θέλει να ταυτίζει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με διχαστικό λόγο και πόλωση, ούτε ο ίδιος θα αποφύγει τους υψηλούς τόνους και τις κατά μέτωπο επιθέσεις, όταν ανέβει στο βήμα της Βουλής, το μεσημέρι.
Ευθέως ο Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μια κοινοβουλευτική μάχη – ευκαιρία να γίνουν πολλαπλές συγκρίσεις δύο τετραετιών: από τη μία η διακυβέρνησή του, «τα χρόνια της οικονομικής ανάσας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας» όπως υποστηρίζει, από την άλλη η εποχή ΣΥΡΙΖΑ «των ψεμάτων και των φόρων».
Βούτυρο στο ψωμί του Μαξίμου
Ο πρώτος «φάκελος» που ανοίγει αφορά το κράτος δικαίου επί ΣΥΡΙΖΑ, με «πάτημα» για τον πρωθυπουργό τα δύο εν εξελίξει ειδικά δικαστήρια με κατηγορούμενα δύο στελέχη της Κουμουνδούρου, τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Είναι σαφές ότι όσα έρχονται μέσα από τη δικαστική αίθουσα για… μαύρες σακούλες με χρήμα και για μοιρασιά στο μετοχολόγιο του ΣΥΡΙΖΑChannel ή ακόμα και η πρόσφατη σύλληψη για απάτη του «Μάξιμου Σαράφη», του άλλοτε προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, αποτελούν αυτή τη στιγμή βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.
Οι γαλάζιοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να κάνουν καθημερινό πρέσινγκ στον Τσίπρα, προκαλώντας τον να σπάσει τη σιωπή του για τις εξελίξεις – μαρτυρίες στο ειδικό δικαστήριο. Χρεώνοντας «εκκωφαντική σιωπή» στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διατύπωνε από χθες σειρά ερωτημάτων, δίνοντας το πνεύμα και της σημερινής παρουσίας Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο: «Τι απαντά επιτέλους για τις βαριές καταγγελίες που αφορούν το κόμμα του, ποιος ήταν τελικά ο καθοδηγητής πίσω από αυτό το ιδιότυπο αρχηγείο διανομής μαύρου χρήματος, που, όπως καταγγέλλεται, κατευθύνονταν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά στελέχη, κομματικά ΜΜΕ και κομματικούς μηχανισμούς προπαγάνδας;» κ.ο.κ.
Το τρίγωνο ΕΥΠ- ΑΔΑΕ- ΣΥΡΙΖΑ
Στον ίδιο «φάκελο» του Μητσοτάκη υπάρχει το αφήγημα περί εργαλειοποίησης του ρόλου ανεξάρτητων αρχών, με πρώτα «καρφιά» και από τον πρωθυπουργό για τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, καθώς αμφισβήτησε ουσιαστικά την ανεξαρτησία του. Εξάλλου, η κυβερνητική γραμμή σκιαγραφείται στο ερώτημα, όπως το διατυπώνουν κυβερνητικές πηγές, «ποιοι βραχίονες ενέργησαν και πως στο τρίγωνο ΕΥΠ – ΑΔΑΕ – ΣΥΡΙΖΑ».
Στην κυβέρνηση επιμένουν να μιλούν για «ρυπαρά δίκτυα» αλλά χωρίς να κατονομάζουν κανέναν. Μιλούν για αυτούς που δημοσιεύουν υλικό, εκείνους που το κατέχουν και εκείνους που τα μεταφέρουν, ενώ προδιαγράφεται ότι για το θέμα των επισυνδέσεων με «υπογραφή» ΕΥΠ, ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να «σηκώσει» όσα γίνονταν επί ημερών Τσίπρα στην εξουσία: υπήρξαν άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων, πώς τοποθετείται ο Τσίπρας για την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ επί ημερών της διακυβέρνησής του;
Ο Έβρος και η διεθνής εικόνα της χώρας
Ο δεύτερος και ο τρίτος «φάκελος» του πρωθυπουργού περιλαμβάνει ουσιαστικά τα πεδία – τα πιο προνομιακά για τη ΝΔ, όπως προκύπτει δημοσκοπικά -, στα οποία επιδιώκονται οι βαθύτερες συγκρίσεις. Δηλαδή πέρα από το ύφος και το ήθος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ, με την προσδοκία (και) ότι θα κινητοποιηθούν αντιΣΥΡΙΖΑ αισθήματα, το Μαξίμου θέλει να τραβήξει βαθιά γραμμή διαχωρισμού και σύγκρισης σε επίπεδο πολιτικών.
Κυρίως η διεθνής εικόνα της χώρας και ακόμα περισσότερο η εξωτερική – αμυντική πολιτική είναι σταθερά στο προσκήνιο, κάτι που θα αποτυπωθεί εκ νέου. Ενδεικτικοί οι τόνοι του Μαξίμου για την «πλεκτάνη που στήθηκε στον Έβρο σε βάρος της Ελλάδας» ενόσω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν για νεκρό παιδί «ακόμη και όταν έχουν καταρρεύσει πλήρως οι σχετικοί ισχυρισμοί». Και μαζί το επίμονο ερώτημα των κυβερνητικών προς την Κουμουνδούρου: «Εάν ξαναγίνονταν κυβέρνηση, θα τον γκρέμιζαν τον φράχτη;».
Χωρίς απαντήσεις για τους «6»
Με βάση τους τρεις πρωθυπουργικούς «φακέλους» δεν αναμένονται απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα έξι πρόσωπα για τα οποία η ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει παρακολούθηση της ΕΥΠ, καθώς η κυβέρνηση αφενός επιμένει να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για «όλες τις απαντήσεις», αφετέρου διαμηνύει ότι ουδέποτε ήταν σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου οποιοδήποτε τέτοιο υλικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί ξανά των πρωτοβουλιών που έλαβε μετά τον περασμένο Αύγουστο (νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, απομακρύνσεις προσώπων), επιχειρώντας στη συνέχεια να δείξει ότι ρίχνει το βάρος στις αγωνίες και στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, καθώς και στην κατάρτιση σχεδίου επόμενης μέρας για τη χώρα.
- Επιστροφή στις νίκες θέλει ο Ολυμπιακός κόντρα στη Βίρτους
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Η σύζυγός του αποκαλύπτει ότι δεν έφυγε από τη ζωή από καρκίνο
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Βινίσιους: «Ναι, είμαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και πάλεψα σκληρά για αυτό»
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού
- Μητσοτάκης: Στην Κρήτη θα «σκεφτεί» για Πρόεδρο Δημοκρατίας – Πιθανό πρόσωπο «έκπληξη»