Απεργίες: Σε ποιες χώρες γίνονται οι περισσότερες [Γράφημα]
Στους δρόμους βγαίνουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Σε ποια χώρα απεργούν πιο συχνά
Η ακρίβεια έχει βγάλει στο δρόμο τους εργαζομένους στην Ευρώπη. Από νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, στις συγκοινωνίες και στα αεροδρόμια, βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και φρένο στις αυξήσεις ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Πρόκειται μεταξύ άλλων για Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία όπου τους τελευταίους μήνες καταγράφονται συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.
Το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά έχει επανέλθει ξανά για τα καλά στο προσκήνιο καθώς ο πληθωρισμός που καλπάζει ροκανίζει τα εισοδήματα και αδειάζει τα πορτοφόλια.
Για λόγους σύγκρισης στην Ευρώπη, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τους ετήσιους μέσους όρους ημερών χαμένης εργασίας λόγω απεργιών ανά 1.000 εργαζομένους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Τα στοιχεία τα έχει επεξεργαστεί το Euronews όπως προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων Εργαζομένων -The European Trade Union Institute (ETUI). Το ETUI αναφέρει ότι τις δύο τελευταίες δεκαετία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ή ότι αυτά είναι ανεπαρκή.
Πρωτοστατεί η Βρετανία
Το χορό των μεγάλων απεργιών ξεκίνησε η Βρετανία με κινητοποιήσεις κυρίως από νοσηλευτές, σιδηροδρομικούς, οδηγούς λεωφορείων και δασκάλους που ζητούν γενναίες αυξήσεις στις αποδοχές, καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις από το πολύ υψηλό κόστος της ζωής. Οι απεργίες αυτές είτε είναι σε εξέλιξη είτε έχουν προγραμματιστεί για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Αυτές τις ημέρες επικεφαλής στις κινητοποιήσεις τέθηκαν εργαζόμενοι της Amazon.co.uk, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το προσωπικό είναι δυσαρεστημένο με την αύξηση μισθού κατά 50 πένες (60 λεπτά του ευρώ) ανά ώρα, που ισοδυναμεί με 5% και είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Η Amazon αποφάσισε την αύξηση μισθών το περασμένο καλοκαίρι.
Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες λένε ότι η αύξηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Ζητούν από την εταιρεία να πληρώνει τουλάχιστον 15£ (περίπου 17 ευρώ) την ώρα. Θέλουν επίσης καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι της Amazon έχουν εκφράσει ανησυχίες κάνοντας λόγο για πολλές ώρες εργασίας, υψηλά ποσοστά τραυματισμών και αδυσώπητο ρυθμό εργασίας, καθώς και για επιθετική, βελτιωμένη τεχνολογία παρακολούθησης των εργαζομένων ακόμη και σε τουαλέτες, αναφέρει το BBC.
Ζητούν αυξήσεις στη Γερμανία
Στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο ακυρώθηκαν σωρηδόν εκατοντάδες πτήσεις που επηρέασαν 35.000 επιβάτες, λόγω προειδοποιητικής απεργίας του συνδικάτου Verdi. Το σωματείο κάνει λόγο για δυσαρέσκεια για τις προτάσεις που έγιναν σε τρεις γύρους συλλογικών διαπραγματεύσεων από τη διοίκηση του αεροδρομίου του Βερολίνου. Απαιτεί αύξηση 500 ευρώ το μήνα για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών εδάφους σε περίοδο 12 μηνών, καθώς και υψηλότερα μπόνους για το προσωπικό ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας που εργάζεται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Μεγάλες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν επίσης στη Γαλλία όπου ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν έχει ξεκινήσει προσπάθεια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που περιλαμβάνει αυξήσεις στα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες σε απεργία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Περίπου 80.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, με διαδηλώσεις σε 200 ακόμη γαλλικές πόλεις. Οι απεργίες αυτές προκάλεσαν σοβαρές διαταραχές στις δημόσιες συγκοινωνίες και πολλά σχολεία έκλεισαν. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Λυών, το Μπορντό, τη Μασσαλία και την Τουλούζη.
Αντιδράσεις στην Ιταλία
Επίσης στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε απεργία σε βενζινάδικα και εταιρείες διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού σε υγρά καύσιμα, στα πλαίσια διαμαρτυρίας κατά μέτρων της κυβέρνησης να αναγράφονται και οι μέσες τιμές για αμόλυβδη και ντίζελ, εκτός από τις τρέχουσες τιμές πώλησης καυσίμων. Στόχος της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι με την προσπάθεια αυτή είναι να κάνει πιο εμφανείς για τους καταναλωτές αυξήσεις τιμών από τα βενζινάδικα, σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει και εκεί. Τα εργατικά συνδικάτα επικρίνουν την κυβερνητική αυτή εντολή καθώς οι σταθμοί ανεφοδιασμού που δεν συμμορφώνονται υπόκεινται σε πρόστιμα.
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter