Πούτιν: Συζητήσεις για την διεκδίκηση τμήματος του βυθού του Αρκτικού Ωκεανού
Ας πιάσουμε δουλειά», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους τομείς ασφάλειας με θέμα την κατάσταση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ρωσία για να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδα της στον Αρκτικό Ωκεανό, είχε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ρωσία το 2021 υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη προσβλέποντας στον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Μόσχα έλεγε εκείνη την χρονική περίοδο ότι θέλει πολύ περισσότερο αρκτικό πυθμένα, μια κίνηση που είχε επιπτώσεις για τον Καναδά και τη Δανία που έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις.
Η υφαλοκρηπίδα ορίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως μια περιοχή συνήθως των αβαθών υδάτων που συνορεύουν με την ακτογραμμή μιας χώρας, κάτι το οποίο θεωρείται ως μια επέκταση των εδαφών της, που δίνει το δικαίωμα στη χώρα να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους.
«Έχουμε πολλά σημαντικά θέματα σήμερα, συνάδελφοι, που αφορούν τόσο την εσωτερική ατζέντα όσο και το ζήτημα του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ας πιάσουμε δουλειά», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας.
Οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα για τις φιλοδοξίες της Μόσχας σε μια σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή, από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει και ανανεώσει τις στρατιωτικές της υποδομές στην περιοχή.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις