Όλα για τη Ζωή μας: Μύθοι και αλήθειες για τις «υπερτροφές»
Οι τροφές είναι αλήθεια πως δεν έχουν χαρακτηριστεί «φάρμακα» τυχαία. Ωστόσο ποια είναι η ουσιαστική αξία που του «τίτλου» που τους έχει δοθεί;
Η νομικός – επικοινωνιολόγος και «Chaser», Μαρία Μάρκου, και ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αναστάσιος Παπαλαζάρου μίλησαν στην εκπομπή για την υγεία του MEGA «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις τροφές που ωφελούν τον οργανισμό, αλλά και για το τι σημαίνει για τον οργανισμό η κατανάλωση υπερτροφών.
Σχεδόν κάθε μέρα ανακοινώνεται και μία νέα μελέτη που αναφέρεται στο πόσο βοηθάει μία τροφή και πόσο ευεργετική είναι σε συγκεκριμένα συστήματα του οργανισμού, αλλά και όργανα.
Σε ποιόν βαθμό βοηθούν και εν τέλει, μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα;
«Είμαι στέλεχος του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης κι τροφίμων, έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τον αγρο-διατροφικό και κτηνοτροφικό τομέα, οπότε εκ των πράγματων έρχεται αυτή η πληροφορία σε μένα. Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και χρειάζεται ένα φίλτρο σε όσα ακούμε. Έχω κατακλειστεί από ορθές πληροφορίες, ωστόσο ο σχετικισμός παραμένει στοιχείο του χαρακτήρα μου και ο εφαρμόζω και στη διατροφή μου», είπε αρχικά.
«Προέρχομαι από μια οικογένεια που μας έχει μυήσει και εμένα και τα λοιπά μέλη σε μία υγιεινή σχετικά διατροφή και τα εφαρμόζω κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, δεν τρώω πολύ τα ρόδια παρόλο που είναι υπερτροφές. Προσπαθώ να το εντάξω χωρίς υπερβολή. Πρέπει να τρώμε και της εποχής πράγματα. Νιώθω ότι έχει λειτουργήσει στο σώμα μου. Πιστεύω ότι τρώω τρόφιμα που σε έναν βαθμό αποτοξινώνουν τον οργανισμό μου», συμπλήρωσε.
Πόσο αξιόπιστες είναι οι μελέτες για τις τροφές;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αναστάσιος Παπαλαζάρου έδωσε τη δική του διάσταση στο θέμα της διατροφής και στην κατανάλωση των τροφών.
«Οι μελέτες για τα τρόφιμα είναι ορθές, η ερμηνεία τους όμως μπορεί να είναι λάθος. Χρειάζονται πολλές μελέτες και επιβεβαίωση των υπαρχουσών μελετών. Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι ο υγιής καταναλωτής, βρίσκεις ό,τι πληροφορία θέλεις αλλά μπορείς και να τη διασταυρώσεις με την ίδια ευκολία. Με τα social media μπορείς να έρθεις σε επαφή με τον επιστήμονα που θα πει κάτι και να τον ρωτήσεις. Υπάρχουν και ιστοσελίδες που είναι σοβαρές και μπορείς να ενημερωθείς», τόνισε.
«Το placebo είναι ένα φαινόμενο που έχει μελετηθεί όσο τίποτα άλλο στον τομέα των τροφίμων και της διαιτολογίας. Placebo είναι εάν πιστέψεις αυτό που διαβάζεις και σε επηρεάζει. Το placebo πολλές φορές ”παίζει με το μυαλό μας”», προσέθεσε.
Η τροφή δεν είναι το φάρμακό μας, δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Για να έχεις τις ευεργετικές ιδιότητες μίας τροφής πρέπει να την καταναλώσεις σε μεγάλο βαθμό.
Για παράδειγμα, για το σκόρδο που ρίχνει την πίεση, για να έχεις την ευεργετική αυτή ιδιότητα της πίεσης, πρέπει να φας 15 σκελίδες την ημέρα. Οι τροφές βοηθούν πολύ αλλά δεν υποκαθιστούν τα φάρμακα.
Αναφορικά με το σχήμα μίας τροφής η οποία να αφορά στο κάθε ζωτικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, ο κ. Παπαλαζάρου, εξήγησε πως είναι τυχαίο.
«Είναι από τις ειδήσεις που έχουν καλό marketing ωστόσο είναι συμπτωματικό», ανέφερε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις