Η Βίλα Καζούλη, το περίφημο αρχοντικό του 19ου αιώνα των Βορείων προαστίων που βρίσκεται μέσα σε 47 στρέμματα έχει μακρά και γκρίζα ιστορία. Χτίστηκε στις αρχές του 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη με σκοπό να το χρησιμοποιεί ως θερινή κατοικία.

Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρων, γαμπρός του ιδιοκτήτη, φιλοτέχνησε τον τρούλο που κοσμεί μέχρι σήμερα το κτίριο. Μελετητής του Πλάτωνα με πολύτιμη βιβλιοθήκη φιλοσοφικών έργων, ενώ επιθυμία του ήταν η βίλα να γίνει κάποτε κέντρο μελέτης του μεγάλου φιλοσόφου. Επιθυμία που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Τα βασανιστήρια στην Κατοχή

Μπορεί στις μέρες μας να δείχνει επιβλητικό και να αποτελεί αρχιτεκτονικό σύμβολο της περιοχής της Κηφισιάς, ωστόσο κατά την περίοδο της κατοχής φιλοξενούσε το στρτηγείο των SS. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κτίριο βασανίστηκαν 12 Έλληνες, οι οποίοι θάφτηκαν στον κήπο της έπαυλης.

Πριν λίγα χρόνια πήρε και τον τίτλο του στοιχειωμένου κτιρίου, αφού το 1985 τα δύο λιοντάρια που κοσμούν την είσοδο ξαφνικά εξαφανίστηκαν. Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως είχαν κλαπεί ενώ υπήρξαν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι υποστήριξαν πως εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς καθώς η Βίλα είναι στοιχειωμένη, από τα πνεύματα των νεκρών που βασανίστηκαν εκεί.

Η Υπολοχαγός Νατάσσα

Στο συγκεκριμένο χώρο επίσης είχαν γίνει γυρίσματα της ελληνικής ταινίας «Υπολοχαγός Νατάσσα», της πιο επιτυχημένης εισπρακτικά ταινίας στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου με

με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην τελευταία κοινή τους εμφάνιση στο σινεμά. Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπέγραφε ο Νίκος Φώσκολος.

Η φιλοξενία σημαντικών προσωπικοτήτων

Η «Βίλα Καζούλη» έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Μετά την απελευθέρωση από του Γερμανούς, το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ ενώ το 1949 πέρασε στο Δημόσιο.