Τουρκία: Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στα περί «τουρκικής» μειονότητας
Το ΥΠΕΞ απάντησε στο προκλητικό tweet της Τουρκίας με φωτογραφία του εθνικιστή μουσουλμάνου ηγέτη, Αχμέτ Σαδίκ
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Την οργή του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η νέα εμπρηστική ενέργεια στην οποία προέβη η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο τη Θράκη και κάνοντας λόγο για «τουρκική» μειονότητα.
Το ΥΠΕΞ απάντησε στο προκλητικό tweet του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο κάνει λόγο για «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης και μάλιστα παραθέτει μία φωτογραφία του εθνικιστή μουσουλμάνου ηγέτη, Αχμέτ Σαδίκ με ένα πανό που γράφει «το έγκλημα μας είναι ότι είμαστε Τούρκοι στην Ελλάδα».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για διαστρέβλωση της πραγματικότητας «προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη».
Ακόμα αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας που «οδήγησαν την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς τον Ιούλιο του 2022, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είχε επισκεφτεί την περιοχή για να παραστεί στην τελετή μνήμης για την 27η επέτειο από τον θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ, κάνοντας και τότε αναφορές για «τουρκική μειονότητα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.
Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».
Το προκλητικό tweet του τουρκικού ΥΠΕΞ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο tweet του ότι: «Ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της».
Batı Trakyalı soydaşlarımızın 30 yılı aşkın süredir verdikleri Türklük mücadelesi bugün ilk günkü azimle devam etmektedir. Türkiye, Batı Trakya Türk Azınlığının bu haklı mücadelesine yönelik desteğini kararlılıkla sürdürerek, soydaş kardeşlerini yalnız bırakmayacaktır. pic.twitter.com/0x6d3WegTg
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) January 29, 2023
Ποιος ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ
Ο Αχμέτ Σαδίκ ήταν γιατρός στο επάγγελμα από την Κομοτηνή. Αποφοίτησε από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Κομοτηνής, «Τζελάλ Μπαγιάρ» και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο Σαδίκ θεωρείται από τους σημαντικούς πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Τη δεκαετία του 1980 ήταν υπό την προστασία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ και παράλληλα συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία.
Τον Μάρτιο του 1990 ο εθνικιστικός οργανισμός «Τουρκική Εστία» (Τουρκικά: Türk Ocakları) βράβευσε τον Σαδίκ για την προσπάθειά του να ενισχύσει την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.
Ως υποψήφιος βουλευτής ο Σαδίκ καταδικάστηκε για «διατάραξη κοινής ειρήνης» από Ελληνικό δικαστήριο γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε στην εφημερίδα του (Guven) διακηρύξεις ότι είναι «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Πρωτόδικα η ποινή ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή.
Παρέμεινε στη φυλακή περί τους δύο μήνες. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ακολούθως ο Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα. Στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (στο Φανάρι) έχει μετονομαστεί σε οδό Αχμέτ Σαδίκ.
Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις