Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
Ο Ταΰγετος σηκώνεται ανεμπόδιστος, ίσιος, ώριμος και δυνατός με μια περήφανη ανάταση, ίσαμε το ύψος των χιονοσκεπασμένων κορυφών του
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Ο Κώστας Ουράνης (1890-1953), ο γνωστός ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος, έγραψε για τον Ταΰγετο:
«Κανένα βουνό απ’ όσα είδα στη ζωή μου, από το Μον Μπλαν με τα αιώνια απάτητα χιόνια ίσαμε τις πιο άγριες ισπανικές σιέρρες, δε μου έκανε ποτέ την εντύπωση που αισθάνθηκα, που δέχθηκα, κατάστηθα θα έπρεπε να πω, όταν από μια ψηλή καμπή του αμαξιτού δρόμου προς τη Σπάρτη αντίκρισα τον Ταΰγετο σ’ όλο του το επιβλητικό ύψος. Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε βουνό με τέτοιο χαρακτήρα, τέτοιαν ατομικότητα. Η εικόνα του ήταν άφθαστα μεγαλοπρεπής. Παρουσιάζεται στηριγμένος σε τεράστιες, συμπαγείς πλαγιές, παρόμοιες με στηρίγματα τειχών, χρώματος μοβ και μολυβένιου, και οι κορφές του, που έχουν σχήματα πυραμίδων, ξεκόβονται στο γαλανό ουρανό κατακάθαρα και σκληρά. Δεν υπάρχουν, όπως συμβαίνει μ’ άλλα ψηλά βουνά, μικρότερες βουνοσειρές να τον μισοκρύβουν και να εμποδίζουν ν’ αγκαλιάσει κανείς με μια ματιά ολόκληρο το ύψος του. Από την κοιλάδα της Σπάρτης, όπου κάνει φιδίσιους ελιγμούς ο Ευρώτας, και που απλώνεται σα μια θάλασσα πρασινάδας, ο Ταΰγετος σηκώνεται ανεμπόδιστος, ίσιος, ώριμος και δυνατός με μια περήφανη ανάταση, ίσαμε το ύψος των χιονοσκεπασμένων κορυφών του. Καθώς εμφανίζεται έτσι, δε δίνει μόνο μια εντύπωση μεγαλείου, αλλά και μια βαθιά συγκίνηση».
Με μήκος 115 περίπου χλμ και μέγιστο πλάτος περί τα 30 χλμ, η οροσειρά του Ταΰγετου, ανάμεσα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα.
Η ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου, που ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς (υψόμετρο 2.407), αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οροσειράς, που οφείλει την ονομασία της στην Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες και μητέρα του Λακεδαίμονος (από τον Δία), είναι οι πέντε κορυφές της (εξαιτίας αυτών ονομαζόταν Πενταδάκτυλος κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους).
Όμορφα δάση κωνοφόρων, θάμνοι και αρωματικά φρύγανα, ρεματιές με πλατάνια, σπήλαια, φαράγγια και ορθοπλαγιές, κρυστάλλινες πηγές, αλλά και το πυκνό δίκτυο μονοπατιών, εντυπωσιάζουν τους φυσιολάτρες, τους ορειβάτες και τους λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών.
Ο Ταΰγετος διαθέτει σπάνια χλωρίδα με εκατοντάδες είδη φυτών (αρκετά από αυτά είναι ενδημικά) και αξιόλογη ορνιθοπανίδα.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στον ορεινό όγκο του Ταΰγετου εντοπίζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους οι οικισμοί της Πελοποννήσου που έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί.
*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, η περίφημη Πυραμίδα του Ταΰγετου (πηγή: Γιάννης Τούντας).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις