Δάκρυα, γκάφες και χάος: μέσα στο Twitter του Έλον Μασκ
Ο Ίλον Μασκ ανέλαβε το Twitter, απέλυσε τους μισούς υπαλλήλους του και αμαύρωσε την υπόληψη του, γράφει ο Guardian
Τρεις μήνες αφότου ο ‘Ελον Μασκ αγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η δημοφιλής πλατφόρμα δεν είναι πλέον τόσο αγαπητή.
Αιτία ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας, που με τις μαζικές απολύσεις που έκανε με το καλημέρα σας και τις ιστοσελίδες ακροδεξιών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αποκλίσεων την επιστροφή των οποίων επέτρεψε, γράφει μια ιστορία δακρύων, ατοπημάτων και χάους.
Αυτό σχολιάζει σε εκτενές άρθρο του ο Guardian, θυμίζοντας ότι όταν τον περασμένο Απρίλιο ο Μασκ απέκτησε μια θέση στο διευθυντικό συμβούλιο του Twitter, οι περισσότεροι ιθύνοντες του και χρήστες του είχαν ενθουσιαστεί.
Το άγγιγμα του Μίδα
«Ο Έλον Μασκ είναι ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας και επιστήμονας, που έχει αποδεδειγμένα το άγγιγμα του Μίδα όσον αφορά την ανάπτυξη των εταιρειών που αναλαμβάνει», δήλωνε τότε χαρακτηριστικά ο Λούκ Σίμον, ανώτατο στέλεχος στο δημοφιλές ακόμη τότε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Θα διαδεχόταν εξάλλου τον Τζακ Ντόρσεϊ, τον πανέξυπνο αυτοδημιούργητο συνιδρυτή του, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια ενδιαφερόταν περισσότερο για τους πολύωρους πρωινούς διαλογισμούς του και την προσήλωση του στην ασκητική ζωή, που θεωρείτο ότι άφηνε ανεκμετάλλευτες τις τεράστιες προοπτικές του.
Η αλήθεια είναι ότι το Twitter, παρά την χαλαρή προσέγγιση του Ντόρσει που το έφτιαξε, το άφησε και το ανέλαβε ξανά, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καθορίζει την ατζέντα της ειδησεογραφίας σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, ταυτιζόμενο με την ελευθερία του λόγου σε εποχές μεγάλων προκλήσεων, όπως ήταν το 2011, οπότε το κίνημα Occupywallst (Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ), γέμιζε τους Αμερικανικούς δρόμους και η αραβική άνοιξη άλλαζε τα δικτατορικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Τότε όσοι είχαν μιλήσει για την αδιαφορία του Μασκ στα εργατικά δικαιώματα και τις μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση που εκκρεμούσαν εναντίον του, καθώς επίσης και τις ιστορίες περί ρατσιστικών αντανακλαστικών του προσπεράστηκαν γοργά μπροστά στο όνειρο για ένα Twitter που θα έτρεχε από έναν οραματιστή –κατά τα άλλα- επιχειρηματία.
«Ως λάτρης της ελληνικής μυθολογίας θα ήθελα να θυμίσω ότι η ιστορία πίσω από τον Μίδα δεν είναι θετική. Αφορά όλα όσα χάνονται όταν επικεντρώνεσαι μόνο στον πλούτο», είχε δηλώσει τότε ένας από τους διαχειριστές των προϊόντων του Twitter, χωρίς ωστόσο να ακουστεί η προειδοποίηση του ευρέως.
Την προφητεία του θυμήθηκε την περασμένη άνοιξη, η Αλίσια (το όνομα της είναι ψεύτικο, καθώς εργάζεται ακόμη στο Twitter, όπως εξηγεί ο Guardian) όταν στην πρώτη της συνάντηση με τον Μασκ πήγε προετοιμασμένη για να απαντήσει για τα πάντα και βρέθηκε να συζητά κατά αποκλειστικότητα πόσα χρήματα ξοδεύονται στα κέντρα δεδομένων και πως το σχετικό ποσό μπορεί να μειωθεί στο μισό.
Twitter… το τοξικό
Έκτοτε ο Mister Tesla απέλυσε τους μισούς εργαζόμενους του Twitter χωρίς να σκεφτεί ότι οι θέσεις κάποιων εξ αυτών ήταν πραγματικά κομβικές για την πορεία του, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες του να το εγκαταλείψουν, ανάμεσα τους και διάσημοι, όπως η Μία Φάροου, η οποία στο τελευταίο της tweet έγραψε τα εξής: «Λοιπόν, αν το Twitter γίνει ακόμα πιο τοξικό – με ψέματα τύπου Τραμπ και όλο το μίσος – θα ληφθεί λιγότερο σοβαρά υπόψη και άνθρωποι σαν εμένα θα αποτραβηχθούν – για την ειρήνη του μυαλού».
Μέσα σε όλα ο Μασκ άρχισε να χρεώνει 8 δολάρια το «μπλε τικάρισμα» (Twitter Blue), αλλά όπως φαίνεται και πάλι τα λεφτά δεν του βγήκαν, με αποτέλεσμα να αφήσει απλήρωτα τα ενοίκια των κτιρίων του σε Σαν Φραντσίσκο και Λονδίνο, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Αυτό το μήνα μάλιστα έγινε γνωστό ότι στις προαναφερομένες μεγαλουπόλεις βγήκαν σε δημοπρασία τα έπιπλα των γραφείων των αντίστοιχων κτιρίων.
Την ώρα που η μαζική αγωγή των απολυμένων του πρόκειται να συζητηθεί στα αμερικανική δικαστήριο, το μέλλον του Twitter αμφισβητείται από όσους νοσταλγούν την προηγούμενη «καθαρότητα» του, όχι όμως και από εκείνους που επιχειρηματολογούν ότι παρά τα δεινά των τελευταίων μηνών το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης με τις λίγες λέξεις και τα πολλά νοήματα παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Στην ερώτηση αν το Twitter «έσπασε», ο Μασκ πάντως απαντά «για μένα δουλεύει άψογα»…
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη