Mαρόκο: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
Αποτίθηκε φόρος τιμής στην μνήμη των θυμάτων.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το Μαρόκο απέτισε φόρο τιμής, στις 29 Ιανουαρίου στη συναγωγή Beith El στην Καζαμπλάνκα, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τη χώρα και το εξωτερικό, εκ των οποίων ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας Μαρόκου (CCIM), Serge Berdugo, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Puneet Talwar, και η αναπληρώτρια επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του Ισραήλ στο Ραμπάτ, πρέσβης Alona Fisher-Kamm.
Στο περιθώριο της συνάντησης, που συνδιοργάνωσαν το Συμβούλιο Εβραϊκών Κοινοτήτων Μαρόκου, η Ένωση Mimouna και το Κέντρο Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ ́διαιωνίζει τη «μεγάλη κληρονομιά» των προκατόχων του, Μοχάμεντ Ε ́ και Χασάν Β’, «υποστηρίζοντας την ανεκτικότητα, τη συνύπαρξη και τη θρησκευτική αρμονία».
Από την πλευρά της, η ασκούσα χρέη επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του Ισραήλ στο Ραμπάτ τόνισε, σε αντίστοιχη δήλωσή της, ότι «έχοντας καθιερώσει διαχρονικά τις αρχές της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης, το Μάροκο μπορεί σήμερα να χρησιμεύσει ως πρότυπο για όλο τον κόσμο και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον διαθρησκευτικό διάλογο».
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης εξήραν τον ρόλο του σημερινού βασιλιά, ο οποίος συνεχίζει τη δράση του παππού και του πατέρα του υπέρ της προστασίας της μαροκινής εβραϊκής κληρονομιάς, προσέγγιση που καθιστά τη χώρα πρότυπο ανεκτικότητας και σεβασμού των μειονοτήτων.
Πρόκειται για μία ακόμη επετειακή εκδήλωση που εκφράζει τη βαθιά εκτίμηση των μαροκινών ηγεμόνων για την εβραϊκή συνιστώσα της χώρας, ενώ μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών μαρτυρούν τη βασιλική βούληση για τη διαφύλαξη της πλούσιας εβραϊκής μαροκινής κληρονομιάς. Ανάμεσά τους:
- η αναγνώριση, στο προοίμιο του Συντάγματος, της εβραϊκής συνιστώσας της μαροκινής ταυτότητας,
- η αποκατάσταση και αναβάθμιση χώρων λατρείας, συνοικιών και κοιμητηρίων,
- η οργάνωση της εβραϊκής κοινότητας μέσα από τη δημιουργία θεσμικών οργάνων, όπως το Εθνικό Συμβούλιο της Μαροκινής Εβραϊκής Κοινότητας, η Επιτροπή Μαροκινών Εβραίων του εξωτερικού και το Ίδρυμα του Μαροκινού Ιουδαϊσμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, σε επιστολή του τον Δεκέμβριο, ευχαρίστησε, εξ ονόματος του κράτους του Ισραήλ, τον βασιλιά Moχάμεντ ΣΤ’ για το μακροχρόνιο έργο του υπέρ της ευημερίας της εβραϊκής κοινότητας του Μαρόκου, καθώς και για τις πρωτοβουλίες του για ειρήνευση σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Isaac Herzog αναφέρθηκε και στον αείμνηστο βασιλιά Μοχάμεντ Ε ́, τονίζοντας ότι: «Όταν εκατομμύρια Εβραίοι αντιμετώπιζαν, τον εικοστό αιώνα, τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, ο βασιλιάς Μοχάμεντ Ε ́ προσέφερε ένα ασφαλές καταφύγιο στους εβραίους υπηκόους του».
- Δύο χρόνια από τον θρίαμβο της Αργεντινής και του Μέσι στο Κατάρ (Vids)
- Πόθεν Έσχες: Παράταση για τις δηλώσεις – Πότε λήγει η προθεσμία
- ΝΔ: Πέθανε ο Δημήτρης Βλαχόπουλος – Ήταν από τα στελέχη που συγκρότησαν την πρώτη ΚΟ του κόμματος
- Αιτωλικό: Επιδειξίας παρενόχλησε ανήλικη και επιτέθηκε με μαχαίρι σε άνδρα
- Η Γερμανία σε επιφυλακή για εκστρατείες fake news ενόψει εκλογών
- Η συγκινητική αφιέρωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον πατέρα του (vid)